Yeni Peugeot 5008 Test Sürüşü

Bu kocaman suv bu tasarımla çok dinamik çok canlı ve çok şık. İçeride işler daha eğlenceli yine 3008 ile kokpitte aynı değişiklikler ise arkada.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

5008’in tasarımı için sınıfının en şık en enerjik olanı diyebilirim. Önceki versiyonla hiçbir bağlantısı kalmadan yepyeni bir Suv oldu 5008. Eylül ayında Türkiye’de trafiğe çıkan 5008 le ancak bir araya gelebildim. Bu 7 kişilik Suv tasarımıyla beni zaten lansmanında çok etkilemişti şimdi ise hem sürüş özellikleriyle hem de konforuyla da etkisi altında kaldığımı söylemeden geçemiyorum.

Tasarımı daha önce tanıştığımız ödüllü 3008 ile aynı tabi 7 kişilik 5008 daha uzun. Birde arka kısmı daha dik iniyor 5008 in. Bu kocaman suv bu tasarımla çok dinamik çok canlı ve çok şık. İçeride işler daha eğlenceli yine 3008 ile kokpitte aynı değişiklikler ise arkada. 5008 tavanı neredeyse tamamen cam, üstelik ön kısmı açılabiliyor. Zaten kocaman bir yaşam alanı olan iç kısım çok ferah görünüyor böylelikle. Şimdi koltuklar gövdeyi saran uzun yolda konfordan ödün vermeyen bir yapıya sahip. Ama 5008 i ayrıcalıklı yapan özellikler arka koltuklarda. İkinci sıranın her biri ayrı ayrı ileri geri hareket edebiliyor böylelikle boyunuza göre diz mesafenizi ayarlama şansınız var. Bunun yanında 3. Sıra koltuklar için daha fazla alan oluşturabilirsiniz. 2. Sıra koltukları en arka kısımda kullandığınızda dahi 1.60 boyundaki ben 3. Sıra koltukta çok rahat oturabildim. Hatta açılabilir tavandan dolayı ikinci sıranın baş mesafesi biraz azalmışken eskiye göre bu sırada çok daha iyi bir baş mesafesi var. Bu şekilde en arka sıra iki çocukla uzun bir seyahate çok rahat çıkar ama yetişkin iki kişi uzun yolda zorlansa da şehir içinde rahat edebilir. Ama ikinci sıra koltuklar biraz ileriye alınıp diz mesafesi artırılırsa yetişkin iki kişide yine rahatça uzun yola çıkabilir üçüncü sıra koltuklarda. Bu koltuklara ihtiyacınız olmadığınca çok basitçe bagajın alt kısmındaki özel yerlerine saklanabiliyorlar ama derseniz ki benim bu seyahatte o yerlere de ihtiyacım var o zaman tamamen yerinden çıkarabiliyorsunuz. 11 kg ağırlığındaki koltukların çok basit bir mekanizması var ve kolayca çıkıp tekrar yerine takılabiliyor. Belki seyahat sırasında güzel bir manzara görürseniz bu koltukları çıkarıp keyifli bir mola da verebilirsiniz. Öndeki yolcu koltuğu dahil tüm koltukları yatırdığınızda dümdüz bir alan oluşuyor. Bu şekilde uzunluğu 3.20 metre olan bir eşyayı bile rahatça taşıyabilirsiniz. Bagaj kapağı elektronik kontrollü basitçe ayağınızı tamponun altında hareket ettirince açılabiliyor eliniz doluyken çok işlevsel. Eşya taşımaya kıyamam derseniz 5008 in bu düz zemininde kamp yapabilirsiniz.

Kokpite göz atarsak sadece şıklığı bile sürüş esnasında kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Tamamen dijital kişiselleştirilebilen gösterge paneli, 8” dokunmatik ekranı, kablosuz şarj sistemi, akıllı telefona bağlanılabilirliği, şalter şeklinde kısayol tuşları, farklı renklerde ambiyans aydınlatması, havalandırma da üç farklı koku seçeneği ve kumaş kaplamasıyla çok ama çok şık bir i-cockpit’e sahip 5008. Minicik sportif bir direksiyonu var 5008 in, kokpitteki özellikle bu detayla büyük bir suv yerine küçük bir spor otomobil kullanıyormuş hissi veriyor. Bu benim hoşuma gitse de bazıları için durum tam tersi olabiliyor. Otomobilde bolca eşya gözü var, kolçak, kapı içleri, torpido, arka koltukların önünde gizli boşluklar yani bir aile otomobilinden ve bu boyutta bir suv dan bekleyebileceğiniz kadar alan sunuyor.

Sürüşe yardımcı birçok sistem var 5008 de bunlardan benim en sevdiğim, şeritte kalma yardımı, otonom sürüşe yasalar ve yollar izin verme se de 5008 bir adım geride sadece. Direksiyonu kısa süreli bırakarak yolda kendi kendine ilerlemesine izin verebiliyorsunuz. Aktif şerit takibi otomobil ilerlerken sizin sinyal vermeden şeritten çıkmanızı çok ciddi müdahalelerle engelliyor. Belirlediğiniz hızda ilerlerken virajda dahi olsanız 5008 kendisini şerit içerisinde tutuyor bunu deneyimlemek muhteşem.

5008 5 farklı donanımla satılıyor. 4 tekerlekten çekiş sistemi yok ancak opsiyonel olarak alabildiğiniz Peugeot Grip kontrol sistemi var. Benim test otomobilim GT-Line donanıma sahip ve Grip kontrol yok fakat bu sistemi daha önce 3008 de kullandım ve ne kadar başarılı olduğunu biliyorum. Benim kullandığım 5008 de 1.6 litrelik turbo dizel motor var. Bu motor 120 beygir ve 1750 gibi düşük devirde 300 Nm tork gücü veriyor. Bu sayede alt devirlerde dahi canlı kalan 5008 6 ileri tam otomatik şanzıman var. Şimdi ben 5008 hem uzun yol yaptım hem araziye çıktım hem kar yağışlı ve buzlu yolda kullandım. 5008 e hayran kaldığım özelliklerinden biri de konforu oldu diyebilirim. Yarı bağımsız arkalarla hem yol tutuşu iyi hem arazide daha konforlu. Yalıtım çok iyi, ses yok gürültü yok. Yatık tüketimi duruma göre değişiyor ama ben ortalama 5.5 ile 6 litre arasında gidip geldim. Fiyatları ise donanıma göre 171.000 TL den başlayarak 225.000 TL ye kadar çıkıyor. (ocak 2018)