BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Bağdat ile Kürt savaşı mı çıkıyor? Flaş gelişmeler var

KUZEY Irak Kürt yönetiminin 25 Eylül'de yapacağı referandum savaş çanlarını çaldırıyor. Mesud Barzani 'Her bir Kürt savaşmaya hazır' açıklaması yaparken Bağdat yönetimi de Barzani'ye resti çekti. Bölgede sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Abone ol

IRAK Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştirmeyi planladığı bağımsızlık referandumunu reddettiklerini açıkladı. İbadi, ülkenin bölünmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Mesud Barzani ise 'gerekirse savaşa hazırız' mesajları vererek gerilimi daha da tırmandırıyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu toplantısında, IKBY ile sorunların diyalog yoluyla çözülmesinin önemine değindiklerini aktararak, "Bakanlar Kurulu, Kürdistan'daki referandumun yasal olmadığını yineledi." dedi.

MESUD BARZANİ : SAVAŞIRIZ
Irak'ta 'Kürt savaşı' rüzgarını estirmeye başlayan Mesud Barzani'nin referandumu iptal etmesine yönelik baskılara verdiği yanıt oldu. BBC'ye cuma günü demeç veren Barzani 'Savaşmaya hazırız' dedi.

BAĞDAT YÖNETİMİNE SAVAŞ YETKİSİ : Irak parlamentosu da dün oylama yaptı ve referanduma izin vermediğini duyurdu. Hükümete de Kürt yönetimine yaptırım için tam yetki verildi. Bu yetkinin içinde güç kullanımı da bulunuyor.

BAĞDAT - KÜRT SAVAŞI
ABD'nin işgali sonrasında yıllardır kaos içinde olan Irak'ta yeni bir savaş için çanlar çalıyor. 25 Eylül 2017 pazartesi günü referandum iptal edilmezse Irak'ta kıyamet kopacak gibi görünüyor.

"Tek taraflı emrivaki ve güç empoze etmek kabul edilemez. Referandum, IKBY'deki yasalara bile aykırıdır." diyen İbadi, "Kürt liderleri diyalog için Bağdat'a davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

"ÜLKENİN BÖLÜNMESİNE ASLA İZİN VERMEYİZ"

İbadi, "Kürt halkı 2003 sonrası asırlarca elde edemediği kazançlara sahip oldu. Bu da onların en doğal hakkıdır." ifadelerini kullanarak, şunları söyledi:

"Referandumu gerçekleştirmek için atılan adımlar gerçekleşince tüm kazançlarını kaybedecekler. Bizi yeni fitneye çekecek ve herkesin zararlı çıkacağı adımlara karşı uyarıyorum. Kürt kardeşlerimizin umuduna saygı duyuyorum ancak ülkenin bölünmesine asla izin vermeyeceğiz. Kürt halkını bu referandumu boykot etmeye çağırıyorum çünkü bu asla yararlarına olmayacak. Kerkük petrolünü ihraç etmeyi istiyorlardı bunu da yasal olmayacak şekilde ve güç kullanarak yapıyorlar. Peki petrol satışlarına rağmen IKBY'de neden refah gerçekleşmiyor? IKBY'de memurların maaşları dahi ödenemiyor. Referandum, Irak ve bölgeyi büyük riske atacak."

Mesud Barzani'den her satırı olay açıklama: Savaşırız

Mesut Barzani'ye büyük şok! Darbe mi olacak alınan karar ne?