BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.427,58
HABER /  POLİTİKA

Bakan Yanık'tan 6 yaşındaki çocuğa istismarla ilgili açıklama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, NTV canlı yayınında 6 yaşındaki kız çocuğuna istismar iddialarıyla ilgili "Bu katalog bir suç, tutuklu yargılama talebinde bulunduk" dedi.

Abone ol

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. 

Bakan Yanık'ın açıklamalarından satır başları:

Şu an itibarıyla sanıklar soruşturma aşamasında şüpheliler üzerinden bakanlığımıza yönelik sadece bakanlığımıza değil ama siyaset etme biçimi olarak bir haksız saldırı söz konusu. Daha önceki beyanlarımda da açık bir biçimde ifade ettim. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarları, kadınların istismarı gibi meseleler hepimizin ortak meselesidir. Meseleye siyasi kimliklerimizden, tercihlerimizden bağımsız olarak sahip çıkmamız gerekiyor.

Biz mağdura barınma, korunma anlamında verdiğimiz desteği hukuksal olarak vereceğiz, davanın bir tarafıyız. Mağdur bize korunma, bakım hizmeti için sevk ediliyor. Kadın konuk evlerimizin varlık sebebi şiddet yada istismar mağduru olduğunu iddia edenin talebi varsa alıp onun korunmasını sağlamaktır.

"Davanın tarafıyız, takip edeceğiz"

Bunu gizlilik kuralı gereği açıklamam mümkün değil ama şunu daha önce ifade etmiştim prensipte özellikle altını çizmek istiyorum mağdurun bizden korunma, barınma, gizliliğin sağlanması konusunda talebi olursa her türlü desteği veririz. Hukuksal süreci biz zaten davanın tarafıyız, takip edeceğiz. Ayrıca 2012 yılında mağdurun bir hastaneye müracaatıyla başlayan ardından takipsiz kalan süreç hakkında kemik yaşı tespitiyle alakalı Sağlık Bakanlığı’mız soruşturma başlattı. Adalet Bakanlığı’mız soruşturma başlattı. Mağdurun bir taraf olduğu hukuksal süreçleri bundan sonra biz de takip edeceğiz. Gazeteci arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Konunun bir farkındalığı tetiklemek anlamında haberleştirmeleri çok önemli ancak bu konu dava açıldıktan sonra haber oldu. Zaten 2 senedir takip ettiğimiz bir süreç ve bir dava konusu olmuş. Bu anlamda bakanlığımız özelinde baktığımızda her türlü desteği, katkıyı sağladığımız mağdurun kendisinin hukuksal olarak vekaletname ile takip ettirdiği bizim de kanunen dahil olacağımız noktada aynı gün dahil olduğumuz bir süreçten bahsediyoruz.

Dava tarihi öne çekildi

Duruşma talebinin öne alınmasını talep ettik, talebimizi bugün itibarıyla kabul edildi. Tutuklu yargılanma talebi dosyada mahkeme inceleyecek ondan sonra karar verecek.

İnfial uyandıran vakada sanıkların tutuksuz yargılanmasını nasıl değerlendirirsiniz?

Tutuklu yargılama yargılanma önlemlerindendir mahkemelerin takdir yetkisi vardır ancak bu olay Türk ceza kanununda katalog suçlardan yani tutuklanması gereken, teşvik edildiği suçlardan birisidir. Zaten böyle olduğu için biz de tutuklu yargılama talebinde bulunduk. Soruşturmanın önceki evreleriyle alakalı değerlendirme yapmayacağım. Bundan sonraki aşamalarda suçun tanımlanış biçimi, oluş biçimi ve mağdurun hukukunun korunması noktasında biz TCK’dan 6292 sayılı kanundan kaynaklı bütün yetkilerimizi mağdur lehine kullanacağız. Çok yakından dikkatle takip ettiğimiz bir dava. Her türlü mevzuattan aldığımız yetkiyi bu davada kullanacağız.

Bu davayla birlikte gündeme gelen vakıf var, bu vakfa dair bir inceleme var mı? Yurtları ve çocuklara eğitim veren merkezleri var mı?

Vakfın incelenmesi İçişleri Bakanlığı’nın, çocukları sorumlulukları Milli Eğitim Bakanlığımızın ağırlıklı olarak. Bu vakıf yada herhangi başka vakıf her kim olursa olsun, başkanı yöneticisi, hiç önemli değil. Kim olursa olsun çocukların istismarı, şiddete uğraması, bu ve benzeri eylemin tarafı ise hiç gözünün yaşına bakılmaz. Hiçbir şekilde inzibati işlemin, hukuksal yaptırımın eksik kalmayacağını açık bir biçimde söylüyorum.

TBMM’de araştırma komisyonu kurulacağına yönelik açıklamalar gelmişti. Komisyonun kurulmasına dair gelişme var mı?

Var, yakından takip ediyoruz. Meclis’te komisyonun kurulması fikri oluştu. 2016 yılında benzeri bir komisyon kurulmuştu. Çocukların cinsel istismarına yönelik mücadelenin araştırılmasına ilişkin bir komisyon 2016’da kuruldu. Komisyon incelemelerini tamamladıktan sonra rapor ortaya çıkardı. Nitekim TCK’nın 103. Maddesinde düzenlenen cezalar artırıldı. Yaş sınırına göre hatta çok ağır birtakım vakalar vardı 11 yaşındaki çocuğun cinsel istismarı, 12 yaş altında olması durumunda ceza 18 yıldan başlamak üzere artırıldı. Çocuk izleme merkezlerimizin, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulması, sayılarının artırılması, yurtların denetimi Milli Eğitim Bakanlığı’na verildi. Meclisi’miz bunu araştırma komisyonu ile sonuca bağlayacaktır.

"Hukukumuzda evlilik yaşı bellidir"

Bizim hukukumuza göre evlilik yaşı bellidir. 16 hakim kararıyla 17 ebeveyn izniyle 18 yaşında her bir birey kendisi verebilir. Biz bugünkü sosyal gerçeklik karşısında 16-17 yaşında bile bir kişinin kadın ya da erkek fark etmez eğitim sürecini tamamlamış, psikolojik gelişimini tamamlamış olacağını düşünmediğimiz için erken yaşta evliliklerin en azından kişilerin eğitim süreçlerini tamamlamaları noktasında çalışmalarımızı yapıyoruz. Zaten aralıksız bir biçimde çalışmalarımız devam ediyor 2017’nin son çeyreğinden itibaren pilot seçtiğimiz illerde erken yaşta zorla evlilikle ilgili acil eylem planı hazırlıyoruz. 4 ilimizi daha Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt’i risk bölgelerine dahil etmişiz. Sürekli olarak sahayı tarayıp bir bölgede erken yaşta zorla evlilik riski görüyorsak oraya daha yoğun daha özellikli çalışmalarımızı artırıyoruz.