Kitaptaki en eski oyun touch and watch

Barzani hırsına ve hayallerine yenik düşerek içinde ki Şerif Hüseyin'i açığa çıkardı...

İsmail GÜZEL iguzel@nestech.net

Barzani hırsına ve hayallerine yenik düşerek içinde ki Şerif Hüseyin'i açığa çıkardı... Barzani tek başına karar alabilecek ve meseleleri kontrol edebilecek kabiliyette biri değil. İsrail'in "sen yürü arkandayız" sözlerine güvenip güç bulan Barzani, sıkıntılı bir şekilde referanduma gitti... Köprüden önceki son çıkışı kaçıran, yıllarca içinde özlemini duyduğu ve çocukluk hayalim dediği Kürdistan uğruna neredeyse herşeyini kaybetmek üzere... Türkiye'nin ona olan inancını ve dostluğunu kaybettiği kesin... Bu saatten sonra Türkiye ile "hala ayakta kalabilirse şayet" Barzani yönetiminin arası nasıl olur önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Önünde kapı gibi tarihi gerçekler dururken maalesef Mİ6 ve CİA gibi istihbarat örgütlerinin kitapta yazan en bilindik ve en eski oyununa kurban gitti... Tüm uyarılara rağmen.

Osmanlı Devleti Arap memleketlerini sömürge olarak kabul etmemiş sadece idare etmiştir... Hatta oralarda yatırımlar yapmış, dahası, ahali Osmanlı'nın kendi idari kadrolarında görev almıştır.

Ama Araplar büyük bir tarihi yanılgıyla batının oyuncağı olmuş, Osmanlı Devletine karşı ayaklanarak bağımsızlıklarını ilan etmek istemişlerdir... "Onlara yapılan vaadlerin hepsinin yalan olduğunu söyleyenlere aldırmamışlardır."

Gerçekten İngilizler Filistin'i Yahudilere verdikleri halde Şerif Hüseyin vekaleten İngilizler adına Osmanlı Devletine karşı ayaklanmayı yönetmiştir. Hakikaten bu tarihi bir hata ve dünyayı bilmemektir... Sonuçta tüm Arap alemi param parça, etrafları da sefil oldu.

Devam...

Siyonistlerin ve istihbarat örgütlerinin güdümüne giren Barzani aklı ile hareket etmemenin cezasını çekiyor. Tüm uyarılara rağmen özellikle Mossad'ın motivasyonuyla "bölgede istediğimi yaparım" tarzı bir yaklaşım intiharına sebep oldu.

Dost gördüğü Türk Devleti'nin çağrılarına kulak asmayan büyük bir budala... Kabile yönetir gibi bölgeyi ve halkını yöneten adam, devlet adamlığına özeniyor... Mümkün olmayacak bir özlem.

Mossad kesinlikle Kuzey Irak referandumunu finanse etmiştir... İsrail’in Barzani ve ahalisinin başaralı olabileceğini gerçekten düşünmüş olması büyük bir hatadan ibaret olurdu!!! Tabiki gerçek bu değildi.

İsrail öyle boşa plan yapacak bir yapıya sahip değil... O olmazsa bu olur aklıyla hareket eder. Bir mesele için birden fazla plan yapabilecek beceriye sahip İsrail hükümeti ne düşünmüştü? İsrail hükümeti Barzani'yi neden intihara itti? Olası yaşanacak bir kaos sırasında katledilecek bölge halkı İsrail'in çok mu umrunda?

Bu soruların cevabı çok basit... İsrail Barzani'yi destekleyerek bölgede kaosun tetikleyeceği büyük bir yıkımı hedeflemiş yahut Barzani küçük bir ihtimalle başarılı olsaydı ki (öyle bir durum asla söz konusu olamazdı) İsrail'e bağlanacak bir kukla devlet olarak tarihe geçecekti.

Türkiye Devletinin tüm uyarılarına ve iyi niyetine rağmen Barzani'nin bilerek ve isteyerek yaptığı hamle kötü bir siyasetçi olduğunu, devlet adamı olamadığını gösterir. Tüm bölgesini nerdeyse kaybetme noktasına geldiği, daha kötüsü halklarını sıkıntıya sokmuş olması telafi edilecek bir durum değil... Halkı şimdiden sefil bir duruma düşen Barzani, bir inat ya da "çocukluk hayalim" dediği Kürdistan uğruna "krallığını" kaybetmek üzere.

Sonuç;

Çıkarların önde tutulduğu, hiç bir şeyin tesadüf olmadığı dünyamızda her daim düşünülmeyeni düşünmek önemli... Bölge dünyanın en tehlikeli bölgesi haline dönüştürüldü. Bölgemiz karışık ve çok hareketli... Herkes birbirini tehdit eder vaziyette... İyi olan kazanır cümlesinin yetmediği yerdeyiz... Sadece iyi olan değil, aklı önde tutanın, inancı olanın, stratejisi olanın, parası ve silahı olanın en önemlisi birlik olanın kazanacağı bir yer ve dönemdeyiz.

Bekleyelim ve görelim. Türkiye  bölgede ve uluslararası ilişkilerde ters hamlelerle şok etkisi yaratabilecek sonuçlar çıkaracak... Bu hamleler sonucu kimi yerinden kimi gücünden olacak...