BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,84
ALTIN 2.431,93
HABER /  DÜNYA

Avrupa gübre kokuyor

Almanya'da çiftciler tarlaları gübreledi. Bahar rüzgarları kokuyu Avrupa'ya taşıdı.

Abone ol

Almanya’da kışın uzun sürmesi üzerine çiftçiler tarlalarını gübrelemeye geç başlayınca, bahar rüzgarları nedeniyle tüm Avrupa önceki gün "felaket" bir kokuyla uyandı.

İngiltere’nin güneyinde yaşayan binlerce kişi, sabah saatlerinden itibaren polis, itfaiye ve kanalizasyon müdürlüklerini arayarak "Bu koku da ne" diye sordu. Çoğu uzmana göre cevap tuhaf, ama basit: Almanya’dan gelen gübre kokulu hava kütlesi.

KOKU TÜM AVRUPA'YI SARDI

Normal şartlarda Atlas Okyanusu üzerinden gelen "temiz" rüzgarı alan İngiltere, hava koşullarının değişmesi üzerine Alman gübresiyle tanıştı. Hükümetin belirlediği yönetmeliklere göre 1 Şubat’tan beri tarla ve meralarını gübreleyebilen Alman köylüleri, soğuklar bitene kadar beklemeyi tercih etti. Gübreleme işlemi henüz başlayınca, bahar rüzgarıyla birleşen koku Ruhr bölgesindeki sanayi tesislerinin de üzerinden geçerek tüm Avrupa’yı sardı.

METAN GAZI AROMALI DOMUZ VE İNEK GÜBRESİ

Bild Gazetesi, Almanya’nın kuzey limanı Hamburg’da kokunun dayanılmaz olduğunu perşembe günü yazmıştı. Belçika ve Hollanda’daki çiftçilerin de "destek verdiği" koku cephesi önceki gün İngiltere’ye kadar ulaştı. İngiliz Kraliyeti’ne evsahipliği yapan Windsor Şatosu’ndan, BBC’nin Londra stüdyolarına kadar ülkenin güneyi, "metan gazı aromalı domuz ve inek gübresi" kokmaya başladı.

ALMANYA ÖZÜR DİLEMEK NİYETİNDE DEĞİL

Daily Mail Gazetesi, salı gününe kadar İngiltere üzerinde kalacağı bildirilen koku kütlesi nedeniyle Almanya’nın Londra Büyükelçiliği’nin "özür dilemek niyetinde olmadığını", hatta bir yetkilinin "Suçlayacak birini arıyorsanız Fransa daha yakın" dediğini yazdı.