BIST 9.674
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.506,85
HABER /  SAĞLIK

Aşırı göbek ölüm riskini artırıyor

Şişmanlık ve büyük göbek sahibi olmak; özellikle diyabet ve kalp hastalıklarını tetiklediğini ve ölüm riskini arttırıyor.

Abone ol Büyük göbek ölüm riskini arttırıyor. Almanya'daki Potsdam Üniversitesi'nin yaptığı ve İçinde İsveçlilerin de bulunduğu 350 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, şişmanlık ve büyük göbek sahibi olmak; özellikle diyabet ve kalp hastalıklarını tetiklediğini ve ölüm riskini arttırıyor.

İçinde 25 bin İsveçli denekin de yer aldığı bu geniş çaplı araştırma 9 ülkenin de katılımıyla gerçekleştirilirken, bu çalışmaların 1992 yılından beri, 16 yıldır kesintisiz olarak yürütüldüğü öğrenildi. Bu araştırma, bugün New England Journal of Medicine adlı tıp dergisinde yayınlandı. Araştırma, bel ölçüsü odaklı olarak yürütülürken, göbek büyüklüğünün her türlü hastalığa davetiye çıkardığını ve erken ölümlere yol açtığını ortaya koydu.

Bel bölgesindeki her 5 santimlik artışın erkeklerde yüzde 17, kadınlarda ise yüzde 13'lük bir ölüm riski fazlılığına yol açtığı kaydedildi. 120 santimlik bel ölçüsü olan erkeklerde ve 115 santimlik bele sahip kadınlardaki ölüm riskinin ise, diğer insanlara nazara iki kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Daha öncelerinde inanıldığı gibi, şişmanlık ve göbek sadece kalp-damar hastalıklarını değil, kanser ve özellikle de göğüs kanserine, prostat tümörlerine sebep olduğu tespit edildi.

Araştırmada bir de İsveçli öğretim görevlisi yer alıyordu. İsveçli Umeå Üniversitesi'nden Prof. Göran Hallmans da aynı araştırmada çalışmalarda bulundu. Prof. Hallmans, İsveç basınına şu bilgileri verdi: "Kilo ile riskler uzun süreden beri tartışıla gelmiştir. Fakat insanların gözden kaçırdığı bir husus var ki, göbek kanserde de önemli bir rol oynuyor. Bu araştırmanın bu kadar büyük çaplı olması, bu konuda daha da emin olmamızı sağlıyor."

Bu araştırma raporunda bir de doktorlara mesaj ve uyarı yer alıyordu: "Doktorlar, hastalarını muayene ederken, onların göbek çapını da ölçmeleri gerekiyor."