Yeni Dacia Duster yola çıkıyor

Türkiye’nin en çok satılan 4x4 aracı Duster yenilendi, ama öyle sadece makyajla farlar değişti, renk seçeneği arttı değil, Duster bayağı evrim geçirdi.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Türkiye’nin en çok satılan 4x4 aracı Duster yenilendi, ama öyle sadece makyajla farlar değişti, renk seçeneği arttı değil, Duster bayağı evrim geçirdi. İlk sürüş için Çeşme yollarını tercih etti Dacia. Burada efsane ralli pilotu Volkan Işık ve ekibi tarafından hazırlanan özel Offroad parkurunda Duster’ ın karakterine uygun bir tanışma gerçekleştirdik. Ama önce tasarımdan başlarsak Duster’ın görüntüsü neredeyse tamamen değişti, artık daha modern. Yeni tamponlar, yeni led gündüz farlarının da olduğu hem önde hem arkada yeni aydınlatma grubu ki özellikle 4 kareden oluşan arka farlar sıradanlıktan oldukça uzak ve cesur bir tasarıma sahip. Yeni tavan rayları, jantlar, dikiz aynaları en dikkat çeken değişiklikler. Ve benim çok yakıştırdığım Atacama turuncu ve bej renklerde yeniler arasında.

İçeride de büyük değişiklikler var. İçeriye girer girmez ilk baktığım şey dokunmatik ekran oldu, çünkü eski versiyonda bulunduğu yer sürüş esnasında dikkat dağıtmadan kullanıma izin vermeyecek kadar aşağıdaydı. Şimdi ise tam olması gereken yerde. 7 cm daha yukarıya alınarak ergonomik bir hal almış. Bu ekrandan navigasyon dışında 4x4 versiyonlar için, 4x4 bilgilendirme ve yokuş iniş destek sistemi detaylarını da görebiliyorsunuz. Aynaların kontrol düğmesi el freninin yanından direksiyonun soluna alındı. Gösterge paneli biraz daha büyük, orta konsolda kullanımı kolay ve görsel anlamda içerisinin kalite algısını yükselten etkenlerden biri olan piyano tuş takımı bulunuyor. Yeni kapı iç tasarımı, yeni bel destekli koltuklar yani direksiyon dışında her şey yeni. Aslında direksiyonunda sadece görüntüsü eski çünkü onunda mekanizması yeni yani artık elektrik destekli bir direksiyon bulunuyor Duster’da.  Saklama alanları da arttı 22.8 litreden 30.5 e çıktı. bu saklama alanları içinde de en güzel özellik yolcu koltuğunun altında bir çekmece bulunması. El altında olmasını istemediğiniz ama her an ulaşmak istediğiniz küçük eşya ve ya evraklarınızı korumaya alabilirsiniz burada.

Güvenlik konusunda da adımlar atan Duster ilk kez standart olarak sunulan perde hava yastıklarına sahip. Üst donanımda opsiyonlu kör nokta uyarı sistemi, hız ayar ve sınırlayıcı, otomatik farlar gibi sürüş destek sistemleri sunuyor. Ayrıca güçlendirilmiş şase, yeni koltuk yapısı, ön ve arka yan koltuklar için ön gergili emniyet kemerleri ve I-size özellikli çocuk koltukları için yeni bir isofix bağlantısı da güvenlik için yenilenen özellikler arasında.

Uygun fiyatıyla konfordan ziyade arazi yetenekleriyle tercih edilen Duster artık konforuyla da eskiye oranla daha iddialı. Örneğin ses yalıtımı konusunda büyük bir ilerleme kaydetmiş, yeni izolasyon malzemeleri ve şasede yapılan değişiklikler yanında ön sağ ve sol cam 0.35 mm kalınlaştırılarak ses yalıtımı büyük oranda iyileştirilmiş. Konforu artıran bir diğer özellik direksiyonun elektrik takviyeli olması. Yüzde 35 daha az güç sarf ederek direksiyonu daha rahat çevirebiliyor ve %6 azalan dönüş çapıyla da daha rahat manevra yapabiliyorsunuz. Buda beraberinde park kolaylığı ve daha hızlı direksiyon tepkisini getiriyor. Park ve ya  offroad esnasında ise 360 kamera ile aracın ön ve arkasının yanında yan aynaların altındaki kameralar ile tekerleğin açısını görebiliyorsunuz.

 

Ben Yeni Duster’ı önce Çeşme otobanında 4x2 versiyonuyla kullandım. Önceki Duster la arasındaki büyük farkı ilk burada hissettim, açıkçası yüksek hızlarda bu kadar güven duyacağımı beklemiyordum. Eski Duster la alakası olmayan çok daha dengeli bir sürüş sonrası 4x4 araçlarla özel araziye girdik. Çamurlu dik yokuşlar, 45 cm derinliğindeki sular, 30 derecelik açılarla yamaçlardan geçip, yokuşlardan inerek Duster ın yeteneklerine hayran kalıp bitirdiğim bir gün oldu, özetle şehirde konforlu, arazide eskisinden çok daha güçlü ve yetenekli bir Suv haline geldi Duster.

Motor seçenekleri arasında 4x2 90 bg dCi dizel manuel6,   4x2 ve 4x4 110 bg dCi dizel manulel6, 4x2 110 bg dizel Edc6,  4x2 Sce 115 bg benzinli manuel5 ve yeni 4x2 TCe 125 bg benzinli manuel6 bulunuyor. İki farklı donanımla satılacak Duster’ın donanım isimleri de değişti. Comfort standart donanım da  LED dış aydınlatmalar, ESC + HSA, ABS + AFU, 6 adet hava yastığı (ön, yan, perde), hız ayar ve sınırlayıcı, otomatik yanan ön farlar, ön sis farları, HDC (Yalnızca 4x4 versiyonda), elektrik takviyeli direksiyon, stop&start sistemi, 16 inç çelik jantlar bulunuyor bu donanımda opsiyonlu olarak, Dacia MediaNav Multimedya sistemi, 16 inç alüminyum alaşımlı jant, metalik renk alabiliyorsunuz. Diğer donanım Prestige de ise Comfort donanım seviyesine ek olarak; elektrikli yan aynalar ve arka camlar, arka park sensörleri, sürücü tarafı kol dayama, deri direksiyon, sürücü bel destek ayarı, yüksekliği ve derinliği ayarlanabilir direksiyon, 16 inç alaşımlı jantlar, opsiyonlu olarak da Dacia MediaNav Multimedya sistemi, metalik renk, Tekno paket (MediaNav + geri görüş kamerası), Look paketi, otomatik klima, Vizyo paket (Kör Nokta Uyarı Sistemi + 360°kamera + MediaNav), Eller Serbest Dacia Kart Sistemi alabiliyorsunuz. Duster’ı daha özel yapan konu ise fiyatı. Duster 70.900 TL den başlıyor ve 105.400 TL ye çıkıyor. Ve üst donanımda tüm opsiyonları da aldığınızı düşünürsek yaklaşık 8.000 TL civarı ödeme daha yapmanız gerekiyor. (Şubat 2018) 1 Mart 2018 itibariyle de satışta olacak, hatta bu tarihi beklemeden başlayan online ön satışlarla, ilk 100 Duster üzerinde sahibinin adını taşıyan armasıyla geliyor. Dacia web sitesi üzerinden aracı dilediğiniz gibi konfigüre ederek test sürüşüne katılıyor ve ardından aracı satın alabiliyorsunuz. Bu proje ile 100 Duster toplu teslimat töreni ve özel hediyeleriyle sahiplerine kavuşuyor.