BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ankara suyunda yüksek kurşun

İzmir'de arsenik çıktı ama Ankara'da en az onun kadar zararlı kurşun oranı yüksek.

Abone ol Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in, İzmir’in suyuna yaptırdığı analizde, arsenik değerinin yüksek olduğunun tespit edildiğini açıklamasının ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Ankara suyundan aldığı numunelerde kirleticilerin ve ağır metal oranlarının yüksek olduğunu iddia etti

Milliyet'in haberine göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, küllenmeye yüz tutan “Ankara’nın suyundaki kirlilik” tartışmasını yeniden alevlendirecek iddialar ortaya attı.

Kocaoğlu Milliyet’e, başkentin çeşitli yerlerinden alınan su örneklerini, İZSU (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi) laboratuvarında tahlil ettirdiğini açıkladı.

8 Ağustos tarihli analiz sonuçlarına göre, musluktan akan şebeke suyunda, Sağlık Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan onaylı “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliği’nde belirlenen standartların, bazı kirleticilerde iki mislinden daha fazla aşıldığı tespit edildi.

Kanser, kansızlık, sinir sisteminde tahribat gibi etkileri bulunan kurşun, demir ve alüminyumun tehlikeli boyutlara yükseldiği anlaşıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Melih Gökçek, yaklaşık 2.5 ay önce Kızılırmak suyu sorgulanırken “Arsenik İzmir’de” diyerek bir tartışma başlattı. İzmir’in bazı semtlerinde sokak sokak su analizi yaptırdığını söyleyen Gökçek sonuçları basına da yansıtırken, İzmir’in suyundaki arseniğin de sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı.

Bu kez Kocaoğlu, Ankara’nın çeşitli noktalarında aldığı suları analiz ettirerek Gökçek’e yanıt verdi. Kocaoğlu, “İş giderek farklı yerlere taşınıyor. Daha önce de ifade ettik, suyun kalitesini değerlendirmek için tek başına arsenik kriter değildir. Başka kirleticiler, ağır metaller de vardır. Olayı arseniğe indirgemek, boyutlarını küçültmek demektir. Bu Türkiye’nin sorunudur. Sağlık Bakanlığı tüm illerin suyundaki durumu açıklamalı ve gerekli önlemler hızla alınmalıdır” dedi.

Kocaoğlu, Gökçek’in İzmir’i öne çıkarmaya çalıştığını da savunarak şöyle devam etti:

“Bunun en büyük nedeni, Gökçek’in Ankara’nın suyunda arıtamadığı ağır metallerdir. Bir kere yüzey suyunda, yani gölde, nehirde arsenik olmaz. Kızılırmak suyunda arseniği tartışmak bile yanlış. Eğer Kızılırmak’ta arsenik varsa, biri gidip döküyor demektir. Gökçek’in amacı, işi arsenik çevresinde tutup diğer olayları kamuoyundan gizleme çabasıdır.”