NISSAN X-Trail 1.6 Dizel Test Sürüşü

Aslında X-trail’e eğer yandan bakmıyorsanız yine Nissan’ın çok sevilen crossover’ı Qashqai ile neredeyse aynı görünüyor. Farkı ise geriye doğru yükselen ve uzayan gövdeyle anlaşılıyor.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Sahip olmak istediğiniz otomobil bir Suv olduğunda tercih edebileceğiniz birçok seçenek var. Ve firmalar kullandıkları yeni teknolojiler ile seçenekleri birazda tasarım ve kullanım kolaylığına bırakıyor. Bu hafta bende yeni teknoloji ile donatılmış 3. Nesli ile Nissan X-trail kullanıyorum. Daha önce oldukça sert hatlara sahip olan X-trail son neslinde çok daha yumuşak ancak yine heybetli tasarımıyla karşımızda.

Aslında X-trail’e eğer yandan bakmıyorsanız yine Nissan’ın çok sevilen crossover’ı Qashqai ile neredeyse aynı görünüyor. Farkı ise geriye doğru yükselen ve uzayan gövdeyle anlaşılıyor.

Dış tasarımdaki benzerlik içerde yerini daha özgün bir tasarıma bırakıyor. Açık renk döşeme kullanılan test otomobilimde dışardan görünenden çok daha ferah ve geniş bir alan var. Bunda açık renk döşemenin etkisi olduğu gibi açılabilir tavanında etkisi büyük. Bunlar hissettikleriniz tabi birde net olanlar var oldukça geniş diz ve baş mesafesi sunan otomobil gerçek anlamda kalabalık seyahatler için konfordan ödün vermiyor.

Otomobilde 3.sıra koltuk bulunuyor, ancak kısa seyahatlerde tercih etmek daha doğru çünkü ya yolcularınız için yer var ya da bavullarınız için. Tercih yapmanız gerekebilir çünkü yalnızca çocukların rahat edebileceği boyutlardaki üçüncü sıra koltukları kullandığınızda bagajda ancak çok küçük eşyalarınız için yer kalıyor. 135 litrelik bu küçük hacim üçüncü sırayı kullanmadığınızda 445 ikinci sırayı kullanmadığınızda ise 1982 litrelik dev bir hacim sunuyor.

Otomobil eşya gözleri konusunda da büyük cüssesinden beklenildiği gibi oldukça cömert. Özellikle sürücü için vites ve çevresindeki eşya gözlerinin ergonomik olması çok önemli bu otomobilde hemen elinizin altında iki bardaklık ki bu bardaklıkların sıcak içecekler için sıcak tutma özelliği çok başarılı, hemen vites önünde yine korunaklı bir cep, kolçak ve kapı içleri kolay kullanabileceğiniz şekilde tasarlanmış. 7”lik dokunmatik ekranı kullanım kolaylığıyla favorim oldu üstelik direksiyon üstündeki tuşlarla çok kolay ulaşım sağlıyorsunuz ancak daha da güzel olanı bu ekrandan otomobilinizi 360 derece görebiliyorsunuz. Bu özelliği sürüş esnasında ve park esnasında özellikle dar alanlardan geçerken çok kullanışlı.

Benim test ettiğim Platinum Premium donanım da deri döşeme, elektrikli ön koltuklar, sürücü koltuğu bel destek ayarı, 19 inç çaplı jantlar, elektrikli cam ve yan aynalar, elektrokrom iç ayna, elektrikli bagaj kapağı, anahtarsız çalıştırma, USB ve Aux girişlerine sahip ses sistemi, Bluetooth bağlantısı, çift bölgeli otomatik havalandırma sistemi, kör nokta uyarısı, hareketli nesne algılama sistemi, sürücü yorgunluk uyarısı, elektrikli park freni, öne, yan ve perde hava yastıkları, hız sabitleyici ve sınırlandırıcı, şerit takip sistemi, yol bilgisayarı, dokunmatik ekranlı navigasyon sistemi, ön ve arka park sensörleri, far ve yağmur sensörleri, arka koltuk için havalandırma ızgaraları, trafik işareti tanıma sistemi, otomatik park yardımcısı, ön, arka ve yan aynalarda kameralar, far yıkama, ısıtmalı ön koltuklar ve otomatik far yükseklik ayarı gibi özellikler bulunuyor.

Sürüşe gelirsek otomobilimde 1.6 litre dizel 130 beygir güç üreten motor var. Bu motor 1750 devir itibariyle 320 Nm güç üretiyor. Motora ise CVT şanzıman eşlik ediyor. Bu otomobilde Cvt beklediğimden çok daha iyi iş çıkarıyor bu arada. Yalıtım konusunda ise sınıfının ortalamasına  yani yeterli konfora sahip. Otomobil şehir için uygun özellikleri dışında arazi kullanımında da birçok rakibine göre avantajlı. Hafif arazi dediğimiz stabilize yollardan çıktığınızda da veya zor şartlara sahip kaygan çamurlu yollarda da yetenekli bir otomobil. Büyük cüssesi özellikle yokuşlarda hantal kalacağı izlenimi verse de beni en çok seri virajlı yokuşlardaki performansı şaşırttı. Ne çekiş konusunda ne tutunma konusunda sorun yaşamadığım otomobil oldukça ekonomik bir sürüşe de sahip. Kullandığım süre boyunca ortalama yakıt tüketimi 5 litre civarındaydı.