Yeni Nissan Qashqai Test Sürüşü

Güvenlik konusuna gelirsek Qashqai Nissan’ın yeni İntelligent Mobility özellikleriyle donatıldı. Bunlarda öne çıkan park esnasında çarpmaları önleyen akıllı çapraz trafik uyarı sistemi.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Kendi oluşturduğu segmentin halen en başarılı modeli Qashqai yenilenerek geçen ay yapılan lansmanla Türkiye yollarına çıktı bile. Birçok özelliği yenilenen ve yeni özelliklere de kavuşan Qashqai liderliği kimseye kaptırmamak niyetinde.

Tasarımı çok başarılı bulduğum Xtrail le aynı olmuş neredeyse. Bu tasarım  Qashqai’de eski sempatik duruşundan uzaklaşıp daha dinamik bir duruş getirmiş. Bu duruşa en dinamik havayı veren detay ise yeni bumerang formlu farlar. Adaptif özellikli farların görünüşü çok güzel ama özelliği daha da güzel bu farlar araç hızına ve direksiyon açısına göre çalışıyor. Ve viraj içini aydınlatıyor. Özellikle gece sürüşleri çok daha güvenli hale gelmiş oluyor böylelikle. Ön tampon tamamen değişti. Fotoğraflardan da görüldüğü üzere yeni Qashqai artık çok şık.

İçeride de güzel değişimler var, en çok merak edilen ise otomatik camlar güzel haber ise tüm camlar otomatik ve uzaktan otomobili çalıştırmadan açılabiliyor bu özellik tüm donanımlarda standart. Direksiyon ve vites topuzu da yenilendi artık D formlu biraz daha kalın, altı düz ve daha sportif görünen bir direksiyon simidi var.. Artık içerideki malzeme kalitesi daha iyi, üstelik çoğu otomobildeki gibi tasarım algısı değil yani malzeme kalitesi biraz daha iyileştirilmiş durumda. Ancak otomobilde hala eski multimedya ekranı ve ara yüzü kullanılması beklentileri karşılamayan kısım. Dilerseniz açılamayan bir cam tavana sahip olabiliyorsunuz bu otomobilde ayrıca. Otomobil eski versiyonda olduğu gibi yine hem arka da hem önde yeterli baş ve diz mesafesine sahip. Bagaj hacmi ise 430 litre ve iki parçalı yani bagajın zemininde sallanmasını istemediğiniz eşyalar için bir bölüm daha bulunuyor.

Güvenlik konusuna gelirsek Qashqai Nissan’ın yeni İntelligent Mobility  özellikleriyle donatıldı. Bunlarda öne çıkan park esnasında çarpmaları önleyen akıllı çapraz trafik uyarı sistemi. Burada otomobil hem kör nokta hem de köşelerden hareket halindeyken ve ya dururken yaklaşan tehlikeyi sesli ve görsel olarak sürücüyü uyarıyor. Zaten sahip olduğu akıllı çarpışma önleme sistemine yaya algılama özelliği eklendi. Bu yeniliklerin yanı sıra akıllı yol kontrolü, akıllı sürüş kontrolü, aktif motor freni, akıllı otomatik far asistanı, akıllı yorgunluk algılama sistemi, akıllı çevre görüş sistemi ve akıllı park sistemi de mevcut. Ek olarak geri görüş kamerası, şerit takip uyarı sistemi, trafik işareti tanıma sistemi, kör nokta uyarı sistemi gibi özellikler de yeni Qashqai’nin sunduğu güncel teknolojiler arasında.

Yeni Qashqai, manuel ve X-tronic 115 PS 1.2 Turbo Benzinli / manuel 110 PS 1.5 Dizel / manuel ve X-tronic 130 PS 1.6 Dizel motor ve şanzımn seçenekleriyle satışa sunuluyor. Eğer 4 çeker bir Qashqai sahibi olmak isterseniz yalnızca 1.6 dizel ve manuel şanzıman tercih etmeniz gerekecek. Lansman süresince 1.6 dizel X-tronic versiyonu kullandım, kısa süreli kullanımda en çok dikkatimi çeken konu yalıtım oldu. Artık çok daha sessiz ve konforlu bir Qashqai var karşımızda.. Performansı yüksek bir sürüş şansım olmadı lansman süresince ancak ilk izlenimlerim hem süspansiyonun hem yol tutuşunun belirgin bir şekilde eski versiyondan daha iyileşmiş olduğu. Lansman süresince ortalama yakıt tüketimi 8 litre civarındaydı. Otomobilin fiyatları ise donanıma göre 94.800 ile 174.800 arasında değişiyor. (Kasım 2017)