Sevgililer Günü Vergisi…

Böyle vergimi olur diye düşünmekte haklısınız ama alacağınız hediyenin değeri, sevgilinizi hediye aldığına pişman edip, onun vergi ödemesine sebep olabilir.

Özkan Taştan ih-ozkantastan@internethaber.com

EVET… Doğru okudunuz, sevgililer günü vergisi…

Böyle vergimi olur diye düşünmekte haklısınız ama alacağınız hediyenin değeri, sevgilinizi hediye aldığına pişman edip, onun vergi ödemesine sebep olabilir.

Sevgililer günü denince doğal olarak ilk akla gelen sevgiliye alınacak hediyedir. Henüz bir hediye almadıysanız ya da büyük bir hediye almayı düşünüyorsanız bu yazıyı dikkatlice okumanızda, hatta sevgilinize de okutmanızda fayda var. Çünkü alınacak hediyenin değeri yüksekse vergiye tabi. Üstelik bu vergiyi siz değil sevgiliniz ödeyecek.

Şu an yürürlükte olan Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre bir şahsa ait malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız ( karşılıksız ) bir şekilde başka bir şahsa intikali veraset ve intikal vergisinin konusuna girmektedir. Bu sebeple hediye de ivazsız ( karşılıksız) olduğundan vergiye tabi olduğu açıktır.

İstisna tutarı ve vergi oranı…

Veraset ve İntikal Vergisinde istisna tutarı 2018 yılı için 4.656 TL. Bu tutarın üzerindeki karşılıksız intikaller vergiye tabi.

Vergi oranı ise; eşe verilenlerde %5, sevgiliye, nişanlıya verilenlerde %10. Hediyenin değeri arttıkça verginin oranı da artıyor ve %30’a kadar ( eş için %15 ) çıkabiliyor.

Örneğin; İsa Bey sevgiler gününde eşine 200 bin TL değerinde bir otomobil hediye etmiştir. Bu durumda İsa Bey’in eşinin bunu Mart ayı sonuna kadar vergi dairesine beyan edip ve 4.656 TL istisnayı düştükten sonra kalan tutar üzerinden ( 7 Bin 767 TL ) vergi ödemesi gerekmektedir.

İstisna tutarı yıllık mı?

Verilen hediye için 4.656 TL istisna tutarı yıllık değil. Yani aynı kişiye farklı zamanlarda bu tutarı geçmemek kaydıyla istediğiniz kadar hediye verebilirsiniz.

Aman Dikkat…

Sadece sevgililer günü hediyesi değil farklı sebeplerle eşinize, çocuğunuza, anne veya babanıza ev, araba, cip, yazlık almanız, onları kendi banka hesabınıza ortak etmeniz veya aldığınız evin yarısını eşinizin veya çocuğunuzun üzerine yapmanız ileride başınızı ağrıtabilir.

Bu nedenle Veraset ve İntikal Vergisi kanunu bu haliyle kaldığı sürece siz en iyisi pahalı hediye alıp da sevgilinizi yakmayın.