BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,73
ALTIN 2.489,36

Avrupa’daki STK’lar ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri…

Avrupa’daki seçmenin en büyük kaygısı, oyların Türkiye’de sayılacak olması.

Bir kaç gün önce Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında Yurt Dışındaki vatandaşı bilgilendirmek üzere, İsviçre Türk Federasyon Başkanı, İsviçre Cumhuriyet Halk Partisi Basın Sözcüsü, İsviçre İslam Cemaatleri Federasyon Genel Başkanı, UETD Başkan ve Yardımcısı, İsviçre Canlıfm kurucusu bir araya geldik. Farklı uçların bir araya geldiği bu programda, tüm konukların demokrat, sakin, saygılı tavırları, belki de Türkiye’den uzakta olduğumuzdandı. 

Uzun zamandır Avrupa’nın göbeğinde yaşıyor olmanın, bizlere kattıklarını fark ettirdi. Şimdilk…

İsviçre İslam Cemaatleri Genel Başkanı ve UETD Başkanları, Başbakan Erdoğan’dan yanında yer alırken, CHP Basın Sözcüsü ve, İsviçre Türk Federasyon Başkanı, CHP/MHP çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu safında yer aldılar.

Basında sık sık çıkan,Ekmeleddin bey ve/veya Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı öncesi Avrupa’da miting yapacak mı sorularına ithafen, CHP Basın sözcüsü gelme olasılığının olmadığını söyledi. 

 

UETD Genel Başkanı ise, Başbakanın seçim öncesi yoğunluk münasebetiyle Avrupa’ya bir kez daha miting için gelmeyeceğini ama/fakat, İsviçre’de yaşayan vatandaştan gelen yoğun istek üzerine, seçimden sonra Eylül/Ekim gibi, İsviçre’ye gelebileceğini belirtti.

 

CHP Basın Sözcüsü ve İTFB; Cumhurbaşkanlığı seçiminin eşit şartlarda olmadığını, Başbakanın tüm devlet imkanlarını kullandığını ve bunun etik ve ahlaki olmadığınI, üç aday varsa, üç adayında aynı şartlarda yarışması gerektiğinin altını bir çok kez çizdiklerinde, UETD Başkanının cevabı şu oldu; ‘’Başbakan eşit şartlarda yarışmıyor, buna bende inanıyorum, çünkü Türkiye’deki tüm partiler, birleşti ve Başbakanımız tek başına yarışıyor. Başbakan sürekli halkla içiçe, mitingini yapıyor, programlara katılıyor. Bu hep böyleydi. Başbakan aday olarak açıklanmadan önce nasıl bir portre çizdiyse, adaylığı açıklandıktan sonra da aynı, hiç bir farkı yok. Bu zamana kadar Ankara’da sıkışmış bir Başbakanken Cumhurbaşkanlığı adaylığından sonra, yurdun her yerine gitmeye başlamışsa, işte o zaman devletin imkanlarını kullanıyor diyebiliriz. Ama Başbakan 2004 yılından şimdiye değin gitmediği ülke, gitmediği vilayet kalmamıştır ve aynı hızla devam ederek, devletin imkanlarını yine devlete, vatana hizmet olarak kullanıyor’’ açıklamasında bulundu. 

 

İTFB’nin, YSK kararlarına ilişkin konuşmasında, adayların 3-9-17 Ağustos tarihlerinde yapacakları propaganda konuşmalarında Avrupa’daki seçmene haksızlık yapıldığını savundu. Avrupa’daki vatandaş oyunu kullandıktan sonra,adayların propaganda başlatmasıyla ilgili tereddütlerini belirtti. Yurt dışında ilk defa yapılacak bir seçimde, seçime 2 veya 3 gün kala belki bir kısım insanların düşüncelerinin değişebileceğini zamanlamanın manidar olduğunu vurguladı. 

 

Avrupa’daki vatandaş kaygılı…

 

Diğer taraftan yine her zamaki gibi, Avrupa’daki seçmenin en büyük kaygısı, oyların Türkiye’de sayılacak olması. Yapılan açıklamalar, bilgilendirmeler, kafalardaki soru işaretlerini gidermeye yetmiyor. Sayım usulünden ötürü, ‘’Oy kullanmayacağım, çünkü seçime inanmıyorum’’ diyenler azımsanacak sayıda değil.

Yine İTFB, oyların Avrupa’da kullanıp, Münih’e yollanması, oradan başka bir yere nakli…nin akıl karı olmadığını, en akıllıca çözümün, oyların konsolosluklarda sayılması gerektiğini söyledi, ayrıca ‘’Yurt dışında yaşayan vatandaşlardan rica ediyorum mutlaka oylarını kullansınlar’’ dedi.

 

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar; 21/25 Temmuz arası mutlaka randevu almanız gerekmekte. Yurt dışı seçmen kaydınız varsa, 21 Temmuz’da 17:00 den itibaren, 25 Temmuz, 17:00 zaman diliminde mutlaka randevu alınması gerekmektedir. Randevu almak için, YSK’nın internet sayfasına girip randevu ve zaman dilimine göre zaman tayin edin ve o gün mutlaka oyunuzu kullanın, alınan tarihte kullanamazsanız, oy verme hakkınızı kaybedersiniz. Ancak gümrüklerde ve havaalanlarında , 26 Temmuz’dan, 10 Ağustos’a kadar kullanabilirsiniz.

 

Avrupa’da iki aday başabaş…

 

Avrupa’dan iki adayın başabaş olduğuyla ilgili söylentiler yayılıyor ama bunlar kim söylemeyeceğim, sizler tahmin edin...

Bu söylentiyle ilgili, CHP Basın Sözcüsü ve İTFB, Ekmeleddin beyin önde gittiğini savunurken, UETD Başkanı hayli ilginç bir cevap verdi; ‘’8 seçimdir sürekli oyunu arttıran bir parti var, 9. seçimde de oyunu arttırarak galip çıkacak ve Cumhurbaşkanı olacaktır. 2007 yılında, ‘’Cumhurbaşkanlıği seçiminde halka gidilmeli’’ noktasında ambargo koyuldu, aynı sene Sayın Bülent Arınç, ‘’Müslüman bir Cumhurbaşkanı seçilmeli’’ gerekliliğinden bahsettiğinde, tüm sol kesim ayaklanmıştı ama bugün, Ekmeleddin beyin çatı adayı olarak önerilmesi muhafazakar kesim içindir, yani böyle bir noktaya gelindi. Avrupa’da iki aday başbaşa gidiyorsa, Sayın Başbakan zaten açık ara önde olduğundan, sanırım, İhsanoğlu ve Demirtaş başabaştır, bu iki adaydan da, Sayın İhsanoğlu önde olma ihtimali fazladır’’ dedi.

 

Şimdilik buralardan bu kadar, gelişme oldukça yazacağım.