BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.423,52
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Bahçeli'ye muhaliflerden tüzük darbesi

MHP Genel Merkezi'nin yapılamaz dediği tüzük kongresi dün Ankara'da toplandı. Bahçeli'nin korsan olarak nitelendirdiği tüzük kongresinde, Bahçeli'nin çok kritik görevleri elinden alındı.

Abone ol

MHP'de kurultay tartışmalarına, muhalifler dün Ankara'da yaptıkları olağanüstü tüzük kurultayı ile son noktayı koydu. MHP lideri Bahçeli'nin korsan olarak nitelediği ve kabul etmediği kongrede, Bahçeli'nin kurultayla ilgili tüm yetkileri neredeyse alındı. Sinan Oğan ve Koray Aydın, kongredeki tüzük değişikliklerinden sadece 1 tanesinden haberleri olduğunu açıklarken, verilen  tekliflerle tüzüğün 13 maddesi değişti.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği Çağrı Heyeti, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kurultayı'nı, dün Ankara'da Büyük Anadolu Otel'de topladı.

Kongrenin yapıldığı Büyük Anadolu Oteli'ndeki salonda hazırlanan sahneye, Mustafa Kemal Atatürk, MHP'nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin posterleri asıldı.

OTEL ÇEVRESİNDE İZDİHAM

Sabah saatlerinde güvenlik nedeniyle otelin yakınına kadar araçla

Bahçeli'ye karşı 8 isim yarışacak
Meral Akşener
Koray Aydın
Ümit Özdağ
Sait Gönen
Sinan Oğan
Süleyman Servet Sazak Suat Başaran
Hüseyin Sözlü 

ulaşılamadı. 2-3 kilometrelik araç kuyruğu da eklendiğinde otel yolunda izdiham yaşandı.

Kurultayda oy kullanacak delegeler ve önemli konuklar dışında kimse salona alınmadı. Diğer partililer ise otelin yanındaki spor salonuna alındı.Genel Başkan Devlet Bahçeli ve yardımcıları ise MHP Genel Merkezi'nde bir araya geldi ve gelişmeleri buradan takip etti.

KONGRE GEÇ BAŞLADI

Olağanüstü tüzük kongresi, hukuki olarak itiraz edilmemesi amacıyla noterin kimlik tespitlerini yapması nedeniyle yaklaşık 3 saatlik bir gecikmeyle başladı. Delegeler zaman zaman salon girişinde izdihama neden oldu. Kimliklerin tespitinin ardından Çağrı Heyeti, kongre için 752 imza toplandığını açıkladı.

DİVANDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Kurultay, muhaliflerin görüş ayrılığı ile başladı. Çoğunluğun sağlanmasının ardından ilk iş divan oluşturmak oldu.

Ancak divan başkanlığı için iki liste çıktı. Sinan Oğan'ın desteklediği Hüseyin Türkoğlu ile Meral Akşener'in desteklediği Musavvat Dervişoğlu isimleri ilan edildi.

Bunun ardından delegeler "Tek liste" tezahüratı yaparak durumu protesto etti.

Koray Aydın da tepki gösterdi ve "Tüm gayretlerime rağmen tek liste oluşturulmasını sağlayamadım" açıklamasını yaptı.

Tepkilerin ardından genel başkan adayları ve Çağrı Heyeti bir odaya çekilerek toplantı yaptı ve tek liste üzerinde uzlaşma sağlandı. Ve Akşener'in adayı Musavvat Dervişoğlu üzerinde anlaşıldı.

BÜYÜK KONGRE 10 TEMMUZ'DA

Kurultayla yapılması planlanan 14 değişiklik oylandı. Tüzüğün 13 maddesinde değişiklik yapılması kabul edildi. Bunlar arasında 7 Haziran'dan sonra işlenen disiplin cezalarının kaldırılması ve 10 Temmuz'da büyük kongrenin yapılması maddeleri de var.



MYK'nın yetkisinde olan üyelik iptaline ilişkin madde de tüzükten çıkarıldı. Değişikliğe göre herhangi bir kurultaydan önceki üç ay içinde tedbirli olarak disipline sevk işlemi yapılamayacak. Alınmış tedbirli sevk karaları hükümsüz sayılacak.

Değişiklikler arasında olaganüstü kurultaylarda seçim kararı alınabilmesi de var. Karar alınması halinde partiyi kurultaya götürecek altı kişilik bir heyet oluşturulacak. Heyet genel başkan ve MYK'ya ait tüm yetkiye sahip olacak.


MERAL AKŞENER'E TEPKİ

Tüzükte yapılan bazı değişiklikler, muhalif adayları karşı karşıya getirdi. Adaylardan Koray Aydın ve Sinan Oğan biri dışında değişikliklerden haberleri olmadığını dile getirdi.

Tüzük kurultayı saat 17.30 itibariyle resmen sona erdi.