Sizlere ihtiyacımız var

Sıkıntılı ve gergin günler geçiriyoruz maalesef. Bugünlerde aklı başında, sağduyulu insanlara belki de hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.

Coşkun Karaca coskunk@internethaber.com

Sıkıntılı ve gergin günler geçiriyoruz maalesef. Bugünlerde aklı başında, sağduyulu insanlara belki de hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.

Metroda yolculuk yapan iki yaşlı amcanın konuşmasını sizlere aynen aktarıyorum:

- İnsanların bazen kendilerini karşısındakinin yerine koyması lazım.

- Nasıl yani?

- Demem o ki; toplu taşıma araçlarındayken yaşlı olduğumuz için gençler bize yer veriyor. Yer vermeyenlerin de gidip başında dikiliyoruz, kalksınlar diye. Aslında bazı günler, hiçbir şey yapmadan sırf zaman geçsin diye bir yerden bir yere gittiğimiz oluyor. Oysaki o çocuklardan öğrenci olanlar, bütün gün okulda kafa patlatıyorlar. Hatta ağır işlerde tüm gün ayakta çalışan evlatlarımız var. Belki de biraz daha anlayışlı olmamız gerekir.

- Haklısın. Hep karşı taraftan beklemek doğru değil. Bizimde büyüklük yapıp daha hoşgörülü olmamız lazım.

Metrodan inerken her ikisine de bu güzel düşüncelerinden dolayı saygı ve hürmetlerimi sundum. "İyi ki sizin gibi büyüklerimiz var. Ellerinizden öperim" dedim. Gülümsediler...

*

Başka bir hikayem daha var. Bu seferde, güzel bir parkta, parkın tamamını gören fevkalade bir banka oturdum. Birkaç dakika sonra yanıma bir amca geldi. Amcanın elinde Hermann Hesse'nin abidevi kitabı "Gençlik Güzel Şey" vardı.

Hemen sohbet açtım. Hermann Hesse'ye hayran biri olarak konuya oradan girdim. Laf lafı açtı ve referanduma geldik. Konuşmamızı aynen aktarıyorum:

- Görüşlerinizi merak ediyorum. Referandum hakkında ne düşünüyorsunuz? Sonuç ne olur? Siz ne oy vereceksiniz?

- Ne rey vereceğimi söylemek istemem ama söyleyecek bir şeylerim var elbette. Referandum sürecinde ne yaparsanız yapın; kavga etmeden, birbirinize küfretmeden, insanların hassasiyetlerini hiçe saymadan yapın. Doğrularınızı anlatırken sakin olun. Bu referandumun partilerin dışında ve üstünde bir yerde olduğunun bilincinde olun.

- Çok haklısın amcacım. Sizin gibi etrafındakileri aklıselime davet eden büyüklerimiz iyi ki var.

Nihayetinde, inşallah vatanımız ve milletimiz için hayırlısı olur...

***

Özlü sözler...

"İyileri; aptal sandığımız yerde, yitirdik insanlığımızı!"

"Bir insanın bildiğini zannettiği şeyi, öğrenmesi imkansızdır."

"Başkalarının bilgileriyle bilgili olabilirsiniz ama sadece kendi aklınızla akıllı olursunuz."

Sağlıcakla kalın...