YENİ KİA CERATO 1.6 BENZİNLİ Test Sürüşü

Kia’nın 2004 yılından bu yana dünya genelinde 3 milyondan fazla satılan modeli Cerato tamamen yenilendi. Yeni sedan Comfort ve Consept Plus olarak iki farklı donanım paketi ile satın alınabiliyor.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Kia’nın 2004 yılından bu yana dünya genelinde 3 milyondan fazla satılan modeli Cerato tamamen yenilendi. Yeni sedan Comfort ve Consept Plus olarak iki farklı donanım paketi ile satın alınabiliyor.

Yeni tasarımla daha modern bir yüze sahip artık. Çok ciddi bir değişim olmamasına rağmen küçük değişiklikler otomobile eskisinden daha sportif ve modern bir ifade vermeyi başarmış. Markanın imzası kabul edilen kaplan burun ızgara daha belirgin, sis farları, tampon ve kaput dışında arka tamponda yenilenen kısımlar arasında.

İç tasarımda otomobilin fiyatına göre oldukça iyi malzeme kullanıldığını söyleyebilirim, tasarım ise gösterişten uzak sade bir yapıya sahip. Consept plus donanımda, koltuk ısıtma, sunroof, krom detaylar, renkli tft ekran, geri görüş kamerası, otomatik klima bulunuyor. Otomobil hem önde hem de arkada yolcular için bolca alan sunuyor. Yeterli baş ve diz mesafesinin yanında 482 litrelik bagaj hacmine sahip. Hem kapı içlerinde, hem torpidoda hem de vites yanında eşyalar için kullanıma uygun birçok göz var. Bu anlamda yeterince dağınık olabilirsiniz. Konsoldaki küçük ekran medyayı kontrol etmenizi sağlıyor hemen üstteki dijital saat bence demode dursa da bütünlüğü çok da bozmuyor.

Tasarımdan ziyade otomobilin sürüş dinamikleri beni daha çok etkiledi, öncelikle sürüş pozisyonunu çok rahat ayarlayabiliyorsunuz. Kısa boylu olduğum için genelde benim doğru pozisyonu bulmam çok kolay olmuyor. Bu durum otomatikte çok hissettirmez ama ilk an itibariyle manuel kullanırken dahi kendimi çok rahat hissettiğim koltuklar ve görüş açım oldu. Direksiyon ise beklediğimden çok daha iyi tepkiler verdi. Özellikle değişken direksiyon modu özelliği ile spor modda sertleşen direksiyon sürüş keyfini artırmaya yardımcı oluyor.

Cerato güvenlik konusunda donanımlarda bir fark gözetmiyor. Sürücü, ön yolcu, yan ve perde hava yastıkları, ebd destekli abs fren sitemi, yokuş kalkış destek sistemi, esp, fren destek sistemi, acil fren sinyali ve lastik basınç izleme sistemi her iki donanımda da standart.

Yalıtım konusunda çok başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim. Özellikle yüksek hızda çok daha belirgin bir gürültü oluyor içeride.

Test otomobilim 1.6 litre benzinli motora ve 6 ileri manuel şanzımana sahip. 130 beygir güç ve 4850 d/d 157 Nm tork değeri veriyor. Bu tork değeriyle düşük devirlerde zayıf kalacağını düşünmeyin. Kullandığım yağmurlu zeminde yokuş yukarı virajlarda hiç çekiş problemi yaşamadım. Otomobilin bir diğer başarılı yönü süspansiyonları. Fabrika verilerine göre şehir içi 9 litre yakıt tüketim değeri veriyor ancak ben kullandığım süre boyunca fabrika verilerinin altında kaldım şehir içi 8 litre olan değer uzun bir otoban yolculuğunda 7.4 oldu.  Cerato’nun benzinli kullandığım motoru 6 ileri otomatik şanzımanla da alabiliyorsunuz. Dizel motor ise 7 ileri DCT şanzımanla birlikte. Otomobilin güncel fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.