BIST 9.770
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.432,25
HABER /  GÜNCEL

Balyoz davasında kritik iki tutuklama

Adı Balyoz Davası'na karışan üst düzey askerlerden ikisi daha tutuklandı. İşte davanın son gelişmeleri...

Abone ol

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) üyesi olarak halen görev yapan Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 28 sanığın yargılandığı İkinci Balyoz Planı davası, Balyoz Planı ana davasıyla birleştirildi.

Hakkında yakalama kararı bulunan Tümgeneral Beyazıt Karataş'ın da katıldığı İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 82 sayfalık iddianamesinin okunması dün tamamlandı.

İddianamenin okunmasının ardından savcının da mütalaasını alan mahkeme heyeti, Tümgeneral Karataş'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosyadaki mevcut delil durumunu da dikkate alarak tutuklanmasına karar verdi. Sanık avukatlarının görevsizlik taleplerini reddeden mahkeme heyeti, 28 sanıklı İkinci Balyoz Davası'nın 196 sanıklı Birinci Balyoz Davası'yla birleştirilmesine oy birliğiyle karar verdi. Mahkeme, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul hakkında yakalama emrinin devamına karar verdi.

"Amirallere suikast" iddiasına yönelik açılan ikinci davanın tutuklu sanığı Koramiral Deniz Cora, "Balyoz Planı" soruşturması kapsamında İstanbul Nöbetçi 15'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "darbeye teşebbüs" suçundan tutuklandı.

SERBEST YARGILANMALILAR

Birinci Balyoz davasında emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 162 sanığın tutukluluğa yaptıkları itiraz, İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce "sanıkların delilleri karartma ihtimalinin bulunması ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı" gerekçeleriyle oy çokluğuyla reddedildi. Tahliyeleri yönünde oy kullanan Mahkeme Başkanı Şeref Akçay karşı görüşünde, "Belki bu karar Türkiye'de ilk defa verilecek bir karardır. O nedenle bu hususların çok ciddi ve hukuki gerekçelerle tartışılması gerekmektedir. Bu tartışma yapılana kadar sanıkların serbest olarak yargılanması doğrudur" dedi.