BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Askerden Zaman, Akit ve Taraf'a cevap

PKK'lıları gören Heron uçaklarına rağmen TSK'nın müdahale etmediği iddiasına TSK cevap verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Heron uçaklarının sınır bölgelerinde tespit ettiği teröristlere TSK'nın gerekli müdahale etmediği ve PKK'yı görmezden gelen operasyonlar yaptığı yönünde gazetelerde çıkan haberlere Genelkurmay yanıt verdi.

Genelkurmay Başkanlığı, bazı haber ve yorumlarda ifade edildiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bazı bölgeleri ''riskli ve girilemez bölgeler'' olarak nitelendirmenin, bölücü terör örgütünün amaçlarına hizmet etmekle eş anlamlı olduğunu kaydetti.

Açıklamada teröristlerin ve kaçakların sınırdan zaman zaman kaçak geçiş yaptıkları ifadesi dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde, 3 Mart 2011 tarihli Akit Gazetesi'nde yer alan ''TSK'da ölüm sevkıyatı'', 4 Mart 2011 tarihinde Zaman Gazetesi'nde yer alan ''Sınır bölgesine riskli operasyon'', 3 Mart 2011 tarihli Taraf Gazetesi'nde yer alan ''Heron PKK'lıları gördü'' başlıklı haberlerle bağlantılı çeşitli basın-yayın organlarında çıkan yorumlar hakkında basın açıklaması yapıldı.

Taraf'tan ikinci heron gönderilmedi iddiası

Taraf'ta yer alan habere göre ocak ayında Kuzey Irak'tan Türkiye'ye sızan 12 kişilik PKK'lı grubu Heronlar görüntüledi. Haberde Ancakyakıtı bittiği için merkeze dönüş yapan Heron'un yerine görevlendirme yapılmasına rağmen başka bir Heron gönderilmediği ve PKK'lı grup izini kaybettirerek Türkiye'ye geçiş yaptığı yazılıyordu. Yine haberde Seçim sürecine girilirken söz konusu terörist grubun provokatif bir saldırı gerçekleştirebileceği ifadelerine yer veriliyordu.

Haber ve yorumlarda; Türk Silahlı Kuvvetlerini, ''Devam eden bazı davalarla da ilişkilendirerek, istihbari bilgiye dayanmadan, son derece riskli bölgelere ve tecrübesiz birliklerle, terör örgütünün amacına hizmet edecek biçimde yanlış operasyonlar planladığı'' şeklinde suçlayıcı bir takım iddialara yer verildiği belirtilen açıklamada, ''Teknik ve operasyonel konulara temas eden bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır'' denildi.

BÖLÜCÜLERE HİZMET EDİYORLAR

Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Haber ve yorumlarda ifade edildiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bazı bölgeleri 'riskli ve girilemez bölgeler' olarak nitelendirmek, bölücü terör örgütünün amaçlarına hizmet etmekle eş anlamlıdır. Bölücü terör örgütü, bölgedeki huzur ve güvenliği tehdit ettiği sürece Türk Silahlı Kuvvetleri yasalar çerçevesinde teröristle mücadelesine kararlılıkla devam edecektir.''

SINIR BÖLGELERİNDE TERÖRİST GEÇİŞLERİNE RASTLANMAKTADIR

Açıklamada, Taraf gazetesindeki haberle ilgili olarak da şu ifadelere yer verildi:

''Sınır bölgelerinde zaman zaman hem terörist hem de kaçakçı geçişlerine rastlanmaktadır. Teröriste ve kaçakçıya karşı müdahale işlemleri yasalar gereği farklılıklar arz etmektedir. Bu kapsamda, bahse konu haberde geçen olayla ilgili gerekli değerlendirmeler yapılmış ve kara birlikleriyle gruba yönelik operasyonel faaliyet icra edilmiştir.''

TARAF'IN SARSICI İDDİASI NEYDİ? AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]



Taraf'tan önemli iddia: Heronlar 12 PKK'lıyı görüntüledi, yakıt bitince ikincisi gönderilmedi
 
 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terörle mücadele amacıyla kullandığı insansız hava araçları Heron'lar ile ilgili çarpıcı bir iddia gündeme geldi.
 
Taraf'ta yer alan habere göre ocak ayında Kuzey Irak'tan Türkiye'ye sızan 12 kişilik PKK'lı grubu Heronlar görüntüledi. Ancak, yakıtı bittiği için merkeze dönüş yapan Heron'un yerine görevlendirme yapılmasına rağmen başka bir Heron gönderilmedi ve PKK'lı grup izini kaybettirerek Türkiye'ye geçiş yaptı. Seçim sürecine girilirken söz konusu terörist grubun provokatif bir saldırı gerçekleştirmesinden endişe ediliyor.

PKK'nın eylemsizlik kararını sona erdirmesinin ardından önümüzdeki günlerde Güneydoğu'da sıcak çatışmaların yaşanacağı öne sürülüyor. İddianın sahibi ise elinde Heron görüntüleri bulunan askerî bir yetkili. Kaynağa göre, 19-20 Ocak'ta Türkiye'ye Kuzey Irak'tan sızan 12 kişilik grubu Heronlar 22 gün boyunca takip edip görüntüledi. Aynı yetkili Heron'un yakıtı bittiği için geri döndüğünü ancak yerine bir başka Heron'un gönderilmediğini söyledi.

"Bölgede görüntü alınmışsa yakıtı biten Heronların yerine görevlendirmeyle ikinci bir Heron gönderilir. Ancak, talep edilmesine rağmen bu görevlendirme yapılmadı. PKK'lılar da sınırlarımız içerisinde izlerini kaybettirdiler." iddiasında bulundu. Askerî yetkili, Uzungeçit Jandarma Karakol Komutanlığı'na PKK'nın büyük bir eylem yapmayı planladığına dair istihbarat bilgisi aldıklarını da sözlerine ekledi. PKK'nın ayrıca Nusaybin merkezde bulunan güvenlik güçlerine veya Dibek Üs Bölgesi'ne yönelik eylem araştırması içerisinde olduklarını belirtti.

BU DA YENİ AKİT'İN "ÖLÜM SEVKİYATI" BAŞLIKLI HABERİ

Yeni Akit’in ulaştığı bir bilgiye göre TSK, terör örgütü PKK’ya karşı arazi olarak çok riskli olan bir bölgede operasyon planlıyor.

TERÖRÜN ELİNE KOZ VERİR GİBİ PLAN

Terör örgütü, Haziran 2010’dan itibaren eylemsizlik kararı almıştı. Ancak geçtiğimiz hafta sonu eylemsizliğe son verdiğini ve 1 Mart itibari ile “etkili savunma” yapacağını açıklamıştı. Terör örgütünün bu kararının, saldırı yapmayacağı ancak kendisine yönelik bir operasyon başlatılması halinde saldırı yapacağı anlamına geldiği ifade edilmişti. Terör örgütünün tam da bu açıklamasına denk gelen günlerde, terör örgütünün sivil uzantılarının eline koz verilircesine, hem de arazi olarak çok riskli olan bir bölgede operasyon planlandığı ortaya çıktı. Böyle bir operasyonun, terör örgütünün uluslararası arenadaki savunucularına, “Saldırı düzenlendiği için, kendilerini savunmuşlar” deme fırsatı sunmak anlamına gelebileceği iddia ediliyor.

NEDEN BU KADAR RİSKLİ BİR BÖLGE?

İnsansız uçaklar tarafından tespit edilen terörist gruplarına hâkim arazide müdahale yapılmazken, sınıra çok yakın bir bölgede, uzmanların çok riskli bir arazi dedikleri ve şehit verilmeden girilemeyen, güvenlik güçlerimizin elinde ayrıntılı haritası dahi bulunmayan mayınlı bir araziye, tecrübesiz erlerle müdahale etmenin amacı sorgulanıyor. Yıllardır tartışılan ve “vatani hizmet için askere gelen erlerle operasyon yapılmaması” ilke kararına aykırı olarak ve tam da sözleşmeli er düzenlemesi yapılacak olan bugünlerde düşünülen söz konusu sevkiyatın “ölüm sevkiyatı” olmasından endişe ediliyor. Akit’in ulaştığı şok bilgilere göre, sınıra çok yakın bir bölgede yapılması planlanan ‘operasyon’un zamanlama açısından olduğu gibi, askeri strateji açısından da sorgulaması yapılıyor..

PLANDA NELER VAR?

Operasyonu planlama sorumluluğu sınıra yakın bir askeri birliğe verildiği, fakat operasyon planlarının icrasının Tümen Komutanı’na arz edilip onaylanmasını müteakip Tümen Komutanı’nın emir komutasında yapılacağı kaydediliyor. Operasyona katılacak birliklerin, koruculardan da destek alacağı bildiriliyor.

İSTİHBARAT BİLGİSİ YOK

Akit’in ulaştığı bilgilere göre, üst komutanlığın ilgi emri verilmediği bildirilen operasyon için, teröristlerin o bölgeye konuşlandığına dair kati bir istihbarat bilgisinin de olmadığı ileri sürülüyor.. Ayrıca hava hücum harekâtı şeklinde yani birliklerin operasyonlara helikopterlerle taşınması için sınıra yakın illerimizde konuşlu genel maksat yani silahsız, yük ve personel taşıyan helikopterlerin tahsis edileceği de, uzmanlarca riskli durum olarak açıklanıyor.

ÇATIŞMA ÇIKARSA ÖZEL KUVVETLER KULLANILACAK

Öte yandan operasyonun silahlı Kobra taarruz helikopterleri ile destekleneceği de iddia ediliyor. Operasyonların ihtiyatî olarak, yani çatışma çıkması halinde kullanılmak üzere, Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekat’tan kuvvet desteğini de alarma geçirdiği ileri sürülüyor.. Planlamada topçu tarafından yapılacak atışların da dikkate alınması, yani operasyonun ateş destek planının da yapılmasının emredildiği bildiriliyor.