BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,26
HABER /  GÜNCEL

Askere de konuş güvencesi

Meclis Adalet Komisyonu tarafından alt komisyona gönderilen Tanık Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidiliyor.

Abone ol

3 milletvekilinden oluşan alt komisyon, yasanın kapsamını genişleterek, askeri personelin de tanık koruması altına alınmasını sağladı. Tasarı tanıkların kimliğinin saklı tutulması ve güvenliğinin sağlanması için estetik operasyonlar da dahil bir çok yöntem getiriyor. Adalet Komisyonu, yeni metni 31 Ocakta ele alacak. Yapılan değişiklikle tasarıya 23. madde eklendi. Buna göre Askeri Ceza Mahkemelerinin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’na göre yapılan muhakeme işlemlerinde de tanık koruma tedbirleri uygulanabilecek. Yani tanıklık görevi nedeniyle hayatı veya mal varlığı ağır ve ciddi tehlike içinde bulunan askeri personel ve yakınları tanık koruma kapsamına alınacak.

Alt komisyon bu hükme paralel olarak tasarının 13. maddesinde de değişikliğe gitti. İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan Tanık Koruma Kurulu’nda mesleğinde fiilen en az 15 yıl görev yapmış olmak koşulu ile Milli Savunma Bakanlığı’ndan idari görevde çalışan birinci sınıfa geçirilmiş bir askeri hakim de görev yapacak. Alt komisyon, tasarıda şu değişiklikleri de yaptı:

Tanık Koruma Kurulu, kovuşturma evresinin sona ermesinden sonra fiziki koruma sağlanması gibi bir tedbire de karar verebilecek.

Tanık ve yakınlarına hakim kararı istemeye gerek kalmadan cumhuriyet savcısının talebiyle fiziki koruma verilebilecek.

Düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandıktan altı ay sonra sonra yürürlüğe girecek.

Kaynak: Akşam