BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,73
ALTIN 2.485,97
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bağış'tan çarpıcı açıklamalar

AB Bakanı Egemen Bağış, 'Ben tanımadığım bir ülkeye(Rum kesimi) birileri başkan diyor diye devlet muamelesi yapmam' dedi

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, TÜSİAD'ın eğitim sistemi ile ilgili yaptığı açıklamanın hoş olmadığını belirterek, "Milli Eğitim Bakanı ile bunlar paylaşılmadan, bakanlıkla irtibata geçilmeden böyle bir açıklama yapılması hoş olmamıştır. Bu konudaki hassasiyetlerimizi TÜSİAD yönetimine ilettik. Ben de Başbakanın bakanıyım" dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu ile temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış gündemdeki konularla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bağış Brüksel gezisinin ilk ayağında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner başkanlığındaki TÜSİAD heyeti ile görüştü.

"BEN BAŞBAKANIN BAKANIYIM"

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran AB Bakanı Egemen Bağış, son günlerde gündeme gelen tartışmaların gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Tabi ben de Başbakanın bakanıyım. İnsanlar konuşa konuşa anlaşırlar. Bu tartışmanın medya üzerinden yürütülmesi hoş olmamıştır.Eğitim süreci ile ilgili bir değişiklik süreci yaşanıyor. Bunları Milli Eğitim Bakanı ile paylaşmadan böyle bir açıklama yapılması hoş olmamıştır. Ayrıca bu konunun medya üzerinden tartışılması doğru olmaz."

"KIBRIS ZATEN TÜRKİYE'YE BAĞLI"

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, "Kıbrıs 82. İl olsun tartışmalarının sorulması üzerine de, ""Kıbrıs zaten elektrik ve su hatları ile Türkiye'ye bağlı.Biz biraz da Avrupa kendisine bağlasın istiyoruz.. Fonlarını biraz da KKTC'ye yönlendirsin istiyorum.2004 yılında izolasyonları kaldırma sözü verdiği halde hiçbir şey yapmamıştır. 2004'den beri bir tek AB uçağı bile KKTC'ye inmemiştir. Barış harekatı sonrası doğan çocuklar bugün 38 yaşına geldiler" dedi.

"BEN 82. İL OLSUN DEMEDİM"

Bakan Bağış, Kıbrıs'ta bir gazeteciye yaptığı açıklamaları hatırlatırken de, "Ben 'Kıbrıs 82. il olsun' diye bir ifade kullanmadım. Müzakereler devam ediyor. Biz çözümden yanayız ve çözüm, çözüm, çözüm diyoruz. Ama görüşmeler uzlaşmazlıkla sonuçlanırsa ve ayrılalım sonucu çıkarsa, KKTC Türkiye bağlanmak isterse o zaman bu değerlendirilir. Kimse Türkiye'ye 'KKTC'yi yalnız bırak' diyemez. Türkiye'siz KKTC ve KKTC'siz Türkiye olmaz" dedi.

"TANIMADIĞIM BİR ÜLKEYE BAŞKAN DEMEM"

Bakan Bağış, 1 Temmuz'da Avrupa Birliği dönem Başkanlığı'nın Rum Kesimi'ne geçeceğinin ve bundan sonra Türkiye-AB ilişkilerinin nasıl bir seyir izleyeceğinin sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Ben tanımadığım bir ülkeye(Rum kesimi) birileri başkan diyor diye devlet muamelesi yapmam. AB Türkiye ilişkileri devam eder. Üye ülkelerle de devam eder."

Türkiye AB ilişkileri anlamında 2013 yılının çok önemli bir yıl olacağına da dikkat çeken Bakan Bağış, "Ne kadar Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı varsa, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Ben bu tıkanıklıkların giderileceğini umuyorum" dedi.

SARKOZY GİDERSE NE OLUR?

Bakan Bağış, Sarkozy'nin gitmesi durumunda Türkiye AB ilişkilerinin olumlu mu olumsuz mu etkileneceğinin sorulması üzerine de, "Sarkozy giderse yeni gelenler Fransa'nın çıkarlarını önemseyecektir. Sarkozy kalırsa da Türkiye'ye karşı değişmek zorunda kalacaktır" dedi.