Seçim 2019’a giderken; CHP’nin iletişim hataları!..(1)

Göktan AY goktanay57@gmail.com

Bugün, bir iletişim Dr. olarak;  CHP’nin iletişim hatalarını yazmaya çalışacağız.

CHP’nin artık heyecan uyandırmayan; “saray, kaçak saray, damat bakan, tek adam” söylemlerinden vazgeçmesi  gerek…

Halkın içinde bulunduğu olumsuz durumdan nemalanamıyor. Ayrıca, “Memleket için hayırlı olacak işlere engel olan parti” söylemini de çürütmesi gerek, ama beceremiyor. İşte son haber; “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye Uzay Ajansının Türkiye’nin 20 yıllık hayali olduğuna, büyük bir heyecanla çalışmalarını yürüttüklerine dikkati çekerek, Ajansın kuruluş kararnamesinin iptali için CHP'nin Anayasa Mahkemesine başvurduğunu kaydetti.” Oldu mu şimdi? CHP açıklama yaptı(06.03.2019); “Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Türkiye Uzay Ajansı görevlilerinin özlük haklarının düzenlenmesi mümkün değildir. İptali istenen diğer bir hüküm ise; bütçe konusunda ajans yönetim kuruluna verilen; denetimi ortadan kaldıran ve keyfiliklere zemin hazırlayan harcama yetkisine ilişkindir. Sayıştay denetimini kaldıran böylesine geniş bir yetkilendirmenin, şeffaflıkla bağdaşmayacağı ve suiistimallere yol açacağına kuşku yoktur.  Bilimsel araştırmalar ile yönetim kurulu üyelerine ödenecek huzur hakkını ilişkilendirmek, kamu kurumlarına arpalık gözüyle bakıldığının göstergesi niteliğindedir."

1/İttifak;

“CHP’nin, seçimlere İP ile girmesi gerekli sinerjiyi yakaladı mı?” sorusu, diğerleri gibi gündemde. Çünkü, iki farklı yapıdaki/ideolojideki partinin bir araya gelmesi ve doğal birliktelik sağlaması kolay değil…

Zaten, mitinglerde/gezilerde bu farklılık kendini gösteriyor. Buna seçmen karar verecek..

2/ Adaylar;

CHP, sanki seçimin tarihi belli değilmiş gibi, aday açıklamalarını o kadar geç bıraktı ki, mitinglere zaman kalmadı. İzmir bile, nerdeyse sorun haline getirildi.

Doğru veya beklenen adaylar göstermeyip, DSP’nin tekrar canlanmasına imkan verilmesi çok büyük hataydı!…

Aylardır Şişli’ye çalışan adayım diyen,  Sn. Mustafa Sarıgül’ü aday göstermedi. Avcılar’da Sn.Handan Toprak Benli’yi aday yapmadı. Siverek adayı ortalığı karıştırdı.

Üzerinde çok konuşulan; Maltepe Belediye Başkanı’nı, Ataşehir Belediye Başkanı’nı ve Kartal Belediye Başkanı’nı tekrar aday gösterdi.

CHP Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın adaylığı YSK tarafından düşürülünce, yerine eşi “Fatma Güçlü Çalkaya’nın  aday gösterilmesi” doğru mu? Teşkilatta başka isim yok muydu?

“Oy vermezseniz sizi adam yerine koymam, size yol yapmam” diyen CHP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Lütfü Savaş’a ne demeli!..

Bu elbette, seçmende sallantılara yol açıyor. İttifakın nasıl sonuç vereceği ise bilinmiyor.

3/ Suçlamalar;

Sn.Erdoğan, konuşma ve mitinglerinde, sürekli olarak “CHP’nin, HDP, paralel ve terör örgütleriyle ortaklık kuruyor” işledi. CHP’den etkili savunmalar gelmedi. Şişli Belediye Başkan adayının hakkında çıkanlara, eski konuşmalarına cevaplar verilemedi. Tanzim satışlarında; gerçekçi ve doğal refleksler geliştiremedi.

Adaylıklarda,  Sn.Muharrem İnce’yi destekleyenlerin  ekarte edildiği suçlamalarına cevap verilemedi…

Yani; bir suskunluk, içten kaynama, güvensizlik görüntüsü verildi/veriliyor.

4/ Pahalılık;

Halk ekonomik kriz altına ezilirken, 3600 ek gösterge sözü yerine getirilemezken, EYT’liler bağırırken, işsizliğin had safhaya gelirken, emekliler/asgari ücretliler maaşla geçinemezken” bunları kullanamayan, etkili ses çıkarmayan bir ittifak görüntüsü verildi.

Yani, durum leyhlerine ama, yaprak kımıldamıyor. İktidarı da, muhalefeti de AK parti götürüyor.

5/ Çöp operasyonu;

Şişli’de bir gün süren, ama resimlenerek hızla dağıtılan ve ertesi gün toplatılan “çöplere” ses çıkarılmadı. Bu “operasyona” sessiz kalındı. CHP, bir kez daha çöplerle başbaşa kaldı.

Ve, doğal olarak; AK Parti+MHP  bunu istediği gibi kullandı…

CHP; sanki seçime asılmıyor, “olduğu kadar kazanlım” der gibi..

6/ İBB adayı;

CHP; -nasıl olduysa- teşkilattan bir adayı Sn.Ekrem İmamoğlu’nu İBB adayı yaptı. Sn.İmamoğlu; genç, dinamik, güleryüzlü, sempatik, hazır cevap, nüktedan bir kişiliğe sahip. Hiç durmuyor. Ancak, ilçelerde yanlış adayların konulması  nedeniyle gerekli desteği alamıyor.

CHP seçmeni bölünmüş durumda. Mesela, Şişli’de; çoğunluk -ki AK Parti seçmeni dahil- ilçede “M.Sargül”, ilde bölünüyor “B.Yıldırım/E.İmamoğlu” diyor. Çünkü, AK Parti adayı yok gibi, tanınmayan zayıf birisi, CHP adayının da tanınmışlığı yok!..Son anketlerde Şişli; CHP %15,AK Parti %14 gözüküyor.

7/ İlkeler;

CHP adayları; maalesef, neyi nasıl yapacağını hala anlatabilmiş değil. Mesela, Şişli gibi,  Eyüpsultan CHP kadın adayını, kimse tanımıyor. Hala bir ses getirdiği yok…Çalışması yok…Oysa o bölgenin Kemerburgaz ve Göktürk’te çok fazla CHP oyu var deniyor.

AK Parti adayı  Sn.Yıldırımın açıkladığı, Eyüpsultan projeleri mükemmel…

Hayırlısı olsun diyelim…

Not; Bu seçimlerde, sağ parti olarak  Saadet Partisi’ni tebrik etmek lazım, kendi gücüyle seçime giriyor. AK Parti’ye küskün seçmen, Haziran seçimlerinde MHP’ye gitmiş ve MHP’de oy patlaması olmuştu. AK parti, MHP ile ittifak kurunca oylar boşa gitmiş oldu. Şimdi, memnun olmayan bu küskün oyların SP’ye gitmesi görülebilir.

Mevlam; Neylerse güzel eyler..

Gelecek yazı: “AK parti’nin iletişim hataları” olacak!..

Mevlam; Neylerse güzel eyler..

Gelecek yazı: “AK parti’nin iletişim hataları” olacak!..