Yeni Mercedes A Serisi Test sürüşü

Öncelikle tasarımdan başlarsak otomobil eskiye göre daha geniş ve 12 cm. daha uzun, kaput 50 mm daha aşağıya doğru eğim alıyor ve hem daralan hem incelen Led ön farlarla benim otomobile bakarken çok keyif aldığım agrasif bir ifade kazanıyor

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Yenilenen Mercedes A serisi kısa ama dolu dolu bir lansmanla yollara çıktı. Karakterine güvenen A serisi Antalya Burdur arasında,  hem asfalt hem ara ara stabilize, virajlı ve ara ara oldukça bozuk yollarla ulaşılabilen bir Antik kent rotası seçti kendisine. Antalya’dan 100 km uzaklıkta,  1400 metrede bulunan Sagalassos antik kentine giderken otomobilin yalıtımı, süspansiyonu ve konforuna not verme şansı bulduk böylelikle. Otomobille sohbet ederken yol nasıl geçti anlamadık, evet doğru yazdım otomobille sohbet. Çünkü Yeni A serisi yapay bir zekaya sahip. Yani otomobille komut şeklinde değil doğal ses tonuyla konuşarak iletişim kurabiliyorsunuz. Örneğin “hey Mercedes bugün şemsiye almalı mıyım?” der iseniz, size bulunduğunuz yerin hava durumunu anlatmaya başlıyor. Zamanla sürücüsünü tanıyan alışkanlıklarına göre planlama bile yapabilen bir yapay zekaya sahip. bu segmente ilk kez kullanılan “MBUX” adlı bu  sistem kendisini otomatik olarak güncelliyor aynı zamanda.

Öncelikle tasarımdan başlarsak otomobil eskiye göre daha geniş ve 12 cm. daha uzun, kaput 50 mm daha aşağıya doğru eğim alıyor ve hem daralan hem incelen Led ön farlarla benim otomobile bakarken çok keyif aldığım agrasif bir ifade kazanıyor. Farların altında kompakt sınıfta ilk kez kullanılan iki parça Air Panel hava girişlerinin içine entegre edilmiş. Jaluzi benzeri şerit şeklindeki plakalar, serin hava gereksinimine bağlı olarak açılıp kapanıyor. Opsiyonlu bu özellik otomobilin performansına artı katkı sağlarken görüntüsünü de bayağı havalı yapıyor. Büyüyen çamurluklar ve daha yüksek cam çizgisi sayesinde daha geniş bir arka tasarım elde edilmiş ve omuz çizgisi belirginleşmiş.  A serisi sportif ve dinamik haliyle eskisinden daha dikkat çekici artık.

Şimdi içeriye gelirsek burada da bu sınıf için çok büyük bir yenilik var. içeride eskisinden çok daha ferah bir alan var öncelikle. İlk dikkat çeken ise yeni ve artık bir bütün olan gösterge paneli, neredeyse kapıya kadar uzanan dokunmatik renkli gösterge paneli artık sipersiz. Sipersiz olması bence okunurluluğunu daha iyi yapmış kendinizi bir otomobil değil de eğlenceli bir bilgisayar karşısında gibi hissediyorsunuz. Bu panel biri 7” diğeri 10.25 olarak iki yatay ekrana bölünüyor. Bu panel ayrıca kişiselleştirilebiliyor yani kendi kısa yollarınızı oluşturabilir grafiği ve renkleri değiştirebilirsiniz. Türbin görünümlü kocaman havalandırma ızgaraları artık gösterge panelinin alt kısmında bulunuyor. otomobilin benim tarafımdan en sevilen özelliklerinden biri olan ambiyans aydınlatması ise burada küçük süprizler yapıyor özellikle gece yolculuklarında klima açıp kapatırken türbinlerin renkleri de değişiyor. Otomobilde neredeyse her şey dokunmatik, direksiyonun üzerinde gösterge panelinin sağ ve solunu kontrol ayrı ayrı edebildiğiniz mini touch pointler bulunuyor. Ön kapı içlerinde bolca eşya alanı var, kolçak içi ve touch pad önünde eşyalarınızın savrulmayacağı alanlar bulunuyor. donanıma göre koltuk seçenekleri değişiyor masa,j soğutma, ısıtma opsiyonlarına sahip otomobil bu defa bagaj girişini de 20 cm genişleterek yükleme kolaylığı sağlıyor ayrıca zemin 11 cm daha uzun buda arka koltukların eğimine yansıyor ve arkadaki oturma pozisyonu eskiye göre iyileşiyor.  341 olan hacmini 370 e çıkartarak bagaj konusunda da büyük bir rahatlık sunuyor sürücüsüne.

Güvenlik konusunda zaten iyi olan A serisi bu defa S serisinden sürüş destek transferleriyle bir adım daha ileriye gidiyor ve sınıfının en kapsamlı aktif güvenlik sistemlerini sunuyor. Yarı otonom sürüş imkanı sunan A serisi, harita ve navigasyon verilerinden de destek alıyor ve aktif takip yardımcısı DİSTRONİC ile örneğin viraj, sapak ve ya kavşaklardan önce konforlu bir şekilde hız düşürerek farklı koşullar için sürücüye destek sağlamış oluyor. Aktif şerit takip yanında Standart olarak gelen Aktif acil fren yardımcısı yavaş ilerleyen, duran otomobiller dışında karşıdan karşıya geçen yaya ve bisikletlileri de algılıyor ve olası durumda fren yaparak çarpmanın şiddetini azaltıyor ve ya duruma göre tamamen engelleyebiliyor. Opsiyonlu PRE-SAFE PLUS ile arkadan çarpmaları algılayan otomobil fren yaparak otomobilin ileri gitmesi ve ikinci bir çarpmaya sebep olmasını engelliyor.

Türkiye’ye A180 ve A200 olmak üzere benzinli ve dizel iki motor seçeneği ile geliyor. A200 de tamamen yeni ve  silindir kapatma özelliğine sahip 1.3 litre turbo benzinli motor sunuluyor. 163 beygir güç ve 1600 devirde 250 Nm tork üretiyor. 7 ileri DCT çift kavramalı hem vites düşürürken hem de çıkarken neredeyse hissetmediğiniz bir otomatik şanzıman eşlik ediyor bu motora. Dizel motor ise eski A serisinden tanıdığımız ama elden geçirilen 1.5 litrelik 116 beygir güç ve 260 Nm tork üreten motor. Yine aynı şanzımanın eşlik ettiği motor 4,5-5 litre civarlarında bir tüketime sahip. otomobil yalıtım konusunda efsane desem yeridir. Neredeyse ses yok, süspansiyonlar bir o kadar iyi, süspansiyon demişken standart olarak çelik helezon yaylı ve DYNAMIC SELECT ile geliyor A serisi. Bu şekilde sport, comfort gibi seçeneklerle bulunduğunuz zemine göre konforda biraz değişiklik yapabiliyorsunuz. 19” jant seçeneği ile arka süspansiyonları da bağımsız yapabiliyorsunuz. Ancak bağımsız olmadan da çok konforlu olduğunu söyleyebilirim. Bayağı bozuk yollardan geçtiğimizi dönüş yolunda fark ettik çünkü. Yüksek hızlarda virajlı yollarda kullandığım otomobille hiç tereddütsüz seyahat ettim yola tutunuşu dengesi aklımda kalanlar. Son olarak fiyatlar çok fazla olan opsiyonlarla değişmekle birlikte başlangıçta benzinli 193.400 TL dizel ise 199.600 TL (haziran 2018)