SEAT ATECA Test Sürüşü

Ateca İspanyol coğrafyasında bir kasaba, Seat geleneğine uygun olarak otomobil adını buradan alıyor.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Seat’ın Suv segmentindeki ilk otomobili Ateca Türkiye’de trafiğe çıkalı bir yıl oldu. Ateca’yı ilk kez basın lansmanı sırasında kısa bir süre kullanma şansım olmuştu. Bu defa o çok etkilendiğim aracı uzun uzun kullanma şansı buldum, üstelik hem şehir içinde hem de offroad özelliklerini daha iyi anlayabilmek için biraz da şehir dışında.

Ateca İspanyol coğrafyasında bir kasaba, Seat geleneğine uygun olarak otomobil adını buradan alıyor. Bu İspanyol Crossover tasarımda markanın tasarımlarını çok beğendiğim diğer modelleriyle benzerlik gösterse de Ateca suv karakteriyle apayrı bir duruşa sahip. Sportif ve dinamik duruşu fotoğraflardan da görülebiliyor.

  

İç tasarımında diğer Seat modelleriyle benzerlikler bulunuyor elbette. Özellikle direksiyon ve orta konsolda daha net görülebiliyor bu benzerlik. Malzeme kalitesi sınıfı için gayet iyi bolca kullanılan yumuşak malzeme alt kısımlarda biraz sert bir malzemeye bırakıyor kendisini. Yüksek oturma pozisyonu çevreye hakimiyeti artırıyor, sürücüye odaklı yatay bir şekilde hizalanan kokpit süper ergonomik yani her şeye ulaşım kolay, tüm donanımlarda standart olan 8”lik bilgi-eğlence ekranı var, ki kullanımı çok kolay ve dokunmatik ekranın tepkileri çok hızlı ayrıca sistem akıllı telefonlarla uyumlu çalışıyor. Ayrıca bu ekrandan 360 derece çevresel görüş sistemiyle otomobilin etrafında ne var ne yok dilediğinizde görebilir ve bu sayede çok kolay park edebilirsiniz. Ateca 8 farklı renk ile ambiyans aydınlatması seçeneği sunuyor. Ruh halinize göre yolculuğunuzu renklendirebilirsiniz böylelikle.  Ateca 485 litrelik bagaj hacmi sunuyor aynı zamanda baş ve diz mesafesi sınıfına göre gayet iyi. Elektrikli bagaj kapağı ise tek ayak hareketiyle açılıp kapanabiliyor. Otomobili yol şartlarına veya kişisel tercihinize göre normal, eco ve spor modda kullanabiliyorsunuz. Dört çeker modeller kar ve offroad profillerinin yanında yokuş iniş desteğine sahip. Ancak 4 tekerlekten çekiş sistemi yalnızca 1.4 litrelik TSI motorla alınabiliyor. 1.6 dizel motor tercih ederseniz maalesef 4 çeker alamıyorsunuz.

 

Ben 1.4 litrelik TSI motorlu versiyonu kullandım. 4 tekerlekten çekiş sistemi ile birlikte, 6 ileri DSG şanzıman bulunuyor test otomobilimde. Motor 150 beygir güç üretiyor ve 1500 devir itibariyle 260 Nm tork değeri veriyor. Kullanım esnasında performans beklentiniz yok ise 4 silindir çalışan motor sakin süreçte çalışan silindir sayısını ikiye düşürerek yakıt tasarrufu yapıyor. Performans beklentiniz arttığında ise gaza basmanız yeterli, beklentinize çok hızlı cevap veriyor üstelik siz bu geçişi hissetmiyorsunuz bile çünkü kendisi DSG şanzımana sahip. Bu şanzımanında etkisiyle Ateca beklentilerin üstünde bir performans gösteriyor bence. 4 tekerlekten çekiş sistemi kötü hava şartlarında şehir içi kullanımı daha güvenli hale getirirken hafif arazide kullanımı hem daha eğlenceli hale getiriyor hem daha cesur hamleleri kolaylıkla yapmanızı sağlıyor. Bu atak haliyle kullanmaktan çok keyif aldığım Ateca çok da başarılı süspansiyonlara sahip. Arazide konfordan ödün veremeyen otomobil yalıtım konusunda da ayrı başarılı. Ben bu ödüllü otomobilin henüz hak etiği yerde olmadığını düşünüyorum. Fiyatı 146.000 TL den başlayarak donanıma göre 160.000 TL ye ulaşıyor.(aralık 2017)