YENİ HYUNDAİ i10 Test Sürüşü

Yenilenen ön ve arka tampon, ızgara, farlar ve daha keskin hatlarıyla otomobil kullanmaya yeni başlayan genç ve kadınların tekelinden çıkarak daha geniş bir kitleyi hedef alabilir şu anda.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Hyundai Adapazarı bantlarından çıkan i10 yenilendi. Şehir kullanımı için çok ideal olan küçük otomobiller genelde sevimli bir tasarıma sahip oluyor. Eski i10 da bu sevimli görünen otomobillerden biriyken yenilendikten sonra sevimli havası biraz daha ciddi olmuş çok da iyi olmuş.

Yenilenen ön ve arka tampon, ızgara, farlar ve daha keskin hatlarıyla otomobil kullanmaya yeni başlayan genç ve kadınların tekelinden çıkarak daha geniş bir kitleyi hedef alabilir şu anda.  Daha sportif dış tasarımın etkisi içeride de kendisini gösteriyor. Çok daha şık bir iç mekan sizi bekliyor. Kırmızı test otomobilimin içi de kırmızı detaylarla dolu, koltuklar ön panel ve vites çevresinde de kullanılan kırmızı ve parlak siyah detaylar otomobile olduğundan daha geniş ve ferah bir etki veriyor. İki yönlü açılabilir tavanında etkisi büyük tabii. Benim otomobilimdeki kırmızı detaylar dilenirse birçok renk alternatifiyle kişiselleştirilebiliyor. Vites önünde kapaklı ve bir bölüm var buraya telefonunuzu sığdırabiliyorsunuz aynı zamanda aux ve usb girişi burada. Hemen vitesin arkasında iki bardaklık ve kapı içlerindeki gözlerle küçük eşyalarınıza bolca yer var. Ayrıca torpido gözü yine tatmin edici büyüklükte. Hissettiğim tek eksik kol dayama oldu.

Otomobil 3 farklı donanıma sahip benim test otomobilim en üst donanım olan elit. Bu donanımda opsiyonel olarak bulunan 7” dokunmatik multimedya sistemi ve navigasyon otomobilin zaten kolay olan kullanımını hem daha kolay hem de daha eğlenceli hale getiriyor. 3 boyutlu haritalı navigasyon sistemi, apple car play ve android auto ile akıllı telefonunuza bağlanabiliyorsunuz. Direksiyon biraz daha küçük olsaydı diye düşünmeden edemedim ancak direksiyon üzerindeki tuşların işlevselliği ve konumlandırılması her zaman ki gibi çok iyi ve kolay yerlerde. Bu küçük şehir otomobilinde boyuna göre iyi bir baş ve diz mesafesinin yanında 252 litrelik sınıfına göre çok iyi bir bagaj hacmi var ayrıca koltuklar yatınca 1046 litrelik bir alanınız oluyor. Ancak uzun ve kalabalık seyahatler için misafirler yada eşyalar arasında seçim yapmanız gerekebilir.

Güvenliğe gelirsek i10, şerit takip uyarı sistemi, yokuş kalkış desteği, ön çarpışma uyarı sistemi (kamera ile önünüzdeki araç ile aranızdaki mesafeyi ölçüyor ve tehlike hissettiğinde sesli ve görsel olarak uyarıda bulunuyor), Lastik basınç uyarı sistemi, Statik Dönüş farları (bu özellik açıkçası çok işime yaradı, bu sistem dönüşlerde dönülen yön ekstra bir ışık tarafından aydınlatılıyor),

Test otomobilimde 1.2 litrelik 87 beygir güç üreten benzinli motor bulunuyor. 4 ileri otomatik şanzımanıyla şehir içinde ortalama 7 litrelik bir değerle kullandım. Açıkcası park yeri bulma kolaylığı en büyük avantajım oldu. Otomobilin malzeme kalitesi fiyatına göre oldukça iyi, koltukları rahat, süspansiyon sistemi darbeleri emme konusunda rahatsızlık verecek boyutta değil. 120 km üstüne çıkana kadar yalıtım başarılı ancak bu hız üstünde biraz gürültüyü idare etmek gerekecek. Ben otomobili şehirler arası yolda da kullandım gerektiği kadar konfora sahip olduğum i10, arada girdiğim virajlı yollarda da performans anlamında ihtiyaçlarımın altında kalmadı. Özellikle şıklığı ve fiyatıyla şehir için oldukça ideal bir otomobil, fiyatı ise (şubat 2017 ) 46.200 ile 61.400 TL aralığında.