BIST 10.106
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.413,21
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Aydınlı çiftçilerin fare isyanı

Aydınlı çiftçilerin başı farelerle dertte. Ziraat odaları ise hayvanseverler nedeniyle ne yapacağını bilmiyor.

Abone ol

Aydın’da 6 yıl ardan sonra havaların ısınmaya başlaması ile birlikte, tarım alanları farelerin istilasına uğradı.

Fareden başı derde giren çiftçiler Ziraat Odaları’na koşarken, daha önceki yıllarda değişik hayvan sever derneklerin tepkisi ile karşılaşan Ziraat Odaları da ne yapacağını şaşırdı.

Aydın’da ekili arazileri istila eden tarla fareleri, çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi. Fare istilasından dolayı şikayetçi olan çiftçiler hayvansever kişilerin kurduğu derneklerin tepkisi nedeniyle Ziraat Odalarının da elinin kolunun bağlandığını belirterek sorunun çözülmesini istediler.

Farelerin doğal düşmanlarının anız yakılarak bilinçsizce yok edildiğini belirten yetkililer öncelikle çiftçilerin anız yakmadan tarlalarını temizlemelerini istediler. Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, “Yılan ve tilki popülasyonunda azalma olunca bu defa fareler çoğaldı. Tarla fareleri toprakta galeriler oluşturarak, yerleştikleri tarlalarda ürünlere zarar veriyor. Yoğun olarak üreme yeteneğine sahip olduklarından, bir batında 20 nesil jenerasyon verebiliyorlar. Bu nedenle fareler üreticiler için ciddi sıkıntı” dedi.

ZİRAAT ODALARININ MÜCADELESİ ENGELLENMİŞTİ
Bu arda Ziraat Odaları’nın Aydın'da tarım arazilerine zarar veren farelerle mücadele kararı daha önce, hayvan severlerle birlikte bürokrasi engeline takılmıştı. Aydın Ziraat Odası'nın bu yöndeki çalışma planı haber olunca, hayvan severlerin tepkisi üzerine Aydın Valiliği'nden gelen resmi yazı ile birlikte tarla faresi ile mücadele çalışmaları yasaklanmıştı. Valiliğin bu kararından sonra, yeterli mücadele edilemeyince tarla fareleri arttı.