Yetkililer bundan sonra nasıl davranmalı?

15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimiyle ilgili tüm görüşlerimi bir önceki yazımda detaylı olarak belirttim...

Coşkun Karaca coskunk@internethaber.com

15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimiyle ilgili tüm görüşlerimi bir önceki yazımda detaylı olarak belirttim. Bu yazımda ise hükümetin ileriye dönük nasıl adımlar atması gerektiğini yazacağım. Ülkece, artık yanlış adım atma lüksümüz yok. Bunun bilincine varalım lütfen.

Benim hayatım boyunca ilahi adalete olan inancım hiç sarsılmamıştır. Zaten imtihan dünyasında olduğumuz için bunu yapmak zorundayız.

Biraz geriye gidelim. Üniversite mezunu milyonlarca gencimiz, iş bulabilmek için, devlet memuru olabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) hazırlandı. Zaten işsiz oldukları yetmiyormuş gibi bir de KPSS kurslarına yazıldılar. Oralara paralar verdiler. Sonuçta ne oldu? Bütün bunların hiçbirini yapmayanlar, sınavdan önce ellerine geçirdikleri soruları ezberleyerek en yüksek puanları alıp, ülkenin en güzel yerlerinde işe girdiler. Yetmedi, bazı adamlarını sahte diplomalarla işe başlattılar. Bunlar kul hakkı değil miydi?..

Şüphesiz ki öyleydi. Ve şimdi ülkenin dört bir yanında seferberlik ilan edildi. Cemaatçi personeller açığa alınmaya başlandı. Emniyette, bakanlıklarda ve TSK'da... Gel gelelim, ilahi adalet tecelli etti. Haksız olarak geldikleri yerlerden, şimdi atılıyorlar. Kul hakkı yiyerek elde edilen kazançlar, kimseye yar olmadı.

Devam ediyorum. Atatürkçü generallere ve subaylara atılan iftiralar ve kurulan kumpaslarla, suçsuz bir çok asker tasfiye edildi. Yerlerine bilerek ya da bilmeyerek yine cemaatçi askerler getirildi. Yıllar sonra kumpas kurbanı olan askerlerimizin, suçsuzluğu kanıtlandı ancak bu süreçte hayatta kalanlar çok ama çok yaralandılar. Bazıları ise hayatını kaybetti. Nihayetinde bu suçsuz generallerin ve subayların yerine getirilenlerin tamamı değildir belki ama bir çoğu, bakın daha birkaç gün önce darbe girişiminde bulundular. İlahi adalet onlar içinde tecelli etti. Hepsi müebbet hapis alarak hayatlarının geri kalanını dört duvar arasında geçirecekler. Hemde vatana ihanet suçundan. Belki de meclisten idam yasası geçecek ve idam edilecekler.

Bu örnekleri vererek gelmeye çalıştığım nokta şu; Sayın yetkililer, devletin birçok kademesinde bulunan ve açığa alınan paralel yapının adamlarının yerine birçok kişi işe alınacak. Çünkü devletin işi her daim aksamadan yürümek zorunda. TSK'da, bakanlıklarda, emniyette, basın yayın organlarında, belediyelerde ve daha birçok yerde, yeni çalışanlara ihtiyaç olacak. Bu zamana kadar yapılan yanlışlar bundan sonra yapılmamalı. Size yakın olduğunu düşündüğünüz insanlara öncelik verip, diğer kesimde gördüğünüz herkese arkanızı dönmemelisiniz. Unutmayın ki, günlerdir sokaklarda olan insanlar sadece AKP seçmeni değil. Demokrasiye inancı olan ve darbenin hiçbir türlüsünü kabul etmeyenler. Artık düşüncesi ne olursa olsun, vatanına milletine bağlı herkese eşit mesafede olmalısınız. Halkımız arasındaki sevgisizliği ortadan kaldırmak durumundasınız. Size doğruları söyleyenleri, sırf düşüncelerinize ters diye dışlamamalısınız. Bundan önce düşülen hatalara tekrar düşmeye hakkınız yok.

Başbakan Binali Yıldırım, her fırsatta dış politikayla ilgili şunları söylüyor: "Komşularımızla aramızı düzeltmeliyiz ve dostluklarımızı kuvvetlendirmeliyiz" tamam kabul. Ancak daha önce yapılması gerekenler var. Yukarıda da belirttiğim gibi halkın arasındaki sevgisizliği ortadan kaldırın önce. Buna daha çok ihtiyacımız var inanın. Tabi bu aşamada Cumhurbaşkanına çok iş düşüyor. Çünkü Cumhurbaşkanlığı makamı, partiler üstüdür. Bu sebeple toplumun tüm kesimini kucaklayacak ilk makam orasıdır. Bana güvenebilirsiniz, bütün bunları yaparak daha mutlu ve güçlü bir ülke olabiliriz.

Umut ediyorum ki, her şey geçip gittiğinde bugünkü birlik beraberlik içeren hava son bulmaz. İnşallah...

Bu arada bazı yerlerde provakatif eylemler düzenleniyor. İçki içenlere saldıranlar, parkta oturanlara saldıranlar vesaire. Bu provakatörlere asla ama asla fırsat verilmemelidir. Herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum.

Sağlıcakla kalın...