BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.426,15
HABER /  DÜNYA

BAKAN YILDIZ’DAN NÜKLEER SANTRAL AÇIKLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Sinop nükleer santrali için yarışa 4 ülke ile başlandı. Bu yarışı bir ülke ile bitirmemiz g...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Sinop nükleer santrali için yarışa 4 ülke ile başlandı. Bu yarışı bir ülke ile bitirmemiz gerekiyor" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Nijer Devlet, Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchiana ve Enerji ve Petrol Bakanı Foumakoye Gado ile Bakanlık’ta bir araya geldi. Görüşmenin sonunda iki ülke arasında enerji alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir Japon gazetesinde yer alan demecinde, Sinop’taki nükleer santrali Japonya’nın yapacağına ilişkin ifadelerin yer aldığının hatırlatılması üzerine, Başbakan Erdoğan’ın 3 milyon tirajlı bir Japon gazetesine verdiği demeci manşetlerinden izlediğini belirterek, bunun 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ve Bakanlık olarak bu konuda çok yoğun bir çaba sarf ettiklerini anlattı. Sinop nükleer santrali için yarışa 4 ülkeyle başlandığına işaret eden Yıldız, bu yarışı bir ülke ile bitirmeleri gerektiğini belirtti. Fukuşima’daki kazanın zaman açısından süreci etkilediğini dile getiren Yıldız, bütün tarafların kazadan gerekli dersleri çıkardığını anlattı. Yıldız, Türkiye’nin nükleer konusundaki kararlılığından dolayı bu kazadan daha farklı dersler çıkardığını vurguladı. Japonya Başbakanı’nın yarın Türkiye’ye ziyarette bulunacağını belirten Yıldız, bu ziyarete Japonya’nın önemli firmalarının CEO’larının da katılacağını ifade etti. Bu konuların ziyaret sırasında iki ülke Başbakanları tarafından kamuoyuna duyurulmasının daha uygun olacağını belirten Yıldız, "Bir önceki Akkuyu anlaşmasına göre kamunun burada kısmen bulunduğunu görüyoruz. Bu yapımda ortak olarak bulunacaktır. En önemli maddelerinden bir tanesi, kaybedilen zamanın 3. nükleer santralin yerinin tespit edilmesi ile alakalı 2 yıllık çalışmayı da bu anlaşmanın içine koyuyor olmamızdır. Şimdi yeri belli değil ama 4-5 aday yer arasından inşallah bunu tespit edeceğiz. Önemli bir bilimsel, teknolojik çalışma olacak. Bununla alakalı daha farklı bilgileri yarın Sayın Başbakanlardan dinlemiş olacağız. Daha sonra da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız her türlü detaylarıyla bu bilgileri paylaşacaktır" şeklinde konuştu.
Yıldız, ’Çin fiyat konusunda yüksek seçenek mi sundu?’ sorusuna, "Türkiye ile Çin’in yapacağı işbirliği burada bitmiş değil. Çin ile geliştirilmiş ve geliştirilecek birçok önemli projemiz var. Çin, geliştirdiği projelerle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli partnerlerinden birisi olmaya devam etmektedir. Bu yarışta da çok ciddi ve önemli katkılar koymuştur" karşılığını verdi.
(İHA)