BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,97
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Bakan Çelik THY grevinde orta yol arıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, THY'deki grev süreciyle ilgili konuştu.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, THY'deki grev süreciyle ilgili "76 milyonun hukukunu da dikkate almak gerekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Martı Otel'de, TÜSİAD tarafından düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Getirdiği Yenilikler ve Uygulama Boyutu" semineri sonrası, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Faruk Çelik, THY'nin grev kararı hatırlatılarak, "Son bir görüşme olacak mı ?" şeklindeki soru üzerine, böyle bir talep olursa kendilerinin araya girebileceklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Biz 'Neden greve gitsin?' deriz. Nedir sorun, ne derece konuşuldu bilemiyorum. Ancak Bakanlık olarak bize düşen bir görev olursa herkesle olduğu gibi Türk Hava Yollarıyla da ilgili görüşmeleri yapabiliriz."

TAŞERON SORUNLARIYLA İLGİLİ BİR ÇÖZÜM OLUŞTURULMALI


Kıdem tazminatına ilişkin sorulan bir soru üzerine Çelik, üçlü danışmada, işveren, işçi kesimleriyle kendilerinin olduğunu ve bu ortamda bütün kesimlerden çözüm önerisi beklediklerini dile getirerek, sadece kıdem tazminatıyla ilgili değil, taşeron sorunlarıyla ilgili bir paket halinde çözümü oluşturmaları gerektiğini işaret etti.

Toplantıya katılan, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel'in, "THY'nin esas grev kararı, işe iadesi sağlanan 300'den fazla çalışanın geri dönmesine bağlanıyor. İş güvencesinde işverene sadece tazminat hükmü var. İşe geri döndürme yükümlülüğü yok. İş güvencesinde bu anlamda bir değişiklik düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Çelik, şu anda böyle bir şeyin gündemlerinde olmadığını, belirterek, şunları söyledi:

GREV, 76 MİLYONA DÖNÜK HAKSIZ BİR UYGULAMA

"Türk Hava Yollarında açık söylüyorum bir grev sürecine girilmiş bulunuyor. Ancak bunun tek soruna indirgenmesi doğru değil. Tek sorun çerçevesinde 76 milyona dönük bir haksız uygulamayı da yapmamak gerekiyor. Kuruma gelen mahkeme kararı nedir, o kurumla ilgili bir durum. Ancak 76 milyonun hukukunu da dikkate almak gerekiyor. 300 kişinin hakkı varsa, yargı kararı varsa bu ayrı bir durum. Ancak yeni 300 kişiyi de mağdur etme gibi bir durum da olmamalı. O yüzden çözüm bulmamız gerekiyor. Yeni bir mahrumiyet oluşturmayalım. Bunu çözelim. Biz haksızlığın karşısındayız."

ERKEN EMEKLİLİK SÖZ KONUSU DEĞİL

Çelik, erken emeklilikle ilgili soru üzerine de emeklilik için yaşa takılanlarla biraraya geldiklerini söyledi. Çözüm önerisinin karşı taraftan geldiğini, kendilerinin bu konu hakkında bir önerilerinin olmadığını belirten Çelik şunları kaydetti:

"Bize getirdikleri bakış açısı ile ilgili bir değerlendirme yapacağımızı kendilerine söyledik. Daha düşük maaşla, erken emekli olunabilinir mi şeklinde bir görüş geldi. Bunun bir maliyeti söz konusuysa, sosyal güvenlik sistemini tam rayına koymuşken, bu şekilde mali bir yükü taşıma şansımızın olmadığını ben kendilerine de söyledim. Ancak bu denilen çözüm, uzun vadede bizim mali sistemimize bir yük getirmiyorsa, bunu bir tabloda görmemiz gerekiyor."