VOLVO S60 R-Design Test Sürüşü

Henüz otomobillere olan ilgim bu boyutlarda olmadığı küçüklük çocukluk zamanlarımda dahi Volvo ile ilgili duyduğum ve aklımda kalan “En Sağlam Otomobil” tanımı olmuştur.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Henüz otomobillere olan ilgim bu boyutlarda olmadığı küçüklük çocukluk zamanlarımda dahi Volvo ile ilgili duyduğum ve aklımda kalan “En Sağlam Otomobil” tanımı olmuştur. Bu ciddiyet ve hayranlıkla yakıştırılan tanım İskandinav marka için hala “en” olmasa bile çok geçerli bir özellik.

Volvo kullanırken kendimi her daim güvende hissetmemin sebeplerinden biri bu yakıştırılan ve geçerli olan tanım dışında tabi ki sahip olduğu teknoloji. İsveç çeliğinden üretilen ve test konuğum olan model ise S60 R-Design.  Teknolojisine geçmeden önce tasarımına baktığımızda çok büyük değişimler yaşamadan modern görünmeyi başarmış bir model var karşımızda. Güncel nesli ile 2010 da tanışmıştık 2014 de ise bir makyaj operasyonu ile çok daha şık yeni halini alan otomobil, dışında olduğu gibi içinde de çok büyük değişikliklere ihtiyaç duymamış. Otomobil dış tasarımında R-Design detaylarıyla yani sportif jantlara takılı performans lastikleri, çift çıkışlı egzoz ve sportif tamponla “ben buradayım” diyor.

Koltuklar, direksiyon, gösterge paneli, konsol gibi detaylarda konforu, kaliteyi, ergonomiyi görebilir ve hissedebilirsiniz. Bu otomobilin kokpitine oturduğunuzda sürücüyü bekleyen birçok özellik bulunuyor. Bunlardan en keyiflisi “sensus connect”, bu bilgi ve eğlence sistemi ile sesli komutla müzik hatta sesli kitap dinleyebilirsiniz, entegre wifi ile online bağlantınız otomobilde de devam edebiliyor.

Otomobilde asıl üstünde durmak istediğim konu ise güvenlik özellikleri, otomobil sizin için her şeyi düşünmüş gibi görünüyor. Gözden kaçırabileceğiniz birçok konuda size destek olmak üzere geliştirilen intellisafe adı verilen sistemdeki özelliklerin bazıları şu şekilde;  “adaptif yolculuk” trafikte ilerlerken bu sistem otomobilinizi öndeki araçla belli bir mesafede tutuyor, özellikle yavaş akan trafikte çok işe yarayan bir sistem. “Aktif Uzun far” uzunlar ihtiyaç duyulduğunda kendisi açılıyor. “360 kamera” kuş bakışı otomobilinizi görebiliyorsunuz dolayısıyla etrafta ne olup bittiği hakkında net fikriniz oluyor. Park yardım desteği ile de sizin yerinize park ediyor daha ne olsun. Kör nokta bilgisi ve şerit koruma yardım desteği dışında otomobil şehir içi kullanım konusunda yalnızca sizi değil bisikletli ve yayalar için de ayrı güvenlik özelliklerine sahip onlar için hava yastığı dışında tehlikeli yakınlıkta sizi uyarıyor üstelik sizi uyarmasına rağmen fark etmediğiniz durumlarda kendisi sizin yerinize fren yapıyor. Ayrıca sürekli 150 metre mesafedeki tüm nesneleri tarıyor ve olası bir durum için çabuk durabilmek adına frenleri önceden hazırlıyor.

Test otomobilim  1.5 litrelik T3 kodlu Turbo beslemeli benzinli motora ve Geartronic adlı tork konvertörlü 6 ileri otomatik şanzımana sahip. Bu motor 152 beygir güç 1700 itibariyle 250 Nm tork üretiyor. Düşük hacimli bir motordan üretilen yüksek güç tekerleklere bu şanzımanla kayıpsız iletiliyor. Kullanım esnasında hiçbir sarsıntı hissetmediğim şanzıman direksiyon arkasındaki kulakçıklarla da kontrol edilebiliyor. Yakıt tüketimi konusunda çok cömert olmayan otomobil uzun yolda yüz güldürebiliyor ancak şehir için de 9 litre civarındaki tüketim biraz yüksek kalıyor. Ama bu konfor ve sürüş keyfi için göze alınabilecek bir bedel. Otomobili kullanırken yağmurlu bir döneme denk geldim, açıkçası virajlı yollarda biraz performansı yüksek bir sürüşte, otomobil dengesinin kaybına dair en küçük bir sinyal vermedi. Bu şartlarda tıpkı V40 gibi S60 da aklımda kalan otomobillerden biri oldu. Otomobilin kullandığım R-Design versiyonunun Haziran 2016 anahtar teslim fiyatı ise 129.900 TL.