BIST 9.684
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.500,44
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'nın yıldızı 'İstanbul' seçildi

İngiliz Financial Times gazetesi, dün yayımlanan sayısıyla birlikte, Bir finans merkezi olarak İstanbul başlıklı özel bir ek verdi.

Abone ol

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, dün yayımlanan sayısıyla birlikte, 'Bir finans merkezi olarak İstanbul' başlıklı özel bir ek verdi.

4 sayfalık ekte, gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss'un 'İstanbul'un neden finans merkezi olduğuna' ilişkin makalesinde, İstanbul'un Türkiye nüfusunun beşte birini barındırdığı ve milli gelirin yüzde 27'sini sağladığı belirtildi.

FT İstanbul'u böyle anlattı:

Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 40'ı bu kentten geliyor.

19 bin yabancı şirketten 10 bine yakınının merkezi İstanbul'da. Bunlar arasında Coca Cola,  Nestle ve Microsoft gibi uluslararası şirketler de var.

Borsadaki hisselerin üçte ikisi yabancı yatırımcılara ait.

En büyük 1000 şirketin sadece beşte birine yakınının hisseleri borsada işlem görüyor. Bu şirketlerin hisselerinin genellikle üçte birini halka  arzetmesi, azınlık hissesi sahiplerine fazla söz hakkı vermiyor.'

Sermaye piyasalarının çeşitliliği yok. bunun nedeni geçmişte yaşanan krizler.

Hükümet, İstanbul'un sahip olduğu ticari kıvraklık ve doğasıyla bölgesel cazibesi olan bir finans merkezi olarak dünya genelinde öne çıkabileceğine inanıyor.