MITSUBİSHİ ASX sürüş izlenimleri

Asx’in croosoverdan çok bir Suv ihtişamına sahip olduğu bir gerçek. Ancak ben otomobili tasarımından ziyade sahip olduğu konfor ve sürüş özellikleriyle ayrıcalıklı buldum

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Özellikle hava şartlarının değişmesiyle gözler biraz daha suv ve kompakt crossover segmentine doğru kaymaya başladı bile. Bu otomobiller arazi özelliklerinin yanında, karlı ve yağmurlu havalarda güvenli sürüş yetenekleriyle şehir içinde de önemli birer alternatif durumunda. Bu haftaki test otomobilim sürüş yetenekleri yanında oldukça konfor vaad eden Mitsubishi ASX.

Otomobilin tasarımı oldukça sade önden bakıldığında biraz Lancer’i andırıyor. Asx’in croosoverdan çok bir Suv ihtişamına sahip olduğu bir gerçek. Ancak ben otomobili tasarımından ziyade sahip olduğu konfor ve sürüş özellikleriyle ayrıcalıklı buldum. Otomobilin iç kısmında beklediğimden çok daha kaliteli malzeme kullanılmış. Kullandığım Instyle versiyonunda siyah deri koltuklar ve ön koltuklarda ısıtma bulunuyor. Yüksek sürüş pozisyonuna sahip koltuklar geniş bir görüş alanına sahip olmanızı sağlıyor. Özellikle gece yolculuklarında hoş bir ambiyans sunan 5 aşamalı led panoramik cam tavan aydınlatması, 6.2” lik Blaupunkt multimedya sistemi, bolca eşya gözü ve bu gözlerin rahat kullanıma ve erişime sahip olması, yüksek sürüş pozisyonu, çok rahat kullanılacak şekilde yerleştirilmiş direksiyon tuşları, neredeyse tüm sürüş bilgilerini aynı anda görebildiğiniz gösterge paneli beğendiğim ayrıntılar arasında. Ayrıca otomobilde çok iyi baş ve diz mesafesi bulunuyor yani arkadaki yolcularda ön tarafta olduğu kadar geniş ve rahat bir alana sahipler. Çocuk koltuğu bağlantıları ve 416 litrelik bagaj hacmiyle neredeyse Suv konforu sunuyor.

Büyük otomobiller genellikle güven ve hakimiyet duygusunu daha fazla verdiği için tercih ediliyor Asx de güvenlik konusunda oldukça donanımlı. RISE (güçlendirilmiş darbe emici gövde sistemi),EPS (elektrik destekli direksiyon sistemi),TPMS (lastik basınç göstergesi),Acil durum kilit açıcı sistem, HSA (yokuş kalkış destek sistemi), ESS (acil duruş sinyal sistemi), ASTC (aktif denge kontrolü ve kaymayı önleyici çekiş sistemi) Asx in sahip olduklarından bazıları.

Asx'in test ettiğim versiyonunda Cleartec teknolojisi ile geliştirilen 1.6 litrelik dizel motor bulunuyor. 114 beygir güç ve 270 Nm tork değeri bulunuyor. 6 ileri manuel şanzımanlı otomobilim yakıt tüketimi konusunda oldukça cimri, performansı yüksek sürüş esnasında yakıt değeri 6.8 olan ASX, sakin kullanımda fabrika değerlerine yakın bir değer veriyor. Otomobilin vaad ettiği hafif arazi koşullarının ötesinde bir performans gösterdiğini söyleyebilirim.

Kış mevsimine girerken değişen hava ve yol şartları için güvenli bir alternatif.