Kasım-Jomart Tokayev'den flaş öneri! Kazakistan'da başkentin adı değişebilir

Abone ol

Kazakistan'ın geçici Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, Nursultan Nazarbayev’in isminin başkent Astana'ya ve tüm şehirlerin merkez caddelerine verilmesi önerisinde bulundu.

Kazakistan'ın 28 yıllık devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in görevi bırakmasının ardından geçici olarak Cumhurbaşkanı olan Kasım-Cömert Tokayev, Nursultan Nazarbayev'in Kazakistan için olan önemini ölümsüzleştirmek amacıyla başkent Astana'nın adının ‘Nursultan' olarak değiştirilmesini teklif etti. 

Tokayev yaptığı konuşmada, “Bizim büyük çağdaş cumhurbaşkanımızın, Kazakistan'ın ilk Cumhurbaşkanının adının ölümsüzleştirilmesinin gerekli olduğuna inanıyorum. Cumhurbaşkanımızdan sonra başkentimiz Nursultan olarak adlandırılmalı” dedi.

Tokayev, tüm şehirlerin merkez caddelerinin Nazarbayev'in ismini taşıması gerektiğini belirtti. Tokayev, Astana'da Nazarbayev'e bir anıt yapılmasını ve kendisine "onurlu senatör" görevinin verilmesini de önerdi. 

Cumhurbaşkanı Tokayev, konuşmalarının ardından Nazarbayev'e "Halk Kahramanı" unvanı ve "Altın Yıldız" özel simgesi verdi.

Nazarbayev'in Ulusal Güvenlik Konseyi, Nur Otan Partisi Başkanı ve Anayasa Konseyi üyeliğinin devam edeceğine dikkati çeken Tokayev, stratejik önem taşıyan kararların alınmasında Nazarbayev'in fikrinin öncelikli olacağını söyledi.

Görevi normal şartlarda 2020'de bitecek olan Nazarbayev, dün cumhurbaşkanı yetkilerini feshetme kararı aldığını açıklamış, istifasına ilişkin kararnameyi imzalamıştı. Kararnamede, anayasa gereği cumhurbaşkanı yetkilerinin Tokayev'e devredileceği belirtilmişti. 
Günün Önemli Haberleri