BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,33
HABER /  DÜNYA

Asker Gül ve eşine alışmalı

Gül'ün adaylığı dış basının gündeminden düşmüyor.

Abone ol

Financial Times, Gül’ün gizli bir dinsel gündemi olduğu savlarını histeri ve temelsiz olarak nitelerken, Independent şöyle yazdı: Muhafazakar askerler, cumhurbaşkanının yanında başörtülü eşi varken, generallerin selamını almasına alışmak zorunda kalacak.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına resmen aday olması ve dün düzenlediği basın toplantısında söyledikleri uluslararası basında yankı bulmayı sürdürüyor.

İngiliz Independent gazetesi, Gül’ün üçüncü turda rahat bir şekilde cumhurbaşkanı seçileceğine dikkat çekti ve ordunun buna alışması gerektiğini yazdı. Gazete, “Muhafazakar askerler, cumhurbaşkanının, yanında başörtülü eşi Hayrünissa varken, generallerin selamını almasına alışmak zorunda kalacak” diye yazdı.

AB YANLISI İSLAMCILAR ASKERE BOYUN EĞMEDİ

Financial Times da, ordunun Gül’ün adaylığı konusunda ne yapacağına ilişkin sorulara yanıt bulmaya çalıştı. Ordunun, Gül’ün adaylığına müdahalesinin pek de mümkün olmadığını yazan Gazete, “Gül, partisinin ve seçimlerde aldıkları yüzde 47’lik oy dikkate alındığında bir ölçüde ulusun da demokratik tercihi. Herhangi bir müdahale halk nezdinde kabul görmeyecektir. Londra’dan ‘Avrasya Grup’ uzmanı Wolfango Piccoli’ye göre, ordu şu anda savunmada” ifadelerini kullandı.

Financial Times, başyazısında da Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığının haklı bir adım olduğunu öne sürdü ve Gül’ün, gizli bir dinsel gündemi olduğu savlarını da histeri ve temelsiz olarak niteledi.

“Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin Gül’ü aday göstermemesi zor olurdu” yorumunu yapan İngiliz Guardian gazetesi de, “Bazı gözlemcilere göre, Gül’ü aday göstermemek; 74 milyon nüfuslu güçlü ülkeyi generallerin değil, seçimle işbaşına gelmiş politikacıların yönettiğini göstermekte ısrarlı olan Avrupa Birliği yanlısı yeni İslamcıların, askerlere boyun eğmesi olarak algılanacaktı” dedi.