MITSUBISHI L200 Test Sürüşü

Bu kullandığım L200’ün 5. Nesli. Bu neslin aerodinamik yapısı bir simülasyon yardımı ile bilgisayar üzerinde tüm rüzgar ve sürtünme katsayıları hesaplanarak yapılmış.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Tekrar bir L200’ün yeni neslinin koltuğundağım, açıkçası bu pick-up la dağa bayıra çıkmak kadar keyif veren çok az otomobil var. Yeni motor ve şanzımanıyla çok daha güçlü gövdesiyle ve artık daha konforlu yapısıyla sadece arazi değil şehir için de çok daha kullanışlı.

Bu kullandığım L200’ün 5. Nesli. Bu neslin aerodinamik yapısı bir simülasyon yardımı ile bilgisayar üzerinde tüm rüzgar ve sürtünme katsayıları hesaplanarak yapılmış. Yani en iyi seviyede performans alabilmek adına otomobilin tasarımı bu teknolojiden yardım alınarak şekillendirilmiş. Bu şekilde hızlanma ve yol tutuşunda eskiye oranla çok daha başarılı hale gelmiş üstelik bu durum yalıtımı da etkiliyor ve daha sessiz bir kabine sahip oluyor otomobil. Gövde eskiye oranla daha hafif ve yüksek mukavemetli çelik kullanıldığı için çok daha sağlam. Üstelik eskiye oranla çok daha heybetli görünüyor.

Dış görünümü heybetli birazda asabi görünen otomobilin içi de eskiye oranla büyük farklılıklar taşıyor. Pick-up denince konfordan feragat edildiği gerçeği artık değişiyor. L200 bunu çok net gösteren otomobillerden. Geniş iç kabin çok uzun boylu olsanız da yeterli baş ve diz mesafesi, deri koltuklar, elektrikli sürücü koltuğu, açısı ve yükseklik ayarlanabilir deri direksiyon, anahtarsız çalıştırma sistemi, ısıtmalı ön koltuklar, çift bölgeli tam otomatik klima gibi konfor odaklı özellikleri bulunuyor otomobilin. Ancak arkadaki yolcular yine biraz yüksek oturma pozisyonunda gerçi buda daha iyi bir görüş alanı sunuyor.

Aktif denge ve çekiş kontrolü, treyler denge kontrolü, fren destek sistemi, fren öncelik sistemi, elektronik fren gücü dağılım sistemi, abs ve acil duruş sinyali, şerit takip uyarı sistemi, yokuş kalkış desteği ve HID farlarla güvenlik daha da zenginleştirilmiş. Ayrıca donanım seviyelerinde 7 hava yastığı standart.5.9 m gibi düşük bir dönüş yarıçapına sahip otomobil 30 derece yaklaşma, 22 derece uzaklaşma, 24 derece rampa ve 45 derece devrilme açılarına sahip. Super select sistemi ile otomobil 100 km hıza kadar 4x2 den 4x4 moduna geçebiliyor. Bunu hemen vites kolunun yanındaki bir butonla kolayca yapabiliyorsunuz.

L200  3 farklı donanım ve 5 farklı versiyonla satışta. Storm, Tornado ve Blizzard. Otomobilin benim kullandığım Blizzard versiyonu yalnızca otomatik ve 4x4, Tornado yalnızca manuel ve  4x4. Storm ise 4x2 manuel ve otomatik ve 4x4 manuel olarak alınabiliyor. En üst donanım Blizzard’da otomatik şanzımanı manuel kullanabileceğiniz direksiyon altında kulakçıklar bulunuyor.

Mivec ve dizel özelliklerinin bir arada sunulduğu 2.4 litrelik 181 beygir güç ve 430 Nm tork üreten güçlü bir motora 5 ileri otomatik şanzıman eşlik ediyor.  Otomobildeki süper seleck sistemi ile 100 km hıza kadar 4x2 den 4x4 e geçebiliyorsunuz. Buda özellikle beklenmeyen zemin değişikliklerinde işinizi kolaylaştırıyor.

Otomobili uzun süre asfalt yolda da kullandım. Daha önce olduğu gibi asfaltta eski versiyona göre çok daha başarılı ve konforlu üstelik özellikle 4x2 modunda ve sakin kullanımla 6.5 litre gibi çok düşük bir tüketim değeri gösteriyor. Ancak araziye çıkıp modlar değiştiğinde 15 litre gibi değerlerde görülebiliyor. Yalıtım dizel motorun içeriye gelen hafif homurtusu dışında çok başarılı, ancak açıkçası o motorun sesini bu otomobilde duymamak keyif vermezdi zaten.

Asfalta hoşcakal dedikten sonra asıl eğlence başlıyor. Vitesin hemen arkasında bulunan yuvarlak butonla bulunduğunuz araziye göre sürüş modunu değiştirebiliyorsunuz. Kar, kum, çakıl , balçık fark etmiyor. 2H,4H,4HLc,4LLc. Bu 4 aşamalı arazi şanzımanıyla çok zorlu şartlarda dahi rahat ve güvenli bir sürüş sağlayabiliyorsunuz özellikle kargo alanı boşken dahi dengesini bozmayan otomobili olabildiğince çamur ve balçık içinde kullandım. Yüksek hızlara çıktığım durumlarda dahi otomobil dengesini bozmadı. Her daim kullanmaktan keyif aldığım sürüşü eğlenceye çeviren bir otomobil L200. Güncel fiyatlara buradan ulaşabilirsiniz.