BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  GÜNCEL

Ayasofya cami olsun teklifine iade

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Ayasofya ve Kariye müzelerinin cami alanına çevrilme teklifini iade etti

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Ayasofya ve Kariye müzelerinin nazım imar planlarında "cami alanı"na çevrilmesini öngören teklifleri, Planlama Müdürlüğüne iade etti.

Büyükşehir Belediye Meclisi, İmar ve Bayındırlık Komisyonunun 1/5000 ölçekli Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planına itiraz hakkındaki raporunu görüştü.

Raporda, Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü ile Nevzat Erdoğan, İsmail Kandemir ve Kulhakyemez Malik adlı vatandaşların, Haziran 2005'te, imar planlarında müze olarak yer alan Ayasofya ve Kariye müzelerinin cami alanına çevrilmesiyle ilgili teklifi yer aldı.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserler ve Çevreye Hizmet Derneği, 15 Haziran 2005'te belediyeye başvurarak, 1/5000 ölçekli Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planlarında müze alanı olan Ayasofya ve Kariye müzelerinin, Paris Notre Dame Kilise-Müzesi örneğinde olduğu gibi "cami ve müze alanı"na alınmasını talep etti.

Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü ise Ayasofya ve Kariye müzelerinin "müze" fonksiyonu kaldırılarak, planlara "cami" şeklinde yazılmasını istedi.

Nevzat Erdoğan, İsmail Kandemir ve Kulhakyemez Malik adlı vatandaşlar da her iki müzenin planlara "cami" olarak işlenmesi talebinde bulundu.

Yaklaşık iki yıl içinde üç kez Büyükşehir Belediye Meclisi önüne gelen teklif, Mecliste yine karara bağlanamadı ve oy birliğiyle yeniden değerlendirilmek üzere Planlama Müdürlüğüne iade edildi.