Yeni Toyota Yaris Multidrive S Test sürüşü

Yeni Toyota Yaris Multidrive S Test sürüşü

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Önceleri özellikle erkek kullanıcılarının en çok şikayet ettiği konu yumuşak ve sevimli dış hatlarıydı. Bir önceki nesilde setleşen ve biraz daha sportifleşen tasarım, son yapılan makyajla çok daha keskin detaylara sahip oldu. Bu haliyle Yaris şehirli karakterini çok daha iyi yansıtıyor.

Yaris’in dış tasarımı rakiplerine göre de oldukça başarılı. Ön yüz eskiye göre çok değişmiş.İki farı birbirine bağlayan krom şerit x şeklini alıyor ve  alt kısımda tamamen lake siyah çerçeveli ızgarayı bırakıyor. Bu haliyle tamponun neredeyse tamamı ızgaradan ibaret ama bu otomobile olduğundan çok daha sportif bir hava katmış. Arka kısımda stop lambalarındaki ışık formları değişti onun dışında arka kısımda makyajın etkileri çok görünmüyor.
 

Başarılı bir dış tasarımdan içeriye geçince beklentiler de büyük oluyor. Bu büyük beklentiler Toyotayıda hareketlendirmiş. Öncelikle ilk dikkatimi çeken küçük sınıf otomobilin içindeki çok büyük hacim. Özellikle kullandığım versiyondaki panoramik cam tavanın etkisiyle olduğundan daha da geniş görünüyor. Olduğundan geniş diyince küçük algısı oluşmasın Yaris’in arka koltuğunda üç yetişkin yeterli baş ve diz mesafesiyle rahatça seyahat edebiliyor. Ön kısım için söyleyebileceğim ilk şey herşeyin uzağında hissediyorum, tuşlar uzak, vites uzak, bardaklıklar uzak bunun sebebi yüksek oturma pozisyonu. Tasarım oldukça sade gereksiz ışıklar gereksiz tuşlar yok. Hatta az ışık var diyebilirim. Direksiyon üzerindeki tuşlarla multimedya ve bluetoothla kablosuz bağlanabildiğiniz telefonunuza erişim sağlayabiliyorsunuz. Direksiyon ve el freni üzerindeki kırmızı dikişler otomobile hareket veren şık ayrıntılardan. 7”Toyota touch dokunmatik ekranın kullanımı çok kolay. Üstelik geri görüş kamerası ile bağlantılı bu renkli ekran park esnasında otomobilin arka kısmını görmenizi sağlıyor. 286 litre bagaj hacmi sınıfına göre iyi.Katlanabilen arka koltuklarla daha fazla eşyaya yer açmanız da mümkün.
 

Test otomobilimin 1.33 litrelik benzinli motoru 99 beygir güç üretiyor ve 125 Nm tork değerine sahip. Bu motora devamlı değişken oranlı CVT şanzıman eşlik ediyor. Ben otomobili yoğun trafikte şehir içinde kullandım ve yakıt tüketim değeri 7.2 yi gösteriyordu.Bu şanzıman ve motorla fena sayılmayan bir değer. Şehir içinde yumuşak direksiyonla çok rahat manevra yapabiliyorsunuz. Direksiyon uzun yolda gerçek anlamda hissiz buda benim sevmediğim yanı oldu.Özellikle yapılan makyajla ses yalıtımında büyük iyileşme olduğu söylemek gerek.

 “Çok büyük olmasın, çok küçük de olmasın, az yaksın ama performansı da iyi olsun”. Bu cümle beklentisi çok yüksek gibi gelmesin.Yaris bunlari karşılayacak özelliklere sahip.