YENI MINI COOPER COUNTRYMAN ALL4 Test Sürüşü

Mini’nin büyüğü Countryman yenilendi. Diğer minilerin sürüş zevkini aratmayan crossover şimdi eski nesline göre uzadı ve genişledi bunların yanında daha alçak bir karosere sahip.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Mini’nin büyüğü Countryman yenilendi. Diğer minilerin sürüş zevkini aratmayan crossover şimdi eski nesline göre uzadı ve genişledi bunların yanında daha alçak bir karosere sahip.

Yeni farlar, ızgara ve tampondaki küçük değişiklikler yanında arkadaki değişiklikler daha belirgin. Örneğin plaka artık bagaj kapağında, stoplar daha büyük, yandan bakınca tavan çizgisi arka pencereye doğru daha net bir şekilde sonlanıyor. Yine de detaylara dikkatlice bakmazsanız klasik Mini algısında bir değişiklik yok. Benim test otomobilimde opsiyonel sunulan Mini ALL4  Dış Tasarım Optik paketi bulunuyor. Bu paketle mavi beyaz hakim otomobil siyah tampon, gümüş renginde gövde altı koruma parçaları, gümüş marşpiyeler ve tavan raylarıyla Mini’ye  “Hadi Maceraya” diyen bir duruş katmış. Her boş vakitte otomobili alıp şehirden kaçma arzusu yaratan bir paket bu alırken aklınızda olsun.

İç kısımda yine bilindik mini ancak daha fonksiyonel ve kalite biraz daha yukarda. Özellikle yüksek konumlandırılan oturma pozisyonu tam benlik olmuş çünkü Mini ve aynalarıyla doğru oturma pozisyonu bulma sürem böylelikle çok kısalmış oldu. Eski versiyona göre iç mekan daha geniş ve ön kısımdaki açılabilen çift sunroof ile kocaman camları da düşünürsek Countryman baya ferah bir yaşam alanı sunuyor. Önce ve arkada oturan yolculara baş ve diz mesafesi konusunda bayağı cömert. Üstelik sadece yolcular değil eşyalarınızda rahatça yerleşebiliyor. Arkadaşlarınız varken 450 litrelik alan ile misafirlerinizi eşyalarıyla ağırlayabildiğiniz gibi, sadece eşyalarınız için 40/20/40 oranında yatabilen koltuklarla çok daha geniş bir alanı eşya taşımak için kullanabilirsiniz. Üstelik tek hareketle kolayca yatırıp kaldırabiliyorsunuz koltukları. Ayrıca küçük ve güvende olmasını istediğiniz eşyalar içinde bagaj zemininde ayrıca bir bölme daha var burada bu eşyaları daha güvenli bir şekilde taşıyabiliyorsunuz. Elektrikli bagaj kapağının yanında bu kısımda 12V enerji çıkışı da bulunuyor.

Multimedya sistemi vites konsolundaki kumanda dan kontrol ediliyor. Ancak birçok fonksiyon yine dışarıdaki tuş kalabalığından kontrol edilebiliyor. Mini’ye özel klasik tuş tasarımları bu modelde de kullanılmaya devam ediyor. Vites kolunun etrafındaki kocaman bir çerçeve ile sürüş modu mid, sport ve green olarak değiştirilebiliyor. Sürüş karakterinin seçilen moda göre değiştiği gibi gösterge ekranı tasarımı ve hakim rengide değişiyor.

Otomobilde şehir içi çarpışma uyarısı, otonom fren sistemi, adaptif hız kontrolü gibi yeni sistemlerle güvenlik artırılmış. Test otomobilimde 4 tekerlekten çekiş sistemi bulunuyor. Bu sistem zemin durumuna göre her bir tekerlek için ideal torku ayarlar gerekirse tüm torku arka tekerleklere verir. Özellikle karlı ve kaygan zeminlerde sistem sürekli devreye girerek güvenli sürüşe katkı sağlar. Tüm bunları sizin sürüş stilinize ve yol şartlarına göre hesaplayarak size hissettirmeden en güvenli pozisyonu bulur.

Mini Cooper Countryman’ler 3 silindirli 1.5 litre Turbo benzinli motorla ve 6 ileri steptronik şanzımanla satışta. Ortalama yakıt tüketimi benim kullandığım süre boyunca 9 litre civarıydı. Ağır, büyük ve 4 çeker oluşu otomobilin performansını etkileyecek gibi görünse de Countryman sürüş keyfi konusunda diğer Minilerden aşağı kalmıyor. O bir Mini ve bir hatchback kadar olmasa da atak, seri ve direksiyondan kollarınızda, pedallardan ayaklarınızda her hareketi anında hissediyorsunuz. Ve o kendinizi iyi bir pilot gibi hissettiren  klasik Mini duygusu hala orada “Tüm kontrol sizde”.

Otomobilin 3 farklı donanım seviyesi bulunuyor. Türkiye paketi 170.231 TL, Pepper Paketi 182.871 TL ve Chili paketi 197.621 TL (Ekim 2017)