Toyota RAV4 Hibrit Test Sürüşü

Daha önceki versiyonlarını da kullandığım bu model benim için gerçek anlamda “her yola gelen” araçlardan biri.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Son zamanlarda hibrit ve elektrikli otomobilleri çok konuşmaya başladık. Aslında 100 yıldan eski sistemler olmalarına rağmen geleceğin teknolojisi olarak yeni yeni hayatımızda yer alıyorlar. Çünkü fosil yakıt problemlerinin yanında ki başta çevre kirliliği geliyor bence, elektrik ve hibrit modellerin pil ömürleri ve performnsları iyileşince ön plana çıkmaya başladılar. Tabi yeni yeni iyileşen sistemlerin avantajları yanında dezavantajları da var ama  gerçek şu ki ileride içten yanmalı motorlara veda edilecek gibi görünüyor. Şimdiki zamana gelirsek bizim konumuz  RAV4. Ama hibrit RAV4.

Dış tasarımı es geçiyorum en azından ben beğendim ileriye atılmaya hazır duruşu ve far tasarımından kaynaklı bakışı Rav4 karakterini tam olarak yansıtıyor bence.  İçeride malzeme kalitesi iyi üst kısımlarda yumuşak plastik ve deri kullanılmış alt kısımlar biraz daha sert bir malzemeye sahip. Bolca eşya gözü var, vitesin hem önünde hem arkasında bardaklık, öndeki bardaklığın önünde düz bir boş alan, kapı içlerinde şişe koyabileceğiniz alanlar, kolçak ve torpido eşyalar için bolca alan sunuyor. Direksiyon göbeğindeki dikişler ve gümüş detayla hem şık hem sportif durmuş ama gösterge paneli ve medya sistemi biraz daha modern bir görüntüyü hak ediyordu RAV4 de yine de göstergelerin krom çerçevelerinin hakkını vermek lazım tabi. Toyota Touch2 sisteminin, navigasyonun, geri görüş kamerasının ve medya sisteminin yönetildiği 7” dokunmatik ekran biraz küçük kalıyor orta konsolda. Moonroof cam tavan etkisiyle içerisi çok ferah yüksek oturma pozisyonu ve kocaman yan aynalarla çok geniş bir görüş alanına sahip oluyor sürücü.  501 litrelik bagaj hacmi var ve yükleme eşiği çok aşağıda buda gerçek anlamda kolaylık sağlıyor eşyaları yüklerken ve çıkarırken. Eğer koltukları yatırırsanız 1633 litrelik bir alana sahip oluyorsunuz. Biz RAV4 ile 4 yetişkin eşyalarımız ve kabin içinde arkada tek koltuğu yatırarak taşıdığımız iki snowboardla rahatça seyahat edebildik.

Rav4 de cruise control, kör nokta uyarı sistemi, acil fren uyarı sistemi, araç denge kontrol sistemi, römork savrulma kontrol sistemi, yokuş kalkış desteği, geri manevra trafik uyarı sistemi gibi özellikler bulunuyor.

RAV4 Dört farklı donanımla yalnızca Hibrit olarak satılıyor.  Bu hibrit sistem, 2.5 litrelik benzinli motor, elektrik motoru,jeneratör, nikel-metal hidrür batarya, kontrol ünitesi ve güç ayırıcıdan oluşuyor. Benzinli motor 4200 ile 4400 devir arasında 210 Nm tork üretirken elektrikli motor 0 devir itibariyle 270 Nm tork gücü üretiyor. Sistemin toplamda ürettiği güç ise 200 Ps. Bu şekilde RAV4 0-dan 100km hıza 8.3 saniyede ulaşıyor. Bu motorlara e-CVT şanzıman eşlik ediyor. Dışardan şarj edilmeye ihtiyaç duymayan sistem de ayağınızı frenden çektiğinizde yani süzülme anında ve ya frene basarak yavaşlama anında elektrik motoru rejeneratif frenleme yapıyor. Bu anlarda Isı haline gelerek normalde yok olan kinetik enerji, elektrik enerjisine dönüştürülerek bataryada saklanıyor. Bu elektriği ise 60 km hıza kadar kullanabiliyorsunuz. Yani trafiğin yoğun olduğu zamanlarda, ani gaza basmadığınız kalkışlarda elektrik motorunu kullanıyor sistem. Performans istediğinizde ise benzinli motor devreye giriyor. Ayrıca hibrit RAV4 dört tekerlekten çekiş sistemine sahip ancak yalnızca hibrit motorun devrede olduğu zamanlarda, çünkü öndeki elektrik motorundan bağımsız olarak çalışan ve arka tekerleri kendi başına çevirebilen E-Four sistemi sayesinde. Bu sistem arka kısımda şafta ihtiyaç duymadan araca 4 çeker kabiliyeti sağlayan 50 kw gücünde ayrı bir motorla çalışıyor.  Yani bu durumda yüksek hızlarda RAV 4 sadece önden çekişli iken düşük hızlarda ama zorlu koşullarda 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip oluyor. Ben aracı şehir içinden çok şehir dışı uzun yolda kullandım o halde tüketim 8 litre civarında oldu ancak şehir içi trafiğe geldiğimde 6.5 litrelere kadar düştü. Çünkü elektrikli motor şehir içinde ve düşük hızlarda devreye giriyor.

Daha önceki versiyonlarını da kullandığım bu model benim için gerçek anlamda “her yola gelen” araçlardan biri. Yani böyle küçük bir suv, daha doğrusu kompakt suv şehirde gövde gösterisi olarak kalmaktan çok daha öteye gidebiliyor. Kısa ama zorlu bir kar yağışlı rotada RAV4 hibritin performansını deneyimleme şansım  oldu. Elektrikli motorun ilk an itibariyle yüksek torkla çalışması ve özellikle 4 çeker sistemin ihtiyaç duyduğum noktada devrede olması zeminin gerçek zorluğunu hissettirmedi bile. Hibrit bir otomobil ancak şehir içi ve yoğun trafikte kullanıldığında hem ekonomik hem de çevreci olabiliyor. Yani performans istediğinizde bu araç ekonomi ve çevrecilik konularında farklı bir tutum sergileyecektir. Toyota hibrit sistem için 5 yıl, 100 km garanti veriyor ve bu 5 yıl sonun da da dilerseniz yıllık şu an 150 TL gibi bir rakamla 10 yıl boyunca bu garantiyi yenileyebiliyorsunuz. Rav4 fiyatları 195.350 TL ile donanıma göre 243.500 TL arasında değişiyor. ( ocak 2018) bu fiyatlar ötv teşvikli fiyatlar olmasına rağmen bu şekilde yoksa 262.000 TL ile 327.000 TL gibi rakamlar ödemesi gerekecekti ille de RAV4 diyenlerin.