BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,67
ALTIN 2.515,73
HABER /  GÜNCEL

Asılsız ihbarlara 10 bin TL

Devlet vatandaşının yardımına koşuyor ancak asılsız ihbarlarla da zarar ediyor. Sadece bir ildeki maliyet 10 bin YTL!

Abone ol Isparta'da, 'Alo 155 İmdat Polis' hattına son bir yıl içinde yapılan asılsız ihbarlar sonucunda 4 bin litre benzinin gereksiz yere sarf edildiği, bunun ise devlete maliyetinin ortalama 10 bin TL'yi bulduğu belirtildi.

Araçların tamir bakım masrafları da eklendiğinde bu rakamların daha da yukarılara çıkacağı kaydedildi.

Isparta Emniyet Müdürü Kemal Seyhan, danışma ve ihbar amaçlı olarak oluşturulan 155 İmdat Polis hattının asılsız ve yalan ihbarlar sonucunda meşgul edildiğini söyledi.

Seyhan, hattın, ücretsiz olduğu için daha çok çocuk, bayan ve cep telefonu hattını kontrol etmek isteyen kişiler tarafından kullanıldığını belirtti. Seyhan, 2008 yılı içerinde yapılan 7 bin 48 ihbardan 615'inin asılsız çıktığını, bir önceki yıla göre gerçek ihbarlarda yüzde 72, asılsız ihbarlarda ise yüzde 1'lik artış yaşandığını dile getirdi.

Alınan her ihbarın değerlendirildiğini ifade eden Seyhan, geçen yıl ihbar edilen adrese sevk edilen ekiplerin fazladan 4 bin litre benzin tükettiğini dile getirdi.

Seyhan, "Bazen olay yerine 3 ekip birden gönderiyoruz. İşi şansa bırakma lüksümüz yok. Ekiplerimizle birlikte bazen itfaiye ve 112 acil servisi hizmetlerine de haber veriliyor. İhbar asılsız çıkınca hem zaman, hem de maddi kayıplar yaşanıyor. Asılsız ihbarlar nedeniyle devlet yılda ortalama 10 bin TL fazladan para ödemek zorunda kalıyor. Bu ise yine vatandaşımızın cebinden çıkıyor." dedi.

İhbarın vatandaşlık görevi olduğunu, yapılan her ihbarı önemsediklerini vurgulayan Seyhan, ihbar mekanizmasının doğru işlemesi halinde suç işlenme oranının düşeceğine dikkat çekti.

Seyhan, en çok kavga, trafik kazası, hırsızlık, şüpheli şahıs, şüpheli oto, alkollü şahıs, fuhuş ve adam yaralama ihbarlarında bulunulduğunu anlattı.

Seyhan, şöyle devam etti: "155 imdat telefonunun lüzumsuz yere oyalandırılması o an için hayati derecede polise bilgi vermek isteyen bir kişinin güvenlik birimlerine ulaşamaması veya yapacağı ihbardan vazgeçmesi anlamına gelebilir. Yapılan her ihbara giden ekiplerimiz, bir kaç kere tekrar edilen yalan ihbarla işinde gevşeklik gösterebilir ki bu da gerçek bir olayda polisimizin zor durumda kalmasına neden olabilir."