BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.422,62
HABER /  EKONOMİ

Babacan yeni Türkiye'yi anlattı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin son 10 yılda demokrasi ve ekonomi alanında geldiği noktayı anlattı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Bir zamanlar yardım alan, borç alan Türkiye, artık borç veren bir ülke haline geldi'' dedi.

Babacan, yeni hizmete açılan AK Parti Polatlı İlçe Başkanlığı'nda partiye yeni katılımlar için düzenlenen rozet takma töreninde yaptığı konuşmada, hizmet binasının hayırlı olması dileğinde bulundu. 

AK Parti'nin kurulmasından bu yana yaklaşık 12 yıl geçtiğini hatırlatan Babacan, Türkiye'nin son 10 yılda demokrasi ve ekonomi alanında önemli mesafeler kaydettiğini söyledi.

Özellikle yaptıkları anayasa değişiklikleri ve siyasi reformların Türkiye'de demokrasinin artık çok farklı bir kaliteye ulaşmasını sağladığını anlatan Babacan, ''Artık, halkın tercihi, arzusu, isteği, beklentileri ne yöneyse; yönetim, iktidar o şekilde oluşuyor'' diye konuştu. 

Darbe dönemlerinin artık geride kaldığını dile getiren Babacan, Türkiye'nin tarihinde ilk defa darbelerle hesaplaştığını dile getirdi. 

2010'daki anayasa değişikliklerinden sonra darbenin bir suç olarak tescil edildiğine işaret eden Babacan, ''Darbe teşebbüssü, darbe hazırlığı olanlar da artık yargıya hesap veriyor'' ifadesini kullandı.

''Egemenlik kayıtsız, şartsız Millet'indir'' dendiği halde zaman zaman Millet'in egemenliğinin kenara itildiğini vurgulayan Babacan, geçmişte başka güçlerin egemenliğinin geçerli olduğunu ifade etti.

DEMOKRASİDE ARZU ETTİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİLİZ

Bugüne kadar yaptıklarını yeterli görmediklerini belirten Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Türkiye'nin demokrasi, temel hak ve özgürlükler, yargı konusunda reformlara devam etmesi gerekiyor. Henüz arzu ettiğimiz birinci sınıf demokrasiye ulaşmış değiliz. Bunun içindir ki Türkiye, yeni bir anayasaya kavuşmalıdır. Tabii yeni anayasa için Meclis'te bir mutabakat zemini lazım. Meclis aritmetiği gösteriyor ki AK Parti diğer partilerle hareket ederek bu değişikliği yapmak durumunda. Umut ediyoruz ki komisyon önümüzdeki birkaç ay içinde iyi işler çıkarır.'' 

YARGI REFORMU

Yargı reformu konusunda da görüşlerini paylaşan Babacan, Türkiye'de hukukun üstünlüğü egemen olmadıkça, Türkiye gerçek anlamda bir hukuk devleti olmadıkça ileri demokrasi ve ileri kalkınmışlık düzeyine ulaşılamayacağına dikkati çekti.

Yargıda hızlı netice almanın önemine değinen Babacan, ''Yargıda tutarlı kararlar, güvenilir kararlar görmemiz son derece önemli'' dedi. 

Bugüne kadar 3 ayrı yargı paketinin TBMM'den geçtiğini hatırlatan Babacan, gelecek dönemde gündemdeki 4. Yargı Paketinin de yasalaşmasını arzu ettiklerini söyledi.   

YENİ EĞİTİM SİSTEMİ

Yeni eğitim sistemi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Babacan, bu konuda da önemli adımlar attıklarını dile getirdi.  

4 4 4 uygulamasının Türkiye'de eğitim sisteminin yeni bir zemine oturmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Babacan, Türkiye'nin dünyada pek çok konuda parmakla gösterilen bir ülke haline gelmesine karşın eğitimde OECD ülkeleri arasında en kötü seviyelerde olduğuna işaret etti. 

Türkiye'de çalışma yaşındaki nüfusun ortalama eğitim süresinin 6,5 yıl olduğunu kaydeden Babacan, eğitimde istenenler yapılmadığı takdirde 2023 hedefi olan kişi başı 25 bin dolar milli gelir hedefine ulaşmanın zor olduğunu söyledi.  

Yeni sistem ile 8 yıl olan mecburi eğitim süresini fiilen 12 yıla çıkardıklarına dikkati çeken Babacan, ''Tabii ki gürültülü oldu. 28 Şubat zihniyeti hemen hortladı. Ama çok şükür bugünün Türkiye'sinde muvaffak olamadılar'' diye konuştu.

KRİZE RAĞMEN EKONOMİK İSTİKRARI KORUYORUZ

Babacan, ekonominin Türkiye için olmazsa olmaz konulardan olduğunu, Avrupa'daki kriz ve Suriye'de iç savaşın yaşandığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin istikrarını koruduğunu belirtti. 

Dünyada da AK Parti iktidarının politikalarının sosyal sonuçlarının da takdir edildiğini kaydeden Babacan, ''Şimdi IMF'ye 5 milyar dolarlık kredi açıyoruz. Bir zamanlar yardım alan, borç alan Türkiye artık borç veren bir ülke haline geldi'' değerlendirmesinde bulundu.   

Hazine'nin 2002 yılında yüzde 66 faizle borçlandığını dile getiren Babacan, dün akşam itibarıyla Hazine'nin borçlanma faizinin yüzde 6'nın altında seyrettiğine işaret etti. Babacan, ''Bu yüzde 66 faiz kimin cebinden çıkıyordu? Hepimizin cebinden çıkıyordu'' dedi. 

BİLEREK ENFLASYON DEVLET ELİYLE HIRSIZLIKTIR

Enflasyon konusuna da değinen Babacan, bilerek üretilen enflasyonun en büyük hırsızlık olduğunu söyledi. 

Para olmadığı halde çeşitli kesimlere yapılan zammı karşılamak için geçmiş dönemde karşılıksız para basıldığını anımsatan Babacan, ''Para, karşılıksız basıldığı zaman değeri düşüyor. Herkesin cebinden maaşının belli bir kısmını çalmak devlet eliyle hırsızlıktır. Kendi hükümetimiz döneminde Merkez Bankamız tek kuruş karşılıksız para basmadı. Onun için enflasyon düştü'' ifadesini kullandı. 

Türk Lirası'ndan 6 sıfırı atacaklarını söylediklerinde bazı kesimlerin kendilerine inanmadığını bildiren Babacan, şunları kaydetti: 

''Türkiye, parasından sıfır atmak isteyen ülkelere destek veriyor. Merkez Bankası Başkanımız daha iki gün önce sadece Avrupa'nın değil dünyanın en iyi Merkez Bankası Başkanı seçildi. Dünya bunu görüyor, olanı biteni görüyor, Türkiye'de uygulanan politikaların ne kadar akılcı politikalar olduğunu görüyor. Ama içimizdekiler, muhalefet, bazı kesimler hala bunu göremiyor.'' 

ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER

Babacan, Orta Doğu'da yaşanan olaylara ilişkin, olayların 100 yılda bir yaşanacak gelişmeler olduğunu dile getirdi.

Suriye'de 60 bin kişinin öldürüldüğüne dikkati çeken Babacan, ''Bunlar gidici. Artık sadece zamanlama meselesi. Her türlü meşruiyetini kaybetmiş durumda'' diye konuştu. 

Gelecek dönemde yönetim sistemleri, Türkiye'ye benzeyen ülkeler olacağını kaydeden Babacan, Türkiye'nin bölgede daha ön planda olan bir ülke konumuna geleceğini ifade etti.

Babacan, ''Onun için Hükümetimizin sorumluluğu çok ağır. Artık biz sorumluluğumuzu sadece Türkiye sınırları içinde bir sorumluluk olarak görmüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin çeşitli konulardaki çabalarının dünyada takdir edildiğini belirten Babacan, Birleşmiş Milletler nezdinde, Filistin'e, ''üye olmayan devlet statüsü'' verildiği oylamada 130'un üzerinde ülkenin ''evet'' oyu verdiğini hatırlattı. 

Babacan, artık Türkiye'nin, ''doğrudur'' dediğinde dünyayı peşinden sürükleyecek hale geldiğine dikkati çekti.  

Konuşmasının ardından partiye yeni katılanların rozetlerini de takan Babacan, Necip Fazıl Parkı'nın tamamlanan 2'nci etabını da hizmete açtı. 

Babacan, Polatlı Belediyesi'nin göreve geldiği ilk günlerden itibaren ilçeye önemli hizmetler verdiğini dile getirdi. 

AK Parti Hükümeti'nin Polatlı'ya ilgisinin sürdüğünü anlatan Babacan, parkın hayırlı olması dileğinde bulundu.

Babacan, açılışın ardından parkın yanındaki bir taksi durağını ziyaret ederek, taksicilerle sohbet etti.