BIST 9.441
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.499,10
HABER /  GÜNCEL

Atatürkün emeklilik belgeleri

Atatürk'ün emeklilik dilekçesini ve maaş miktarını İşçi Emeklileri Derneği açıkladı.

Abone ol

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği tarafından Mustafa Kemal Atatürk'ün mareşallik rütbesinden emekli olduğu 30 Haziran tarihinin 'Emekliler Haftası' olarak kutlanması nedeniyle bir kitapçık yayınlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arşivlerinden derlenen kitapçıkta, Mustafa Kemal Atatürk'ün mareşal iken emekliliğini istediği başvuru dilekçesi yer alıyor. Kitapçıkta Mustafa Kemal'in Harbiye'den mezun olduğu tarihten itibaren teğmenlikten mareşalliğe kadar olan rütbeleri alma tarihleri bulunurken, Türkiye Cumhuriyeti Müdafa-i Milliye Vekaleti (Milli Savunma Bakanlığı) tarafından Mustafa Kemal'in dilekçesinin onaylandığına dair onay belgesi de bulunuyor. Kitapçıkta ayrıca, Mustafa Kemal'in teğmenlikten emekli olmasına kadar geçen sürenin hesaplandığı belge de yer alıyor. Belgeye göre teğmenlik rütbesinden emekli olduğu 30 Haziran 1927 tarihine kadar Mustafa Kemal'in 28 yıl, 3 ay, 29 gün hizmet verdiği, 2 yıl İtalyan Harbi zammı, 1 yıl Balkan Harbi zammı, 5 yıl Harbi Umumi zammı, 5 yıl İstiklal Harbi zammının da eklenmesiyle 41 yıl 3 ay 29 gün çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca Mustafa Kemal'in emekli aylığının 5 bin kuruş olarak hesaplandığı da belgelerde ifade ediliyor. Kitapçıkta belgelerin Osmanlıca orijinal nüshalarıyla Türkçe çevirilerine yer veriliyor.

Kitapçıkta Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı'ndan emekli olmasına dair belgeler de yer alıyor. Bu belgelere göre Mustafa Kemal Atatürk'ün, Reis-i Cumhur makamından emekli olduktan sonra 201 lira 28 kuruş maaş almasına karar verildiği, bu maaşın da 1 Haziran 1930 tarihinden itibaren verilmesine başlandığı ifade ediliyor.