Porsche Performance Day/ Gün boyu Porsche keyfi

Sürüş gününde beni en çok heyecanlandıran model aynı zamanda lansmanı yapılan Yeni 911 GT3 oldu.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Porsche Türkiye bir kez daha dolu dolu bir gün yaşattı bana. Deneyimli eğitmenler tarafından verilen eğitimle Porsche performans modellerini limitlerine yakın kullanma fırsatı buldum. Üstelik sadece pistte hız değildi konu otomobillerin sahip olduğu teknoloji ve sürüş dinamiklerini görebilmek adına ani şerit değiştirme ve slalom etapları da hazırlanmıştı. Pirelli desteğiyle hazırlanan performans sürüş gününde, lastiklerle Porsche’nin sözde kalmayan müthiş uyumunu da deneyimlemiş oldum.

Bu uyumun sırrı ise Pirelli’nin her otomobil için özel teknolojiler, süreçler ve malzemeler kullanarak farklı lastikler geliştiriyor olması. Tasarım aşamasında ise her otomobil üreticisinin mühendislerinin taleplerine göre şekilleniyor bu lastikler. Dolayısıyla PZero lastikler bu şekilde farklı modellerle firmanın belirttiği ve benim deneyimlediğim gibi kusursuz uyumu yakalayabiliyor.

Sürüş gününde beni en çok heyecanlandıran model aynı zamanda lansmanı yapılan Yeni 911 GT3 oldu. Bu otomobil Porsche’nin yarış otomobilleri ile aynı test pistinde geliştirildi ve aynı üretim bandından çıktı. Motor sporlarına özgü bir performansa sahip otomobil 500 beygir gücündeki 4 litrelik bir motora sahip. Bu otomobil için üretilmiş 9 ileri PDK şanzıman standart ama 6 ileri manuel vitesli bir alternatifte bulunuyor. 0 dan 100 kilometre hıza 3.4 saniyede ulaşıyor ve 318 km hıza kadar çıkabiliyorsunuz. Otomobilin gerçek karakteriyle ancak pistlerde tanışmak mümkün. GT3 ile İstanbul Park pistinde geçirdiğim anlar unutulabilecek gibi değil açıkçası.

Porsche Sürüş merkezinde daimi olarak 29 Porsche araç yer alıyor. 911 Carrera S, 911 Carrera 4S, 911 Targa 4S, 911 Turbo S, 718 Boxter, 718 Cayman, panamera 4S,Panamera 4S Dizel, Panamera E-Hybrid, Panamera Turbo, Panamera Turbo S E-Hybrid modelleri yanında artık Yeni 911 GT3 de araç parkında yerini almış oldu. Bu otomobillerin her birini kullanma şansım oldu. Özellikle Porsche sahipleri için otomobillerinin tüm özelliklerini uzmanlardan alınan bilgiyle yakından tanımak adına çok önemli olduğunu düşündüğüm bu günlere dileyen herkes katılabiliyor.

Her yıl ortalama 300 kişiyi ağırlayan sürüş merkezinde üç farklı eğitim paketi bulunuyor. İlki “Porsche On Track” katılımcılara slalom, frenleme, pist ve arazi sürüşü gibi çeşitli parkurlarda sürüş eğitimi veriliyor ücreti 1250 TL. İkinci eğitim ise “Porsche Performance Day” bu eğitimin diğerinden en büyük farkı performans odaklı ve sadece spor modeller ile gerçekleştiriliyor olması ücreti 2500 TL. Üçüncü eğitim paketi “Advanced Porsche on Track”  bu paket iki sürüş gününden oluşuyor ve pist süreleri çok daha uzun bu eğitimin ücreti ise 4000 Euro, tüm eğitim ücretlerine  KDV ekleniyor.