BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26
HABER /  GÜNCEL

Aydınlık'tan çılgın Fuat Avni iddiası

Aydınlık gazetesinin haberine göre İzmir merkezli paralel yapı operasyonlarında Fuat Avniler'den biri yakalandı.

Abone ol

İzmir merkezli düzenlenen casusluk operasyonunda gözaltına alınanlardan birinin Cemaat'e bilgi sızdırdığı idddia ediliyor.

ESKİŞEHİR VALİ YARDIMCISI MUSA KESEN FUAT AVNİ Mİ?

Gözaltına alınan Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen'in İçişleri Bakanlığı'nda görevliyken kendi bilgisayarına gizli bir hat çektirmekle suçlanıyor. Kesen'in ele geçirdiği evrakları örgüte aktardığı ileri sürülüyor. 

Operasyonun 11 dalga halinde süreceği ve Hazine Müsteşarlığı'ndaki bürokratlara kumpas kuran kişileri de kapsayacağı öğrenildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN FUAT AVNİSİ

Aydınlık'ın haberine göre; Teftiş Kurulu raporlarından elde edilen bilgilere göre; Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı olduğu dönemde bilgisayarına çektirdiği özel hat üzerinden adeta 'cemaatin sosyal medyadaki sesi olan fuatavni'nin bir kolu gibi çalıştı.

Kesen'in Bakanlık bünyesindeki 'gizli' veya gizli olmayan tüm evraklara ulaşabildiği elde ettiği bilgileri de FETÖ'ye aktardığı tespiti yapıldı.

Devlet içinden sızdırdığı gizli bilgilerle özellikle "paralel yapıya" yönelik operasyonları Fuat Avni üzerinden önceden duyuruluyordu.

Öte yandan İzmir merkezli operasyonu konu olan ve kamuoyunda casusluk davası olarak bilinen soruşturmaya ilişkin çarpıcı ayrıntılar ortaya çıkıyor.

musa kesen

Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen

BELGELERİN KISMI SINAVA HAZIRLIK DÖKÜMANLARI

Dava sürecinde, Genelkurmay Başkanlığı davanın asker sanıklarıyla ilgili inceleme yapmak üzere Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, Genelkurmay Adli Müşavirliği temsilcilerinden oluşan inceleme heyeti, davada yargılanan askerlerden ele geçirildiği iddia edilen materyallere ilişkin hazırladığı değerlendirme yazısını mahkemeye gönderdi.

Buna göre, incelenen belgeler içerisinde Harp Akademileri sınavlarına hazırlık için kullanılan dokümanların da bulunması sebebiyle, aday subayların her ne kadar hukuki olmasa da uygulamada sınava hazırlanmak için bu türden dokümanları iş yerlerinde ve evlerinde bulundurduğu şeklinde bir fiili durumun söz konusu olduğu belirtildi.

9 zanlı firari

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir merkezli 18 ilde düzenlenen "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonuna ilişkin, "57 şüphelisi bulunan soruşturmayla ilgili şu an birisi yurtdışında olmak üzere 9 zanlı firari durumda, 12 kişi savcılık talimatıyla emniyetten serbest bırakıldı" dedi.

Söz konusu dokümanların asker sanıkların görev sebebiyle ve görevlerinden dolayı elde etmiş olabilecekleri de ifade edildi.

TOZSUZ HARD DİSKLER

Sanıkların evlerinde yapılan aramalara katılan bazı polis memurları ile hazirunların mahkemeye tanık olarak verdikleri ifadelerde, ele geçirilen ve iddianamede “delil” olarak gösterilen hard disklerin çoğunun sanıkların mutfaklarındaki buzdolaplarının arkasında bulunduğu bilgisine yer verildi.

Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş’ın tanıklara yönelttiği sorular sonucunda, dolapların arkası tozlu olmasına rağmen, bu materyallerin üzerlerinde toz olmadığı ve temiz olduğu ortaya çıktı.

Bazı aramalarda ele geçirildiği iddia edilen materyallerin tutanaklara geçirilmediği, aramaların bir kısmında eldiven kullanılmadığı, kamera kaydının kesintisiz yapılmadığı, tutanakların imzalatılmadığı, materyallerin imajlarının alınmadığı da tespit edildi.

TUTANAKLA GÖRÜNTÜLER BAĞDAŞMADI

Duruşmada tanık olarak dinlenen polis memurlarının ifadelerine göre, sanık Engin Karatekin’in evinin iddianamede yanlış yazılmasına rağmen “doğru” evin arandığı, buna dair savcıdan yeni bir arama talimatının alınmadığı, bu durumun tutanağa geçirilmediği de ortaya çıktı.

Sanık Hakan Oğuzhan’ın Kaş’taki iş yerinde yapılan aramanın kamera görüntülerinin izlendiği celsede, tutanakta dolabın üst kısmında dosya içerisinde flaş bellek ve CD’lerin bulunduğunun yazıldığı, bunun görüntülerle bağdaşmadığı, görüntülerde Oğuzhan’ın iş yerinde olmasına rağmen bunun tutanağa geçirilmediği, tutanağın sanığa imzalatılmadığı saptandı.

SANIK AVUKATI: BUGÜN DEVLET BAŞA GEÇMİŞTİR

İzmir merkezli 18 ildeki "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonuyla yeniden gündeme gelen, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davanın sanık avukatlarından Nevzat Güleşen,"Bugün devlet başa geçmiştir, kuzgun leşten kurtulduk" dedi.

Güleşen, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığını başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınanların bulunduğu Emniyet Müdürlüğünün Yeşilyurt Semti'ndeki hizmet binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çok uzun zamandan beri merkezi ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bulunan bir çetenin kumpas davalarıyla boğuştuğunu ifade etti.

İZMİR VALİSİ: EN TEPE NOKTASINDA GÜLEN VAR

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik düzenlenen operasyona ilişkin, "Soruşturmanın en tepe noktasında FETÖ'nün başında bulunan Fetullah Gülen yer alıyor" dedi.

CASUSLUK DEĞİL KUMPAS

Vali Toprak, soruşturmayla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, kamuoyunda "casusluk" soruşturması olarak bilinen "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasıyla ilgili ortaya koyan deliller çerçevesinde hiçbir şekilde bilgi, belge ve casusluk olayının olmadığı, aksine "kumpas" şeklinde "birtakım kamu görevlilerine ve bazı kişilerin geleceklerine yönelik planlamaların yapıldığının ve kişilerin lekelenmek istendiğine yönelik" sonucun ortaya çıktığını söyledi.