Mazda Mx5 RF Test Sürüşü

Otomobilin sürüş dinamikleri, ergonomisi, kalitesi, ekonomisi hepsi bir yana bir otomobil sürücüsüne ne hissettiriyorsa o kadar ayrıcalıklı ve rakiplerinden öndedir benim için.

Nehir Yılmaz hnehiryilmaz@hotmail.com

Beni biraz takip eden herkes bilir Mx5 hayranlığımı, ne zaman bu otomobilin direksiyonuna geçsem kendimi tamamen dışarıdan soyutlanmış hissederim. Otomobilin sürüş dinamikleri, ergonomisi, kalitesi, ekonomisi hepsi bir yana bir otomobil sürücüsüne ne hissettiriyorsa o kadar ayrıcalıklı ve rakiplerinden öndedir benim için. Ama biliyorum ki Mx5 sadece benim için değil dünya genelinde birçok insan için ayrıcalıklı olacak ki, tüm zamanların en çok satılan roadsteri ünvanını elinden bırakmıyor.

Bu defa test için 2017 Red Dot ürün tasarımı ödüllerinin “best of the best”, yani en iyinin iyisi ödülü sahibi  Mx5 RF in direksiyonundayım. RF yani “Retractable Fastback” yani üstü açılabilen spor araba. Yine yani bu versiyonun metal açılabilir bir tavanı var demek. Bu tavan sadece 13 saniye içerisinde açılıyor ve ya kapanabiliyor. Üstelik bunu 10 km hıza kadar hareket halinde iken de yapabiliyor. Bu haliyle yumuşak tavanlı Mx-5 den 45 kg daha ağır.  

İçerisi evet küçük ama tavan kapalıyken de uzun boylu arkadaşlarımın yere yakın oturma pozisyonu sayesinde rahat edebildikleri bir alan var çok uzun boyu olanlar için zaten kendisi de küçük bir otomobil. Benim için zaten oldukça geniş yani hiç şikayetim yok. Vites arkasında yine Mazda Connect  medya sistemini yöneten çevirmeli kumanda ve orta konsolda müzik ve eğlence sistemini yönetebildiğiniz 7” multimedya sistemi ekranı bulunuyor. Ayrıca çift usb girişi var. Deri direksiyon, vites topuzu ve el freninde kırmızı dikişler kapı içlerinde karbon görünümlü detaylar otomobilin sportif karakterini vurgulamak üzere yapılan dokunuşlardan.  Eşya gözü anlamında tabii ki küçük bir otomobilden yine küçük beklentiniz olması gerekiyor küçük bir torpido ve koltukların arasında  yine eşyalarınızı koyabileceğini bir göz bulunuyor. Benim koltuğumu tamamen geriye çekmeme gerek kalmadığı için koltuk arkasında dahi eşyalarım için bayağı yer kalıyor. Bagaj ise beklentilerin üstünde bence şehir içinde 127 litre birçok eşya için yeterli olabiliyor. Gövdeyi saran yan destekli koltuklar çok rahat.

Güvenliğe gelirsek, Mazda’nın ödüllü SKYACTİVE teknolojisine sahip şase ve gövde bulunuyor. Alüminyum ve çok yüksek gerilme mukavemetine sahip çelik kullanılarak çevik bir sürüş yanında viraj dengesi için en iyisi sağlanması hedeflenmiş. Dinamik stabilite kontrolü yanında sürüşe destek amacıyla otomatik uzun far kontrol sistemi, kör nokta izleme sistemi, arka trafik uyarı sistemi bulunuyor.

 RF de SKYACTIVE 6 ileri manuel şanzıman ve SKYACTIVE 1.5 benzinli motor bulunuyor. 131 beygir ve 150 Nm tork güç değerleri veriyor. 0 dan 100 km hıza 8.6 saniyede ulaşan otomobilin son hızı ise 203 km. Yakıt tüketimi ben kullandığım süre içerisinde ortalama 7.3 litre gösterdi. Böyle bir otomobil için çok iyi bir rakam bu, üstelik belirtmekte fayda var ki bu rakam öyle sakin şehir içi kullanımla elde edilmedi yani işin içinde performans olmasına rağmen elde ettiğim rakam bu. Tabi bir pist performansı değil çünkü maalesef bu otomobilin limitlerine yaklaşmak adına piste giremedim ama boş yollarda trafik kuralları çerçevesinde seri virajlı yollarda sürüş yapabildim. En keyif verici kısımlardan biri ise atmosferik motorun sesi. Sürüş anında zaten motivasyon yüksek bu sesle de keyfinize keyif katabiliyorsunuz. Otomobil 1.5 motora göre çok çevik çekişi de gayet iyi çok keyifli şehir sürüşleri yapabilir, oldukça fazla ilgide çekebilirsiniz. Mx5 rf in fiyatı ise 146.700 TL den başlıyor.