Migren neden olur? İşte dikkat etmeniz gereken olaylar

Abone ol

Migren ataklarının stresin yanı sıra, uykusuzluk, hareketsizlik, düzensiz yaşam gibi farklı nedenlerle tetiklenebildiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Şahin, uyarılarda bulundu.

Migren hastalarının uyku ve yeme düzenleri konusunda dikkatli olması gerektiğini de belirten Dr. Şahin, “Migren atakları esnasında ağrı kesici ilaç kullanılamadığında yaşam kalitesi de düşüyor fakat 6 - 8 ay süreyle bu atakları önlemek mümkün” diye konuştu.

Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Şahin, her hastanın migren atağını uyaran nedenleri tespit edip bu tetikleyici faktörlerden Ramazan ayı boyunca da uzak durulması gerektiğini belirttti.

Migren ağrısından kurtulmak için bunları yapmayın
Şahin, yapılması ve yapılmaması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:


"Stresin sizi etkilemesine izin vermeyin, gerekirse bir uzmandan destek alın. Parlak ışıktan, yüksek sesli ortamlardan ve keskin kokulardan uzak durun. Uykusuz kalmayın veya çok fazla uyumayın. Çikolata, eski peynir, yağlı yiyecekler, portakal, domates, muz, çiğ soğan, salam, sosis, fındık ve Çin yemeklerinden uzak durun. Günde ortalama 2-3 litre su içmeye özen gösterin. Düzenli spor yapmayı ihmal etmeyin. Spor esnasında salgılanan serotonin hormonu stresten uzaklaşmamızı sağlıyor. Bu nedenle haftada en az 3 kez yapılması öneriliyor."

Migren ataklarının genellikle 4 ile 72 saat arasında sürdüğünü belirten Dr. Şahin, "Ağrılar çoğunlukla tek taraflı ve şiddetli tarzda oluyor. Ellerde uyuşma ve görme bozuklukları gibi şikayetlerin yanı sıra bulantı, ishal ve kusma gibi semptomlar da migrene eşlik edebiliyor" dedi.

Migrenin sonuçları ne olabilir?
Migrenli hastada ışığa, sese ve kokuya karşı aşırı hassaslık gelişebildiğini ifade eden Şahin, "Boyun ve omuzlarda sertleşme, el ve ayaklarda karıncalanma, konsantrasyon güçlüğü, konuşma güçlüğü ve nadir olarak da felç veya şuur kaybı ile karşılaşılabiliyor" dedi.

Günün Önemli Haberleri