Yeni Honda Civic TYPE R Test Sürüşü

Type R her an kontrolden çıkmaya hazır, çılgın bir macera arkadaşı ruhunu üstünde taşıyor. Bunu ona baktığınızda görebilirsiniz.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

2002 yılından bu yana otomobil sporcusuyum, şu ana kadar birçok güçlü otomobil içinde kilometrelerce yarıştım. Beni bu sporun içinde tutan şey ise yarış otomobilinin koltuğuna oturduğum an itibariyle kalbimin kulaklarımda hissettiğim atışı. Otomobil tutkusu öyle bir şey ki sizi ona bir karakter yüklemeye ve iletişim kurmaya itiyor. Tüm yarıştığım otomobillerle aramda duygusal bir bağ olduğu gerçek. Bu bağ bazen yarıştığım otomobillerin dışına taşıyor. Şimdi bu bağı tabiki her otomobille kurmak pek mümkün değil, dedim ya karakter yüklemeye itiyor bu duygu ister istemez. Otomobil test ettiğim sürece koltuğuna oturduğumda yarış otomobilime oturduğum anki heyecanı hissettiren çok az otomobil oldu. Ama bunlardan biri hiç şüphesiz İntercity  İstanbul Park Pistinde direksiyonuna geçtiğim Civic Type R.

İki ay önce yollara çıkan otomobil daha Lansmanı yapılmadan Önce Nürburgring Nordschleife sonra İstanbul Park Pistinde önden çekişli otomobillerin hız rekorunu kırdı. Ancak kırdığı rekor yine kendisine yani bir önceki nesline aitti. Ayrıca Kadınlar dünyasında ‘En iyi Performans Otomobili’ seçilen Type R hemen ardından BBC Top Gear dergisi “Yılın Otomobili” seçildi. Ödüllere doymadı bir de “Yılın Hot Hatch Otomobili” ve Uluslar Arası Editörlerin “Yılın otomobili” ödüllerini de aldı.

Nasıl göründüğünden çok bahsetmek istemiyorum, bunu fotoğraflardan herkes kendince yorumlayabilir ama belirtmek isterim ki benim için Type R her an kontrolden çıkmaya hazır, çılgın bir macera arkadaşı ruhunu üstünde taşıyor. Bunu ona baktığınızda görebilirsiniz.

İstanbul Park Pistinde bana neler hissettirdiğinden önce otomobildeki yeniliklere değinmek istiyorum. Zira İstanbul Park Pistinde sadece 4 tur atabildiğim otomobilin sürüş konusundaki detayları yol testine kalacak. Otomobilin iç kısmı Civic Hatchback le benziyor. Ancak tabiki Type R kendisine has ayrıntılarla dolu. Otomobilin içi kırmızı detaylarla hareketlendirilmiş, emniyet kemeri, direksiyon, ön konsol, gösterge paneli ve koltuklar da kullanılan kırmızıyla otomobilin dışındaki enerjiyi içeriye yansıtmakta fazlasıyla başarılı olunmuş. 7” dokunmatik ekranla akıllı telefonlarla uyumlu sistem aynı zamanda geri görüş kamerası için kullanılıyor. Usb girişleri küçük eşya alanlarıyla günlük ihtiyaçları karşılıyor. Hemen alüminyum topuzlu vites kolunun yanında sürüş modunu değiştirebileceğiniz buton bulunuyor. Yeniliklerden biri de bu butonda. Daha önce Sport ve pist için +R  modu bulunan Type R’da  artık şehir içinde daha konforlu sürüş için comfort modu bulunuyor. Bu modla süspansiyon tepkilerini ve direksiyon sistemini yumuşatan sitem eski versiyona oranla günlük kullanımda daha konforlu bir sürüş hedeflemiş. İçeride sportif koltuklar bir yarış otomobilinde olduğunuz hissini güçlendiriyor kırmızı süet ve siyah kumaş karışımı koltuklar şu ana kadarki en hafif ağırlığa sahip özellikle yan destekler gövdeyi sararak virajlarda sabit kalmanızı sağlıyor. Daha uzun ve daha geniş yeni platformla yaşam alanı da artmış oldu.414 litrelik bagaj hacmiyle otomobil çift karakterli bir yapıya bürünüyor. Yani dilediğinizde günlük kullanım moduna giriyor hatta arka koltukları yatırıp eşya taşıyabilirsiniz tabi kıyabilirseniz. Dilediğinizde ise yüksek performansla başka bir ruh halinin kapılarını aralayabilirsiniz. 

 4.Nesil Yeni Type R şu ana kadarki en güçlü versiyon. Honda’nın İngiltere’de ki fabrikasında üretiliyor. Yeni platformla şu ana kadar ki en gelişmiş şase dinamiğine sahip. Ön tarafta McPherson tipi süspansiyon bulunuyor. Arka kısımda ise tamamen yeni çok kollu süspansiyon kullanıldı. Bu kollar sayesinde viraj içinde daha hızlı olabildiği gibi fren anında daha fazla stabilite sunuyor. Ağırlık merkezi daha aşağıda ve iz genişliği arttırılmış. Yakıt deposu dahil bazı parçaların yeri değiştirilmiş ve böylece ön akslara  %3 oranında daha az ağırlık gelmesi sağlanmış buda ekstra yol tutuşu demek.

 

Bu otomobil için özel olarak üretilen Adaptif amartisör sistemi bulunuyor. Otomobilin saında ve solunda birde ön aksta bir G sensörü bulunuyor. Sistem bu sensörlerden aldığı bilgileri amortisörler içerisinde bulunan elektromanyetik bobinlere ileterek gerekirse milisaniyeler içinde ayarlama yaparak harekete geçiriyor. Böylelikle ani hızlanma ve yavaşlamalarda gövde dengede kalabiliyor.Yeni gövde eskiye oranla 16 kg daha hafif. Burulma sertliği %37, statik rijitliği %45 artırılmış. Yani virajlara eskiye oranla daha hızlı girilebilir.

 

Gelelim motor ve şanzımana, Type R ın motoru aynı ama elden geçerek tork ve güç üretimi optimize edildi. Sıralı 4 silindirli direk enjeksiyonlu turbo beslemeli benzinli  motor 6500 d/d 320 PS güç ve 2500 ile 4500 d/d aralığında 400 Nm tork değeri veriyor. Bu değerlerle VTEC motor Type R ı 5.7 saniyede 0 dan 100 km hıza ulaştırıyor. Yani sınıfının en çabuk hızlanan ve 272 km maksimum hızla da en hızlı otomobili yapıyor. Motora 6 ileri manuel spor şanzıman eşlik ediyor. %7 oranında azaltılmış dişli oranıyla daha etkin bir hızlanmaya sahip. Aynı zamanda şanzımanın devir eşitleme özelliği düşük ve yüksek devirlerde istenmeyen sarsıntıları da dengeliyor.

Ben otomobili yalnızca 4 tur İntercity İstanbul Park pistinde kullandım dolayısıyla otomobilin tüm özelliklerini maalesef deneyimleyemedim. Ancak otomobilin yüksek hızlarda verdiği duyguyu şu an bile çok net hatırlıyorum. Yüksek hızlarda yukarıda bahsettiğim tüm o özellikler sayesinde güvenle virajlara girip çıkabildim. Bir sporcu olarak yarış otomobilinde olma hissine uzak değilim, ve ben bu otomobil içinde aynı duyguları hissettim. Ancak bu bir yarış otomobili değil dolayısıyla birde şehir hayatına uyum sağlayan bir yanı var umarım yakında o yönü ile de tanışabilirim. Otomobilin fiyatı ise 260.000 TL