BIST 9.486
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.488,66
HABER /  EKONOMİ

Avrasya Tüneli araç garantisi ne kadar 2019'dan sonra...

AVRASYA Tüneli yap işlet devret yöntemi ile yapılmıştı. Devlet tünel için araç garantisi vermişti. Haliyle Avrasya Tüneli'nden geçişler Osmangazi Köprüsü gibi devletin kasasını yakından ilgilendiriyor. Peki araç garanti sayısı ne kadar ve buna ulaşıldı mı? Tüneli yapan Başar Arıoğlu konuştu. İşte tablo;

Abone ol

İSTANBUL trafiğine nefes aldıran Avrasya Tüneli'nin birinci işletme yılı faaliyet sonuçları açıklandı. Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.'nin (ATAŞ) Üsküdar'daki merkezinde Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve Koreli CEO Sungjin Lee basına bilgi verdi.

Avrasya Tüneli için yaklaşık 25.6 milyon araç garantisi verilmişti. Bu sayının altında geçiş olduğunda bunu devlet karşılayacaktı. Haliyle herkesin merak ettiği bu sayıya ulaşılıp ulaşılamadığı oldu. Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ilk yılda tünelden geçen araç sayısının 15.6 milyonda kaldığını söyledi. Garanti araç geçişi sayısına ulaşılamadığını belirten Arıoğlu şu açıklamayı yapıyor;

— Bize verilen garanti, yıllık 25.6 milyon araca denk geliyor. Bu durumda geçen yıl 10 milyon araçlık eksik geçiş söz konusu. Bu araçların bedelini devlet bize ödeyecek. Garanti kapsamında devletten 123 milyon lira alacağız.

2019'DAN SONRA DEVLET ALACAKLI OLACAK
Garanti araç geçişi için devletin 2019'a kadar ödeme yapacağı tahmin ediliyor. 2019'dan sonra ise devlet garantiyi aşan gelinirin yüzde 30'unu alacak.

2019'DA KADAR FARK

Geçen yılki en yüksek günlük geçen araç sayısının 65 bin 927 olduğuna işaret eden Başar Arıoğlu şu bilgileri veriyor;

— Belirlenen günlük geçmesi gereken araç sayısı 68 bin 500. İlk yıl bu rakama ulaşamadık. Ancak, ilk açılış günlerine göre geçen araç ikiye katlandı. Geçen yılı günlük ortalama 41 bin araç geçişiyle kapattık. Bu yılın sonuna doğru garanti rakamını yakalarız. 2019’dan itibaren devletin bize fark ödemesi biter. Ayrıca, garantiyi aşan gelirin yüzde 30’unu devlete ödeyeceğiz. 

TÜNELİN İŞLETME SÜRESİ : 25 YIL 28 GÜN

1.2 MİLYARLIK KATKI
Asya ve Avrupa kıtasını deniz tabanının altından birleştiren tek karayolu olan Avrasya Tüneli, işletmeye alınmasının birinci yılında zaman, yakıt, emisyon ve kaza maliyetleri dikkate alındığında 1.2 milyar liralık katkı sağladı

— Araç-müşteri garantisi verilen projeler içerisinde, en kısa sürede 'garanti'yi geride bırakacak proje Avrasya Tüneli. Çünkü, şehir içi bir güzergahta.

ÜCRETİN İNDİRİLMESİ SÖZ KONUSU MU? : Tek taraflı olarak fiyatla oynayamıyoruz. İndirime devlet sıcak bakabilir. Ancak, bu proje için kredi alıp, gelir garantisi verdiğimiz bankalar var. Onların iznini almadan indirim yapamayız. Tünelin günlük kapasitesi 110 bin dolayında. Fiyatı indirip, aşırı yoğun hale getirmeyi kaldırmaz. Tünel, 'niş' bir ürün gibi. Yani, trafikte asıl işine yarayanlar kullanır.

23 MİLYON SAAT TASARRUF

Arıoğlu, Avrasya Tüneli'nin, birinci yılında zaman, yakıt, emisyon ve kaza maliyetleri açısından sürücülere ve ekonomiye toplam 1.2 milyar lira katkı sağladığına dikkat çekti ve şu bilgileri verdi;

KAÇAK GEÇİŞLER
İlk ay yüzde 5.92 olan, Nisan 2017'de yüzde 6.77'ye çıkan ihlalli geçiş oranının 2017 sonunda yüzde 2.38'e indiğine dikkat çeken Arıoğlu, "Söz konusu sürücülere 15 gün süre tanınıyor. Ödemeyenler için işin icraya kadar yolu var. Çünkü devlet 'alacağımın peşine düş' diyor" diye konuştu.

-"23 milyon saatlik zaman tasarrufundan 895 milyon lira, 30 bin ton yakıt tasarrufundan 286 milyon lira, 18 bin ton karbondioksit emisyonu azalımından 23 milyon lira, 109 milyon araç km azalmasından 6.9 milyon lira kaza maliyeti tasarrufu." Hesabın iki kalemini kişi başına da ortaya koyan Arıoğlu, "Sürücüler çift yönlü günlük geçişlerinde 17.72 lira yakıt, 25 lira zaman tasarrufu sağladı" diye konuştu.

BİZ DE GEÇİŞ ÜCRETİ ÖDÜYORUZ
Başar Arıoğlu'na Avrasya Tüneli'nden ücretsiz geçiş hakkı olan araçları sorduk, mevzuata bakıp, "Ambulans, itfaiye araçları ve Cumhurbaşkanlığı makam aracı" diye sıraladı. Cumhurbaşkanı'na eşlik eden diğer araçların geçiş ücreti ödediğini ifade eden Arıoğlu, "ATAŞ'ın ortakları ücret ödüyor mu?" sorusunu ise, "Ortaklar olarak biz geçiş ücreti ödüyoruz. İşletme araçları ödemiyor" şeklinde yanıtladı.

Osmangazi Köprüsü'nden ne kadar araç geçti? Rakamlar

İstanbullular Avrasya Tüneli'ni sevdi işte rakamlar