NiSSAN MiCRA 1.2 CVT sürüş izlenimleri

NISSAN MICRA 1.2 match CVT sürüş izlenimleri

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Misafirim 1982 yılında hayat bulan enerjik, sevimli ,tasarımı ve küçük oluşuyla daha çok bayanların kullanmayı tercih ettiği Micra. Küçük sınıfta artan rekabet otomobillerin hızla gelişmesinin yanında, fiyat ve özellik bakımından beklentilerin yükselmesine sebep oldu. Bu beklentilerin karşılanması için kolları sıvayan markalar birçok küçük sınıf modelini yeniledi veya makyajladı. Micra da bir süre önce makyajlanarak yeni yüzüyle karşımıza çıkmıştı.

Eski sevimli kurbağa gözlü Micra gider ve feminenlikten daha uzak hatta birazda daha sert diyebileceğimiz, modern çizgilere sahip yeni Micra gelir. Artık daha alımlı duran otomobil ,özellikle ön ızgaradaki değişimle minik olma havasından sıyrılmış gibi görünüyor. Bu tasarım onu olduğundan daha büyük bir otomobilmiş gibi gösteriyor.

Street,Match ve Desire donanım seçenekleri bulunuyor. Benim test otomobilim Match yani test otomobilimde cam tavan, dokunmatik digital ekran vb gibi özellikler yok. Bunlar için bir üst versiyona bakmanız gerekiyor. Otomobilin iç tasarımında ise oldukça yuvarlak hatlar kullanılmış, aslında dış görünüşüyle feminen görüntüden uzaklaşan otomobil içeride tam tersi. Koltuklar çok rahat ideal sürüş pozisyonunu bulmak çok kolay. Orta konsolda parlak siyah plastik kullanılmış. Açık renk koltuk döşemesi krom detaylar otomobilin içine ferah bir hava vermiş. Çok kullanışlı olduğunu düşünmediğim torpidonun önünde usb ve aux girişi var. Sürücüye biraz uzak kalmış ancak yine de rahat bir yerde. Yuvarlak birazda büyük vites topuzu önünde, iki bardaklık var kapı kolları dışında eşyalarınız için burayı kullanmanız gerekiyor. Kullanılan sert plastik malzeme, kalite hissini düşürmüyor. Ben otomobilin iç tasarımını çok beğendim. Otomobilin içinde evdeymişsiniz hissini veren bir sıcaklığı var. Sürüş esnasında en çok kol dayamayı sevdim. Nasıl ayarlandıysa artık, evde koltukta oturuyor hissini verecek kadar rahat, tabi otomobilin kolay kullanımının etkisi büyük. Micra yı hep samimi buluşum bundan sanırım. Ancak arka camların manuel açılıp kanabilmesinin sebebini anlamış değilim. Otomobil yaşam alanı olarak oldukça bonkör. 1.85 boyundaki bir sürücü problem yaşamadan kokpite sığıyor ve arkada hala diz mesafesi kalabiliyor. Aynı sürücü arkada yolcu olarak seyahat ettiğinde yine baş ve diz mesafesi yeterli kalıyor. 4 kişi çok rahat seyahat edebiliyor. 265 litrelik bagaj hacmi şehir için kullanılan bu sınıf bir otomobil için yeterli.

Otomobilimde 1.2 litrelik 80 beygir güç ve 4000/dd 110 Nm tork  üreten benzinli motor var.Yakıt tüketimi ise çok iddialı, fabrika verilerine göre 6.7 litre şehir içi ve karma 5.4. Çok ideal görünen bu değerleri, İstanbul trafiği görmenizi engelliyor. Ben kullandığım sürece şehir içi 8 litre civarı , uzun yolda ise 6.8 civarıydı. Otomobilde CVT şanzıman var bu ise otomobili daha da tercih edilir yapıyor, dişlileri olmayan bu sistemde vites geçişlerini de hissetmiyorsunuz doğal olarak. Yumuşak süspansiyon şehir içi çukurlarda sizi mutlu ederken peş peşe gelen virajlarda salınımı biraz etkiliyor. Yine uzun yolda ses yalıtımı biraz zayıf kalıyor. Otomobil çok keyifli, şehir için yaratılmış ve şehirli ruha sahip bir otomobil. Amacına uygun kullanıldığında karşılığını yeterince veriyor. Özellikle kolay kullanımı çok deneyimli olmayan sürücüler için çok ideal.