BIST 9.601
DOLAR 32,50
EURO 34,64
ALTIN 2.481,23

Aşırı titizlik çocuklarda lösemiyi tetikliyor!

Daha sağlıklı kalsın, hastalanmasın diye tertemiz baktığımız çocukları bilmeden hastalıkların kucağına mı atıyoruz!

Hepimiz bebeğimiz, çocuğumuz pirüpak olsun isteriz. Bir de hastalanmasınlar diye evi dip köşe siler temizler, üstüne her lokmadan sonra elini yüzünü de sileriz. Okula gittiklerinde çantalarına ıslak mendiller koyarız bir de tembilleriz ellerini silmesini. Erken dönemde kreşe, anaokuluna gittiklerinde ise temizlik ve olası hastalıklar kabusumuz olur. İlk hastalıkta suçu okula ve temizliğe atarız. Çünkü kimse çocuğumuza bizim kadar temiz bakmıyordur! Kimimiz az kimimin daha çok ama çoğumuz bu tip bir anneliğe sahibiz. Ve bunu normal karşılıyoruz!

Peki bilim bu duruma ne diyor dersiniz?

Londra'da Kanser Araştırmaları Enstitüsü, 40 yıldan uzun süredir yapılan bir araştırmanın sonucunu bir kaç gün önce açıkladı: Bebeklerin çok temiz tutulması bir tür lösemiyi tetikleyebilir!

Yanlış okumadınız! Genetik olarak akut lenfoblastik lösemi gelişme riski taşıyan bebek ve çocukların, mikroplara maruz kalmamaları durumunda hastalığa yakalanma olasılıkları daha yüksek çıktı. 

Araştırmayı mikropsuz ortamda yaşayan fareler üzerinde yaptılar. Mikropsuz ortamda yaşayan farelere bazı tip bakteri ve virüsler verildiğinde lösemiyi tetikleyen durumları gözlediler.  Araştırma çocukluk çağı lösemisinin genetikten çok çevresel faktörlerden kaynaklandığı ve önlenebilir olduğunu ortaya koydu. 

VAKALARIN YÜZDE 90'I ARTIK İYİLEŞEBİLİYOR

Araştırmayı yöneten ekibin başında olan Profesör Mel Greaves, araştırmayla ilgili umut verici şeyler anlatıyor: Çocukluk çağı lösemisini araştırmak için 40 yıldan fazla zaman harcadım ve o zamandan beri biyolojisini ve tedavisini anlamamızda büyük bir ilerleme kaydedildi - bu yüzden bugün vakaların yaklaşık yüzde 90'ı iyileştiriliyor.

BIRAKIN OKULDA HASTALANSINLAR BIRAKIN BÖCEKLER ISIRSIN

Çocukluk çağı lösemisi refah seviyesi yüksek toplumlarda daha fazla görülüyor. Araştırma bunun nedenini de bulmuş durumda. Daha hijyenik ortamlar yaratmak için kimyasal ürünlere erişim bu tip toplumlarda daha kolay ve yaygın. Bu da mikropsuz bir beden ve zayıf bağışıklık demek. 

Araştırmayı yöneten ekip, araştırma sonuçlarını okuyan anne ve babalara 'panik olmayın' uyarısında bulunuyor ve şu önerileri ekliyor:

"Çocuğunuzu kreşe, okula, başka çocukların olduğu alanlara sokun. Hastalanmalarından, kirlenmelerinden kormayın. Zararsız böceklerin, sineklerin onları ısırmalarına engel olmayın. Zararsız böcek ısırıkları bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı korunma sağlar. "

Biraz reklam sloganı gibi olacak ama alacağımız ders net: Kirlenmek güzeldir!!!

Deniz Temur'u sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz.

facebook.com/obenimannem

instagram.com/obenimannem