BIST 9.089
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,67
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ü dünya basını ilk kez böyle tanıdı

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1912 yılında dünya basınında ilk defa yayınlanan fotoğrafı ortaya çıktı

Abone ol

Afyonkarahisar'da yerel tarih araştırmaları sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün 1912 yılında dünya basınında ilk defa yayınlanan fotoğrafı ortaya çıktı.

Afyonkarahisar'da yerel tarih araştırmaları Başkomutan Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzu Hasan Özpunar, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1912 yılında dünya basınında ilk defa yayınlanan fotoğrafını ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz yıllarda da Yunan arşivlerinde bulunan Afyonkarahisar'ın işgal fotoğraflarını ilk kez temin eden ve sergileyen, bunun yanı sıra yine Kurtuluş Savaşı'nda şehitlerin defnedildiği, fakat bugün üzerlerinde küçük bir anıt dahi bulunmayan Akdeğirmen köyündeki şehit mezarlarını da bulmuştu. Özpunar, yeni çalışması için yabancı arşivleri incelerken Atatürk'ün 1912 yılında bir İngiliz dergisinde yayınlanmış fotoğrafını tespit etti.

ENVER PAŞA İLE BİRLİKTE

Mustafa Kemal'in tarih sahnesinde isminin duyulduğu Çanakkale savaşlarından 3 yıl önce 1912 yılının haziran ayında Trablusgarp Savaşı sırasında çekilen ve o günlerde İngiltere'nin popüler bir dergisi olan London News'de yayınlanan fotoğrafta Mustafa Kemal, Enver Paşa ile birlikte görüntülenmiş.

Bugüne kadar Türk basınında Atatürk'ün ilk fotoğrafının Çanakkale Savaşları sırasında yayınlanan Tasviri Efkar adlı gazetede çıktığını hatırlatan Özpunar, dünya basınının ise Atatürk'ü genelde 1919'da başlayan Milli Mücadele ile birlikte yayınlanan haberler sonrasında tanımaya başladığını söyledi.

Bulunan bu derginin Atatürk'ün tarih sahnesine ne zaman çıktığının açık bir delili olduğunu aktaran Özpunar, İngiltere'nin en köklü dergilerinden olan ve 1842-2003 yılları arasında yayınlanan London News'in Haziran 1912 tarihli sayısında Trablusgarp'ta İtalyanlar'a karşı savaşan Osmanlı subaylarından bahsettiğini ve sayfada oldukça büyük yer verilen fotoğrafta Enver Paşa ile Mustafa Kemal'in ayaküstü konuşurlarken görüntülendiğini bildirdi. Özpunar, resmin alt yazısında da 'Bingazi'deki Osmanlı birliklerinin komutanı Enver Bey ile Derne'deki birliklerin komutanı Mustafa Kemal'in görüşmesi' şeklinde bir ifade kullanıldığını söyledi.