YKS sonuçları ve 2018 üniversite tercihleri öncesi birkaç uyarı!

YSK sonuçları ve 2018 üniversite tercihleri hakkında bir zamanlar zorlu sınav yollarından geçmiş biri olarak bir kaç uyarı yazmak istedim. Hem YKS'yi kazanamayanlar hem de YKS tercihi yapma hakkı kazananlar için.

Deniz Temur deniztemur@internethaber.com

YKS sonuçları açıklandı mı, YKS sonuçları bugün saat kaçta açıklanacak, üniversite tercihleri ne zaman, üniversite tercihleri nasıl yapılır diye Google'un başından ayrılmayan osym.gov.tr'yi durmadan gezip dolaşan sevgili arkadaşım ne kadar heyecanlı olduğunu anlıyorum. 

Hayallerin var!

Belki kendini üniversite sırasında hayal ediyorsun belki de okulu bitirmiş mesleğini icra ederken ki halin gözünün önüne geliyor.

Emin ol hayallerin gerçekleşecek. 

Bu yazıyı hem YKS sonuçlarından istediğini elde edenler hem de edemeyenler için yazıyorum. 

Önce YKS sonuçlarından istediğini elde edemeyenlerle başlayalım!

Emin ol bu hayatın sonu değil. Aynı maratona yeniden başlamak bu aşamada çok zor geliyor olabilir. Umut kırıcı belki de... Ama yılma arkadaşım yeniden denemek için kollarını sıva. 

Hayallerinden vazgeçme!

Sırf 'üniversiteyi kazandı desinler' diye ya da yeniden aynı maratona girmemek için asla sevmeyeceğin bir tercih yapma. Hayallerini bu kadar kolay geride bırakma.

Bunu sana ilk sınavında açıkta kalan ancak ertesi yıl 'daha düşük puanla' istediği bölümü kazanmış biri olarak söylüyorum. Hayallerini yaşamak çok daha anlamlı olacak. Sadece biraz sabır!

'Banane senin deneyimden' diyebilirsin. Haklısın. 

O zaman da sana yarım milyona yakın bir organizasyonu yöneten dünya devi Alibaba'nın sahibi Jack Ma'nın hikayesinden bahsedeyim. 

1964'te doğan Jack Ma 3-4 kez üniversiteye girmek için aynı bizdeki gibi merkezi bir sınav sistemine girdi ve her seferinde başarısız oldu. Hatta 2 kez ilkokul sınavında 3 kez de ortaokul giriş sınavında başarısız oldu. İş başvurularında da reddedildi. KFC Çin'e geldiğinde 24 kişinin başvurduğu bir iş ilanına çıktı ve 23 kişi işe kabul edildi Jack Ma ise reddedilen tek kişiydi. Polis olma girişimi de başarısız oldu. 5 kişiden 4'ü kabul edildi reddedilen yine Jack Ma idi. Hatta Harvard Üniversitesi'ne 10 kez başvuru yaptı ve hepsi reddedildi. (Bugün Harvard'a bir mektup yazıp ders vermek istediğini çünkü birilerinin orada kendisinin vereceği derse ihtiyacı olduğunu söylüyor!)

O dönemlerde yaptığı en iyi şeyin İngilizce öğrenmek olduğunu söyleyen Jack Ma'nın İngilizce öğrenme yolu da bir hayli ilginç. Yabancı turistleri ağırlayan bir otelde 9 yıl boyunca hiç para almadan çalıştı ve çalışanlarla ile turistlerden İngilizce öğrendi. Bugün ana dili gibi İngilizce konuşuyor ve bugün dünyanın en büyük uluslararası şirketlerinden birinin başında. 

Bugün ise gençlere verdiği en büyük tavsiye 'pes etmeyin, düşseniz de kalkın devam edin' demek oluyor. Jack Ma sadece bir örnek. Bugün başarılı saydığımız insanların hepsinin geçmişinde başarısızlıklar ve zorluklar var. En büyük ortak paydaları ise ASLA PES ETMEMELİ!

Gelelim YKS'den iyi puan alan arkadaşlara!

'Puanım şahane istediğim okula giriyorum hayat bana güzel' diye düşünme! Çünkü ülkenin en iyi üniversitesinin en popüler bölümüne girmiş olsan da mezun olurken hayata ve kendine dair bir fark yaratamadıysan mezuniyet sonrası işler çok da şahane olmayabilir. 

Ne yazık ki YKS gibi kitle sınavları sıradan işleri en iyi yapacak insanları bulmak için yapılıyor. Yani o sınavı tek başına geçmek farklı olmana yetmeyecek. Gerçekten yapmaktan hoşlandığın şeylere odaklan ve kendini geliştir. Dünyayı gör, gez ve mecbur olduğun için değil hayata farklı insanların gözünden bakabilmek için mutlaka ama mutlaka dil öğren. 

Ve sakın unutma sınava başarıyla geçmiş olsan da hayatın boyunca bir çok kez başarısız olacaksın ve düşeceksin.

Ve son satırlarım YKS'de başarılı olan olmayan, yakın gelecekte YKS'ye girecek olan, girmiş başarılı olmuş üniversitede okuyan, YKS'ye girmiş ama yeniden başarısız olmuş arkadaşlarıma gelsin.

Hayatın boyunca başarısızlıklar ve hatalar tıpkı başarılar gibi hep seninle beraber olacak. Yılma yeniden kalk, hatalarından ders çıkar ve yoluna devam et. Keşfetmekten yeni şeyleri öğrenmekten gerçekten keyif aldığın mutlu olduğun şeyleri yapmaktan vazgeçme.

Ve son olarak, tek meslekli dönemin çoktan bittiğini insanların hayatlarında birden fazla iş yaparak mutlu olabildiğini hatta 40'ndan sonra yeni kariyer planları yapabilir hale geldiğini sakın unutma!

Güzel günlere...

Deniz Temur'u sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz.

facebook.com/obenimannem

instagram.com/obenimannem